Golfhuoltamon blogi | Tunnetko sosiaalista painetta?

Tunnetko stressiä ja sosiaalista painetta?

Stressaatko suoriutumistasi toisten silmien alla?

Jännitätkö avauslyöntiäsi vieraiden ihmisten seurassa?

 

Tunnetko painetta kun toiset sinulle vieraat ihmiset seuraavat sinua läheltä?

 

Tuntuuko sinusta, että olet kentällä alati toisten valvovien ja sinua arvioivien silmien alla, ja että stressaantuneena toimit helposti hätäisesti tai keskittymättä?

 

Vältätkö jopa yksin pelaamaan lähtemistä tai osallistumista kilpailuihin siksi, että et halua joutua pelaamaan itsellesi vieraiden ihmisten seuraan?

Pelkäätkö olevasi lähdön epäonnistuja? Pelkäätkö olevasi toisten mielestä taitamaton? Pelkäätkö olevasi huonompi kuin muut?

Minäkin pelkään

Itse myönnän, että yllä olevat tilanteet ovat ainakin välillä ihan todellisia. On suorastaan ahdistavaa ajatella, että joutuu mokailemaan toisten silmien edessä ja todistamaa osaamattomuuttaan vaikkapa seurakisassa. Joskus jännittäminen jopa estää kokonaan lähtemästä kentälle tai johonkin tapahtumaan. Stressi ottaa vallan, ja saa minut uskomaan, että minä ja pelini olisivat vain naurun aiheita muille. Kaikki muuthan kun aina onnistuvat, pelaavat upeaa peliä ja menestyvät myös kisakierroksilla. Vain minä mokaan, enkä osaa mitään.

Vain minä mokaan, enkä osaa mitään.

Sopiva määrä stressiä

Mutta sitten tulen ajatelleeksi, että jännittäminen on myös hyvästä.

Sopiva määrä stressiä teroittaa minut parhaimmilleni ja saa minut keskittymään omaan suoritukseeni. Sopiva määrä stressiä on kuin huume, se motivoi jatkamaan ja yrittämään uudelleen, vielä kerran.

Ilman stressiä lasken helposti lekkeriksi, paras suoritus jää tekemättä, ja tekee mieli jopa luovuttaa kokonaan.

Liika stressi taas, no, saa jännittämään jopa niin, että lihakset kipeytyvät, ja että lyönnistä ei kerta kaikkiaan tule mitään. Keskittyminen karkaa toisten pelaajien tarkkailuun, eikä omasta tekemisestä tule mitään kun yritän vaan olla tekemättä virheitä ettei tarvitsisi hävetä muiden silmissä.

Mikä sitten on sopiva määrä stressiä?

Se on se asenne ja kantapääopistosta opittu tieto, että niin hyvät kuin huonotkin lyönnit ovat osa peliä – osa jokaisen peliä. Jokainen mokaa jokaisella kierroksella. Samaten jokainen myös onnistuu jokaisella kierroksella. Golfiin kuuluu se, että pelataan erilaisten ja eritasoisten vieraidenkin ihmisten kanssa, ja että huonona päivänä pelistä nautitaan jollain muulla tavoin kuin tuloksen merkeissä.

Sopiva määrä stressiä on jokaiselle yksilöllinen käsite. Vaikka liika stressaaminen on vahingoksi pelille, ei ilman mitään painetta tilanne välttämättä ole sen parempi. Sopiva määrä stressiä yleensä löytyy niiltä kohdin, missä todellinen taitotasosi kohtaa omat odotuksesi.

Jos vaadit itseltäsi liikaa, epäonnistuminen on väistämätöntä. Jos taas et vaadi mitään, on onnistumisen tunnetta hankala luoda hyvästäkään suorituksesta. Jos händärisi on 35, oma par on yleensä +2 lyöntiä lähestulkoon joka ikiselle väylälle. Birkun tavoittelu on tällöin hölmön hommaa.

Singelin tasoituksella birkut ovat jo lähempänä todellisuutta, mutta par on silti se realistisempi odotusarvo. Par on par, eikä vain par. Ja mikäli joukkoon saa pelattua pari pirkkoa, mahtuu kierrokselle silloin myös joku parin ylitys – ja tulos on edelleen hyvä.

Sopiva määrä stressiä yleensä löytyy niiltä kohdin, missä oma taitotasosi kohtaa omat odotuksesi.

Sopiva määrä stressiä on sitä, että osaat tavoitella itsellesi oikeita asioita ja olla itsellesi armollinen ja myötätuntoinen pelin eri käänteissä. Kukaan ei ole kone, mutta oikealla asenteella voit saavuttaa itsellesi suuriakin asioita.

Hallitset stressiäsi ja asetat odotuksesi itsellesi oikealle tasolle puhtaasti korviesi välissä. Se vaatii, että työstät sitä, miten suhtaudut kanssapelaajiin, ja päätät itse omista tavoitteistasi sen pohjalta, mitä osaat, ja mitä haluat golfissa saavuttaa niin yhdellä kierroksella kuin vaikkapa koko kaudella. Se on sitä, että osaat päättää ja kertoa itsellesi millaista golfia haluat pelata, ja millaisen lyönnin lyödä, ja että teet parhaasi ja tarvittaessa jopa ponnistelet tämän mielikuvan toteuttamiseksi. Se on sitä, että keskityt omaan peliisi, ja annat myös toisten tehdä samoin – toki kannustaen ja luoden hyvää fiilistä myös yhteiseksi iloksi. Se on sitä, että et välitä, mitä toiset sinusta ajattelevat, ja osaat olla vähättelemättä itseäsi omassa mielessäsi.

Se on sitä, että uskallat kohdata itsesi ja omat odotuksesi – ja että olet oma itsesi ihan joka hetki. Se on sitä, että arvostat sekä itseäsi että toisia golfaajina.

Sosiaalinen paine stressaa sinua vain silloin jos itse annat sen stressata sinua. Omana itsenäsi hallitset painetta helpommin ja pelaat paremmin.

Askel eteenpäin

Yhtäkkiä minua ei enää jännitäkään (paitsi tämän tarinan paljastaminen kaikille). Nyt huomaan, että minua ei enää stressaakaan pelaaminen, vaan se, että en pelaa niin paljon kuin haluaisin! Tässä elämäntilanteessa en ole kuitenkaan valmis isoihin muutoksiin ajankäytössäni, vaan myönnän itselleni, että enemmänpelaamisen aika ei ole vielä nyt. Nyt haluan keskittyä ensin johonkin muuhun, ja olla stressaamatta siitä, että yrittäisin hinnalla millä hyvänsä raivata kalenteristani lisäaikaa golfille. Haluan sen sijaan nauttia harvoilla pelikierroksillani täysin siemauksin siitä vapauden tunteesta, jonka saan viettäessäni kallisarvoista omaa aikaa hyvässä seurassa golfista nauttien.

Juuri nyt golfaamattomuus on oma askeleeni kohti parempaa keskittymistä ja stressivapaata pelaamista. Vähän golfaaminen ei tee minusta huonompaa pelaajaa, vaan päinvastoin. Mielenrauha oman stressitason hallinnasta antaa voimaa pelata hyvin omalla tasollani. Juuri nyt olen tyytyväinen tähän. Turha minun on murehtia, mitä muut tästä miettivät.

Mitä sinä haluaisit ja voisit tehdä, mihin ryhtyä tai mihin osallistua (tai kaikkea näitä) tulevan viikon sisällä, jos kerrankin unohtaisit jännittää ja stressata toisten takia?

 

Mikä tekee sinusta paremman golfaajan juuri nyt?

– Taru Hermunen-Kuusela, taru@golfhuoltamo.com

Follow Tarugolf2017:

Golfhuoltamon johtaja & päävalmentaja

Taru on coaching-ammattilainen ja kanssakulkijasi golfissa. Tarulta saat uutta ajateltavaa ja käytännön keinoja parantaa suoritustasi entistä tasaisempaan ja varmempaan suuntaan. Oivalluksia, ei kalvosulkeisia.