Golfhuoltamo | Uskallatko kohdata itsesi?

Uskallatko kohdata itsesi?

Haasteena pysyvästi parempi peli

Golfkausi käynnissä. Ensimmäiset pelikierrokset takana. Onnistumisen riemua, huonon pelin häpeää, epäilyä ja epäonnistumista, toiveita tuloksista.

Golfaajan elämä on yhtä vuoristorataa; yhtenä päivänä kaikki kolahtaa kohdalleen, seuraavana päivänä osaaminen ontuu ja onnistuminen on olematonta. Tuloskortin mukana elävät myös fiilikset: tuntuu hyvältä, tuntuu pahalta, tuntuu stressaavalta, tuntuu tuiki tavalliselta.

Tunne tulee, ja tunne menee, etkä yleensä kiinnitä siihen mitään huomiota.

Kuitenkin takaraivossasi tiedät, että kun tunne ei ole kohdallaan, hyvää suoritusta on vaikea saada aikaiseksi. Ikävä fiilis laittaa mielesi harhailemaan ja sekoittaa keskittymiskykyäsi. Ikävä fiilis muistuttaa sinua siitä kuinka asiat ovat sinulle vaikeita, ja miten paljon sinun tulee ponnistella pärjätäksesi. Ja toisinpäin, hyvällä fiiliksellä asiat sujuvat ja tuntuvat innostavilta, eivätkä hankaluudetkaan pääse lannistamaan sinua.

Tuntuuko tutulta?

Mielesi maailma golfkokemuksesi perustana

Muista pelissäsi: tunne ei tule, tunne tehdään.

Golfissa kyse on ennen kaikkea sisäisestä kokemuksesta. Tunteiden pyörityksessä saatat luulla, ettet voi muuta kuin reagoida spontaanisti siihen mitä ympärilläsi tapahtuu. Tästäkin huolimatta oma kokemuksesi rakentuu oman mielensisäisen maailmasi perusteella.

Tunne ei tule, tunne tehdään.

Mitä paremmin olet sinut itsesi kanssa, sitä helpompaa sinun on pelata peliä oman osaamisesi tasolla huolimatta siitä millaista maailmaa maalaat mielessäsi.

Kukaan ei voi kertoa sinulle, mikä fiilis, tunne tai olotila on hyväksesi golfkentällä, voit tietää ja tehdä sen todeksi vain itse.

Mieli mukaan – keskity kokemaan

Hyvää pelivirettä voi harjoitella ja vahvistaa varsin yksinkertaisilla toimilla.

Tässä muutama vinkki:

1. Tee oikeita asioita.

Älä jää odottamaan, että toiset luovat odottamasi hyvän pelin olosuhteet, vaan tee se itse.

Päätä millaisen kokemuksen haluat pelikierroksestasi luoda, ja mihin asioihin sinun kannattaa keskittyä saadaksesi sitä mitä haluat. Kierroksen tulostavoitteesta on hyvä päättää etukäteen, mutta itse pelissä keskity kääntämään kokemus eduksesi ihan jokaisena hetkenä. Tuloksesta et voi itse päättää, joten siihen on turha tuhlata energiaa.

Keskity siihen mistä voit itse päättää: asenteeseesi, ajatuksiisi, tuntemuksiisi ja tekoihisi niin, että toimit oman pelisi kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.

Keskity siihen, että voit tuntea saavasi energiaa sen sijaan, että tuhlaat sitä asioihin, joista et voi itse päättää.

2. Pidä mieli mukana.

Tiedät jo, että kun et keskity siihen mitä olet tekemässä, aikaansaamasi lopputulos on epätyydyttävä. Harjoittelu ei tuota tulosta, jos et pyri sillä mihinkään. Saavuttaminen on mahdotonta, jos et ole asettanut päämäärää. Sinun ei tarvitse kahlita mieltäsi vaeltamasta, mutta pidä huoli siitä, että ohjaat sitä haluamasi kokemuksen suuntaan.

Ota mielesi mukaan siihen miten toimit, ja anna sen auttaa sinua tekemään valintoja ja ratkaisemaan tilanteita. Suhtaudu itseesi ymmärtäväisesti – ja mielesi ymmärtää olla puolellasi.

3. Ole oma itsesi.

Erilaisten asioiden yrittäminen golfissa vain lisää tarvetta yrittää.

Vastoin kuin kirkas tavoite, yrittäminen ei ohjaa sinua tekemään asioista tosia. Etenkään silloin kun yrität olla jotain muuta kuin olet, tai kun yrität pelata tavalla joka ei ole sinun tapasi, tai kun yrität väkisin.

Säästät golfissa paljon aikaa, vaivaa ja energiaa kun uskaltaudut vain olemaan se kuka olet.

Et voi mitenkään pelata itseäsi paremmin, voit vain pelata niin hyvin kuin osaat. Ei siis ole tarvetta yrittää, parhaasi teet pelaamalla omana itsenäsi.

Uskalla siis kohdata itsesi, ajatuksesi ja tuntemuksesi, ja arvosta sitä mitä jo osaat. Anna itsellesi lupa nauttia.

Toimi nyt

Jotta saat asiat vietyä kentälle, vastaa itsellesi nyt seuraaviin kysymyksiin:

Mitkä ovat sinulle niitä oikeita asioita, joiden tekeminen luo peliisi hyvää fiilistä ja parasta mahdollista suoriutumista eri tilanteissa?

 

Mitä sinulle tarkoittaa pitää mielesi mukana pelissä, ja millä varmistat tämän toteutuvan?

 

Mitä omana itsenäsi oleminen ja pelaaminen sinulle käytännössä merkitsee, ja millä ajatuksella vahvistat itseluottamustasi golfkentällä?

Silloin kun olet tutustunut omiin ajatuksiisi ja tapoihisi reagoida erilaisiin pelitilanteisiin, tositoiminta kentällä helpottuu, ja voit säilyttää oman mielenrauhasi ja pelityyliisi sopivan vireystilan silloinkin kun asiat eivät suju odottamallasi tavalla.

Kun tunnet itsesi, mielesi ei pääse tekemään sinulle tepposia.

Haluatko oppia lisää?

Alkuun oman kokemuksesi rakentamisessa pääset lataamalla itsellesi Golfhuoltamon maksuttoman oppaan suoraan tästä.

– Taru Hermunen-Kuusela

Taru on Honour-lehden kolumnisti, joka kirjoittaa golfaajan henkisen suorituskyvyn teemoista. Tämä artikkeli on julkaistu Honour-lehden numerossa 2/2015 (kesäkuu). Koko lehden digiversion löydät suoraan tästä.

Tarun käsialaa ovat myös e-kirja Onnistumisen avaimet golfarille – näkökulmia oman pelin kehittämiseen sekä menestyskirja Golf – opas mielenhallintaan (2015, Readme.fi).

Follow Tarugolf2017:

Golfhuoltamon johtaja & päävalmentaja

Taru on coaching-ammattilainen ja kanssakulkijasi golfissa. Tarulta saat uutta ajateltavaa ja käytännön keinoja parantaa suoritustasi entistä tasaisempaan ja varmempaan suuntaan. Oivalluksia, ei kalvosulkeisia.