Valmistaudu henkisesti elämäsi parhaimpaan golfmatkaan | Golfhuoltamo.com

Valmistaudu henkisesti elämäsi parhaimpaan golfmatkaan

Golfmatka edessä – ajatukset hukassa?

Golfmatka bookattu, ja olet innoissasi! Jaksat heti sopeutua paremmin pimeään ja myrskyihin kun sinulla on mielessäsi jotain mitä odottaa – aurinkoa, lämpöä, peliä huippukentillä, hyvää ruokaa, virkistäytymistä ja rentoutumista kaikilla aisteilla.

Odotuksesi ovat korkealla. Matka on se talven kohokohta, joka antaa sinulle hengähdyshetken arjesta.

Samalla kuitenkin mietit kallista matkainvestointiasi, ja mielessäsi toivot etteivät aikasi ja rahasi valu hukkaan. Mitä lähemmäs matka tulee, sitä enemmän odotat täydellistä matkakokemusta.

Odotuksesi ovat korkealla. Matka on se talven kohokohta, joka antaa sinulle hengähdyshetken arjesta. Mahdollisuus rentoutua, pitää hauskaa, nauttia sekä huvista että hyödystä. Et halua, että mikään menee matkan osalta pieleen.

Rentoutuminen on totista puuhaa

Niilo Matkalainenkaan ei halua matkallaan minkään menevän pieleen. Sehän pilaisi pahimmassa tapauksessa koko talven.

Kovat odotukset luovat kuitenkin painetta onnistumiseen.

”Matkan on pakko onnistua tai muuten…” -Niilo miettii.

Paine taas ei auta Niilo Matkalaista rentoutumaan muutenkin kiireisen elämän keskellä, vaan hän huomaa jännittävänsä:

”Mitä jos kaikki ei sujukaan..?”

Jännitys tuo Niilon mieleen häivähdyksen pelkoa, pelkoa epäonnistumisesta, jonka hän kuitenkin nopeasti piilottaa pois ajatuksistaan.

”Kun vaan mikään ei nyt karahtaisi kiville…” -Niilo jo maalaa mielessään.

Kun sitten pieninkin asia ei Niilo Matkalaisen mielestä ole matkalla kohdallaan, hänen kovat odotuksensa palkitaan – aivan valtaisalla pettymyksellä.

Niilo ärsyyntyy kun näkee klubilla toisia pelaajia ja matkalaisia, jotka hymyilevät ja näyttävät nauttivan kaikesta. Toisten onnistuminen saa Niilo Matkalaisen tuntemaan itsensä huonoksi. Toisten onnistuminen todellakin on Niilolta pois.

Hotellihuoneessa on liian pieni vessa. Sää on viileämpi ja pilvisempi kuin oli luvattu. Aamiaisella ei ole Niilon lempijuustoa. Varatut peliajat ovat liian aikaisin aamulla. Niilo on laitettu väärään seuraan pelaamaan. Niilo joutuu joka päivä pelaamaan juuri niiden kanssa, joiden kanssa ei todellakaan halunnut pelata.

Niilon pelikään ei kulje, vaikka hän kävikin hallissa lyömässä pari kertaa ennen matkaa. Niilo ei saa matkalla mielestään riittävästi pro-aikaa. Uima-altaan vesi ei olekaan lämmitetty. Niilon odottama upea kuntosali osoittautuukin pieneksi kopiksi lasiseinillä. Hotellin sauna onkin vain onneton höyryhuone.

Niilo ärsyyntyy kun näkee klubilla toisia pelaajia ja matkalaisia, jotka hymyilevät ja näyttävät nauttivan kaikesta. Toisten onnistuminen saa Niilo Matkalaisen tuntemaan itsensä huonoksi. Toisten onnistuminen todellakin on Niilolta pois, eikä hän voi ymmärtää, miten joku voi sillä tavalla mennä pilaamaan hänen hetkensä, sen hänen oman viikkonsa lomailla ja olla onnellinen…

Niilo Matkalaisen kiveäkin kovemmat odotukset täydellisestä matkasta saavat hänet suorastaan kerjäämään valittamisen aiheita ympäriltään.

Niilon kovat odotukset saavat hänet kääntämään katseensa pois kaikista hyvin olevista ja sujuvista asioista.

Niilon kovat odotukset saavat hänet odottamaan, että toiset tekisivät hänen matkastaan sellaisen kuin hän haluaa. Kun jokin on huonosti tai menee Niilon mielestä väärin, se on toisten vika.

Tietysti. Eihän Niilon kuulu omalla lomallaan tarvita tehdä yhtään mitään paitsi nauttia.

Niilo Matkalainen lähti rentoutumaan! Miten muut eivät voi ymmärtää tätä?

Tee itsellesi täydellinen golfmatka

Mitä enemmän odotat täydellistä matkaa, sitä enemmän luot itsellesi painetta. Ja mitä enemmän painetta, sitä enemmän stressiä – ja sitä enemmän juuri sitä mitä et halua, ikäviä kokemuksia.

Mutta näin mieli vaan toimii. Anna siis itsellesi ja toisille anteeksi. Voit minä hetkenä hyvänsä lopettaa stressaamisen ja ryhtyä luomaan sitä täydellistä golfmatkaa.

Päätä tehdä se nyt.

Voidaksesi rentoutua, karista liialliset odotukset ja stressi pois harteiltasi.

Matkan osalta mieti jo etukäteen, mitä kokemuksia haluat matkaltasi saada ja millaisissa tunnelmissa haluat aikasi viettää. Näin saat jo etukäteen haihdutettua epäilykset ja pelot pois, ja voit rauhassa suunnata mielesi niihin asioihin, jotka luovat sinulle kokemuksen täydellisesti onnistuneesta golflomasta.

Tähän tarkoitukseen laadin sinulle seuraavan 3-vaiheisen harjoituksen, jolla valmistat itsesi elämäsi golfmatkaan.
Toimi näin:

1. Jätä työt kotiin

Laadi lista tärkeistä työasioista, jotka jäävät matkasi takia ehkä kesken ja/tai jotka tulevat vaatimaan huomiotasi heti matkalta kotiin palattuasi.

Laita lista johonkin, josta löydät sen helposti ilman erillistä vaivaa sitten kun palaat.

Näin sinun ei tarvitse mielessäsi murehtia ja muistella näitä asioita matkan aikana, koska tiedät asioiden olevan muistissa ja odottavan sinua kotona. Jokin ongelmakohta saattaa jopa ratketa matkasi aikana ihan itsestään kun et liikaa mieti ja keskityt nauttimaan rennosta lomastasi.

2. Kuvittele huoleton matkalainen

Kuvaile millainen on matkalainen, jonka golfreissu onnistuu täydellisen 100-prosenttisesti.

 1. Ota kynä ja paperia, ja piirrä tikku-ukko.
 2. Kuvaile huolettoman matkalaisen tunnusmerkkejä kirjoittaen ne piirtämäsi tikku-ukon ympärille.

Käytä apunasi esimerkiksi näitä kysymyksiä:

 • Mitä tämä matkalainen miettii?
 • Miten hän käyttäytyy pelissä, klubilla, uima-altaalla ja illallisella?
 • Onko hän yksin, vai viettääkö aikaa toisten kanssa – kenen?
 • Miten matkalainen suhtautuu aikatauluihin?
 • Millaisista tunteista ja tunnelmista tämä matkalainen nauttii?
 • Mihin ja miten hän käyttää  matkalla aikaansa?
 • Mikä saa hänet olemaan huoleton ja nauttimaan matkastaan?

3. Kuvittele kotiinpaluusi

Kirjaa samaan paperiin tikku-ukkosi kanssa se, millaisissa ajatuksissa, mietteissä ja tunnelmissa haluat olla matkalta kotiin palattuasi?

Jos tämä tuntuu hankalalta, mieti esimerkiksi:

 • Millä adjektiiveilla kuvaat golflomaasi matkan jälkeen esimerkiksi työkaverillesi tai naapurillesi?
 • Millaiset muistot matkastasi ovat päällimmäisenä mielessäsi?
Taputa itseäsi olalle – olet juuri laatinut itsellesi 3 kohdan suunnitelman täydelliseen golfmatkaan!

Hienoa, valmista tuli!

Koet matkalla sen, mihin valmistaudut

Huolehdi matkallasi, että osaat nähdä asiat positiivisessa valossa ja etsiä syiden (ja tekosyiden) sijaan ratkaisuja mahdollisesti kohtaamiisi todellisiin ongelmiin. Tämä helpottuu huomattavasti, kun päätät jo ennen matkaa, millaisiin asioihin kiinnität matkatessasi huomiota, ja mitä matkaltasi haluat.

Valmistaudu matkaasi siis hyvissä ajoin ajatuksiasi orientoiden, ja teet itsellesi rahaakin arvokkaamman palveluksen vain muutaman minuutin vaivalla.

Samalla voit löytää mielestäsi jotain uutta ja kiinnostavaa, jolla on vaikutuksia muutenkin kuin vain matkaasi liittyen!

Mitä mainiointa matkaa toivottaen!

– Taru Hermunen-Kuusela, taru@golfhuoltamo.com

 

 

Follow Tarugolf2017:

Golfhuoltamon johtaja & päävalmentaja

Taru on coaching-ammattilainen ja kanssakulkijasi golfissa. Tarulta saat uutta ajateltavaa ja käytännön keinoja parantaa suoritustasi entistä tasaisempaan ja varmempaan suuntaan. Oivalluksia, ei kalvosulkeisia.