5 syytä miksi et saa haluamiasi tuloksia aikaan

Vaikuttava golfharjoittelu – 5 syytä miksi et saa haluamiasi tuloksia aikaan

Kohti parempaa palaamista

Haluat kehittyä omassa pelissäsi. Sinulla on pyrkimys hallita lyöntiäsi ja saada itsestäsi paras irti pelistä ja hyvästä tuloksesta nauttien – eli haluat parantaa suoritustasi.

Jos harjoittelet, harjoitteluusi luultavasti on kuulunut ainakin lyöntiharjoittelua. Olet käynyt rangella, talvitreeneissä, harjoitusryhmissä ja yksityisillä pro-tunneilla mielessäsi lyöntien pidentäminen ja tuloskortin par(emmat) lukemat. Tähänhän sinut on opetettu – lyönti, lyönti, lyönti, tekniikka, tekniikka, tekniikka… Toistojen määrä ratkaisee.

Vaikka jo vähän puuduttaakin, jatkat, koska tiedät tämän olevan se mitä muutkin pelissään edistyvät tekevät, ja haluat uskoa, että riittävällä paukuttelulla se hyvä lyönti alkaa (vihdoin) tulla rutiiniksi.

Tai sitten et harjoittele – pelaat vain, harjoittelun rajoittuessa omatoimisiin ja satunnaisiin rangekäynteihin. Et joko koe tarvitsevasi harjoittelua, se ei mahdu kiireiseen aikatauluusi tai olet ollut tyytymätön aiemmin saamaasi opetukseen, ja ajattelet nyt pärjääväsi ilmankin.

Niin tai näin, oletko koskaan pohtinut sen kummemmin, mikä sinulla on se perimmäinen este harjoittelulle tai sille, että siitä olisi sinulle aidosti hyötyä oman pelisi parantamiseksi?

 

Ja kun katsot tuon esteen yli, mikä sinulle on se oikean tekniikan oppimisen ja omaksumisen liikkeellepaneva ja käynnissä pitävä voima?

Ota golfharjoittelustasi 100 % kaikki irti, ja luo tuloksia

Lyöntiharjoittelu lisää todennäköisyyttä osua palloon, mutta jotta siihen päästään, pitää sinun ensin muodostaa halu harjoitella. Intoa yleensä lisää, että voit ja jaksat muutenkin hyvin, tiedät mitä tahdot ja olet motivoitunut oppimaan.

Jaksatko nimittäin harjoitella liikettä, lihaskuntoa ja oikeita ajatuksia, tai jaksaako harjoittelu ylipäänsä edes kiinnostaa sinua, jos jatkuvasti olet väsynyt ja stressaantunut, et pysty tai osaa käsitellä omia tunteitasi, viitsi ajatella asioita eri kanteilta, tai uskalla muodostaa omia tapoja toimia?

Tähän teemaan liittyi myös edellinen kirjoitukseni Mielen mahdollisuudet golfaajalle, mutta nyt jatkan samasta vähän eri kantilta.

Tässä 5 syytä siihen miksi sinua ei kiinnosta eikä harjoittelusi tuota tulosta:

1) Oletko väsynyt ja stressaantunut?

Oppiaksesi uutta ja pitääksesi huolen siitä, että mielesi pysyy mukanasi siinä mitä teet, sinulta pitää löytyä energiaa.

Muuten väsymys valtaa sinut ja ajatuksesi, etkä yksinkertaisesti voi jaksaa liikuttaa jäseniäsi mailan tai käsipainon kanssa, hikoilla kuntopiirissä tai lenkkipolulla, tai ajatella positiivisesti omiin mahdollisuuksiisi uskoen ja itseesi luottaen.

Ymmärrät itsekin, että silloin kun olet jo valmiiksi ylikuormittunut, treeni ei tuota tulosta.

Olet tuottavimmillasi silloin kun jaksamisen tasosi, eli vireystilasi, on optimaalisella tasolla jossain ei-stressaavan ja liikaa stressaavan välimaastossa.

Silloin kun tunnet olevasi stressaantunut, stressiä on luultavasti jo liikaa parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Oikean määrän stressiä tunnistat puolestaan siitä, että asiat eivät tunnu sinusta liian helpoilta eikä vaikeilta vaan hyvällä tavalla haastavilta motivoiden sinua kehittymään.

Tällöin stressi tuntuu sinusta hallittavalta ja jopa energiaa antavalta, eikä se kuormita jaksamistasi.

Jos mielesi ei pysy mukanasi harjoituksissa, on aika mennä kotiin lepäämään ja jatkaa toisella kertaa.

Muuten harjoittelu ei tuota muuta kuin lisää stressiä haitaten keskittymiskykyäsi ja tehojen saamista irti vaikka sinänsä laadukkaastakin harjoitteista.

Muista kuitenkin, että hyvä treeni voi toisaalta toimia stressin lievittäjänä ja auttaa siinä, että saat levättyä muilta kiireiltäsi.

Harjoittelun ensisijainen tavoite on tällöin kuitenkin olla jokin muu kuin golfosaamisen kehittäminen, joten älä kasaa itsellesi turhaan liikaa painetta välittömien tulosten suhteen.

2) Syötkö hyvin ja nukutko riittävästi?

Oikea ravitsemus ja hyvä uni ovat jaksamisesi peruspilareita.

Ilman näitä tulet todennäköisesti vain luoneeksi itsellesi lisää väsymystä ja lisää stressiä.

Etsi siis sellainen ruokavalio, josta saat oikeasti riittävästi energiaa ja hyvää mieltä. Sillä ravitset sekä kehoasi että mieltäsi, sillä myös kirkas ajatuksenkulku tarvitsee ja kuluttaa energiaa.

Mikäli jatkuvasti tunnet aterian päälle olosi raskaaksi tai tarvitset päikkärit, tai kaipaat koko ajan pientä naposteltavaa vaikka juuri söit, kannattaa miettiä miten voisit ruokailla niin että saisit siitä virtaa noustaksesi ylös, ulos ja treeneihin.

Pääset jo pitkälle sillä, että pidät lautasesi mahdollisimman värikkäänä, syöt monipuolisesti, ja juot kerran tunnissa lasillisen vettä. Tämä auttaa sinua myös nukkumaan hyvin.

Huolehdi myös yöunen riittävästä määrästä, eli ihan oikeasti mene ajoissa nukkumaan ilman että aina vain puhut siitä että pitäisi.

3) Tiedätkö mitä tavoittelet?

Opit vain asioita, joilla on sinulle jokin merkitys.

Tämä merkitys antaa sinulle halun oppia, jolloin opit ja omaksut uutta helposti ja nopeasti. Sinun voi siis olla vaikea kääntää harjoitteluasi todelliseksi hyödyksesi, jos et hahmota miksi harjoittelet.

Aseta siis itsellesi jokin tavoite, mihin harjoittelullasi tähtäät.

Tällöin treeniohjelmasi saa jonkin merkityksen, ja tunnet motivaatiota haastaa itseäsi ja ponnistella vaikka vähän vaikeampienkin asioiden kanssa. Samoin huomaat helpommin ne harjoittelutavat ja -mahdollisuudet, joista on sinulle suurin hyöty, ja osaat valita itsellesi sopivimman vaihtoehdon.

Sitoutuneena omiin tavoitteisiisi, jaksat harjoitella säännöllisemmin ja järjestelmällisemmin, mikä luonnollisesti edesauttaa tulosten saavuttamista.

4) Harjoitteletko päämäärätietoisesti?

10 000 toistoa tai 10 000 tuntia harjoittelua ei itsestään luo minkäänlaisia tuloksia.

Lopeta siis päämäärätön pallojen hakkaaminen vain siitä ilosta, että keräät lisää toistoja.

Ota sen sijaan mielesi aidosti mukaan treeneihisi kääntäen huomiosi päämäärätietoiseen harjoitteluun.

Pidä tavoite mielessäsi, mutta muista palastella se niin, että myös jokaisella harjoituskerrallasi ja harjoituslyönnilläsi on jokin tavoite – päämäärä.

Sillä ei ole väliä, mitä muut lyönnissään tavoittelevat ja tekevät, vaan sinä olet itsesi kehittämisen avaintekijä.

Tavoite mielessäsi saat jokaisella hetkellä myös ajatuksissasi mellastavat asiat tärkeysjärjestykseen, ja otat käsittelyysi niistä vain yhden kerrallaan. Tavoite on järjen ääni kaaoksessa – muista kuunnella sitä.

Tavoite on järjen ääni kaaoksessa – muista kuunnella sitä.

Tämä laskee stressitasoasi parantaen keskittymiskykyäsi ja muistiasi. Mikä tietysti tarkoittaa lisää tehoja treeneistä!

5) Onko motivaatiosi hukassa?

Ilman motivaatiota et jaksa ja viitsi, vaikka energiatasosi ja vireystilasi olisivat muuten kunnossa.

Saatat ehkä kaivata lisähaasteita, niin etteivät asiat ole sinulle liian helppoja. Tai päinvastoin, ehkä kaipaat tavoitetasosi laskemista, niin ettet kuormitu sellaisesta, jonka et usko olevan itsellesi mahdollista.

Kummallakin tavalla, tilanteestasi riippuen, saat kuitenkin nopeasti kohennettua varmuuttasi – tunnetta siitä, että tiedät mitä teet ja minkä takia. Tällöin et lannistu vastoinkäymisistä, vaan jaksat kääntää nekin hyödyllisiksi, ja ennen kaikkea löydät motivaation jatkaa.

Varmuus luo sinulle lisää innostusta ja motivaatiota oppia uutta ja kehittää osaamistasi.

Pelitilanteisiin varmuus kääntyy mielenrauhana pelata omaa peliäsi suunnitelmallisesti mutta tarvittaessa myös improvisoiden, ja sama myös harjoituksissa.

Kaikki ei nimittäin aina mene niin kuin olit alunperin suunnitellut, mutta parasta on, että se ei haittaa!

Kaikki ei aina mene niin kuin olit alunperin suunnitellut, mutta parasta on, että se ei haittaa!

Jaksa siis uskoa itseesi ja pitää kiinni unelmastasi. Asiat eivät koskaan ole pysyvästi tai peruuttamattomasti sinulla huonosti.

Keskittymällä olennaiseen saat pian kiinni motivaatiostasi niin, että se auttaa sinua eteenpäin ja saamaan homman takaisin raiteilleen.

Lisäksi – tee harjoittelusta itsellesi hauskaa!

Kaiken edellä kirjoitetun lisäksi anna itsesi lupa nauttia golfista ja harjoittelusta.

Jos sinulla ei ole hauskaa etkä ikinä tunne iloa, kaikki harjoittelun hyvät vaikutukset jäävät sinulta todennäköisesti kokematta tai huomaamatta.

Tiukkapipoisesti synkistelemällä luot itsellesi koko ajan vain lisää riittämättömyyttä, alisuoriutumista ja epäluottamusta itseäsi kohtaan.

Myönteisyys sen sijaan auttaa sinua järkeilemään asiat itsellesi ja hoitamaan homman kotiin, vaikkei täydellisen swingin kaikki osat tuntuisikaan heti loksahtavat paikoillensa.

Keksi siis jokaiselle harjoituskerralle joku juttu, jolla teet treenistä itsellesi mieluisen ja hauskan, vaikka edessä olisi rankka ja vaikeakin rutistus.

Hauskan ei tarvitse tarkoittaa äänekästä naurunremakkaa, vaan mukavaa fiilistä voit kokea myös rauhallisemmin tai muuten persoonallisesti omalla tavallasi.

Harjoittele riittävästi ja laadukkaasti

Selvää on, että harjoittelu ei tuota tuloksia jos et harjoittele. Et voi kehittyä paremmaksi, ellet tee asialle jotain ja toimi.

Aloita siis siitä, että muodostat oman käsityksesi siitä, mitä juuri sinä kaipaat kehittyäksesi ja edistyäksesi – ja toimi sen mukaan.

Tärkeintä sinulle on löytää, mikä toimii itsellesi, ja tehdä muutoksia, jos entinen tai nykyinen harjoittelusi ei toimi (tai sitä ei ole); muutoksia sekä mielessäsi että käytännön toimissasi.

Tulokset kun eivät muodostu minkään muun kuin omien toimiesi pohjalta – eivät siitä kuka on valmentajasi, tai millä taulukolla seuraat lyöntipituuksiesi kehittymistä (siitäkin huolimatta, että hyvästä valmentajasta ja järjestelmällisestä kehittymisen seurannasta voi sinulle olla isokin hyöty).

Ryhdy siis hommiin, ja olet jo yhdessä päivässä lähempänä unelmaasi. Sinulla nimittäin on kaikki edellytykset pelata unelmiesi golfia, sanoivat muut sitten mitä hyvänsä!

Pidä mieli mukana

Mielesi toiminta lopulta ”päättää” sen mistä sinulle on hyötyä ja mistä ei, ja miten valmentajasi antamat harjoitusohjeet menevät jakeluusi ja hyvä lyönti selkärankaasi.

Jotta voit ymmärtää oikeat liikeradat ja fysiikkaharjoittelun tärkeyden, sinun pitää haluta ymmärtää nämä asiat.

Tärkeämpää, kuin tehdä asiat oikein, on tehdä oikeita asioita.

Mitä paremmin olet tietoinen siitä mitä mielessäsi liikkuu, ja otat ohjat omien ajatustesi ja tunteidesi hallinnasta, sitä paremmin saat harjoittelusi kokonaisuuden toimimaan ja tuottamaan tuloksia.

Tärkeämpää, kuin tehdä asiat oikein, on tehdä oikeita asioita.

Käytä siis päätäsi, niin osaat tehdä oman edistymisesi kannalta oikeita päätöksiä. Samalla asioista tulee sinulle myös helpompia ymmärtää ja omaksua.

– Taru Hermunen-Kuusela, taru@golfhuoltamo.com

Follow Tarugolf2017:

Golfhuoltamon johtaja & päävalmentaja

Taru on coaching-ammattilainen ja kanssakulkijasi golfissa. Tarulta saat uutta ajateltavaa ja käytännön keinoja parantaa suoritustasi entistä tasaisempaan ja varmempaan suuntaan. Oivalluksia, ei kalvosulkeisia.