Tunne tiesi tuloksiin_Taru Hermunen-Kuusela

Tunne tiesi tuloksiin!

Golfissa kaiken pitää olla aina uutta, kiiltävää, hohdokasta.
Mutta mitä kun oma olo onkin juuri sillä hetkellä, kun pitäisi antaa kauden ensimmäisen avauksen lentää ennätyslukemiin, kulunut, karhea ja hohdoton?
Myymiehet ovat taitavasti rakentaneet golfarille loputtoman sokkelon esteeksi pelaamisen riemulle, hyvälle itseluottamukselle ja yhdessä onnistumiselle.
Tunnistatko sinä, millainen verkko eteesi on viritetty, ja miten voit välttää siihen takertumisen varsin yksinkertaisella keinolla?

Bold and beautiful

Golfin sädehtivä mediamaailma rakentaa onnistumisesta kultaisen mielikuvan. Be bold and beautiful. Kun pukeudut kauden uutuusmallistoon, hankit uuden kiiltävän rautasetin ja varustat itsesi markkinoiden parhaalla etäisyysmittarilla sekä merkkiaurinkolaseilla, on selvää, että lyöntimittasi pitenee ja puttisi tarkentuu. Ennen kaikkea osoitat kaikille olevasi todellinen golfari, joka on kausi kaudelta valmis tekemään uhrauksia ja satsaamaan pelinsä onnistumiseen ja golfareiden kirjoittamattomassa hiljaisesti hymistellyssä arvoasteikossa ylöspäin kipuamiseen.

Golfissa on erityisen vahvasti läsnä tarve olla samanlainen kuin muut, ne golfyhteisön arvostetut toimijat, pelaajat, kilpailijat. Ilmapiiri yllyttää kaikkia tavoittelemaan aina vain pidempää avauslyöntiä, parempaa tasoitusta ja korkeampaa kisasijoitusta. Sosiaalinen paine saa useimmat golfarit uskomaan, että annettu kuva siitä, mitä golfissa pitää tavoitella, on totta. Ole, tee ja suorita niin kuin muutkin, niin olet yksi meistä.

Myymiehet ovat taitavasti tehneet selväksi, ettet koskaan ole riittävän hyvä. Ansaitset oman paikkasi golfyhteisössä vain olemalla kiiltävä ja hohdokas tavalla, jota sisäpiiri arvostaa. Jos et ole bold and beautiful, jäät pysyvästi korkeintaan golfareiden keskikastiin ja tuskin koskaan voit saavuttaa golfissa sitä, mitä jokaisen kunnioitettavan golfarin pitää urallaa olla ja saavuttaa.

Tunnistatko kiiltokuvan?

Kohti kauden ykkösavausta

Sosiaalinen paine niskassasi lähdet taas aloittamaan uutta pelikautta suurin odotuksin, samalla pahinta peläten.

Vaikka kuinka olet harjoitellut, tai etenkin jos talvikausi on vierähtänyt ilman halliharjoituksia, takaraivossasi kuiskii ääni toistaen, ettet ole riittävän hyvä. Vaikka itse tiedät, miten hyvä olet ja miten paljon arvokasta osaat, ajattelet helposti, ettei se riitä. Tekniikkasi ei riitä, kuntosi ei riitä, liikkuvuutesi ei riitä, ikäsi ei riitä, tahtosi ei riitä, tavoitteesi ei riitä, panostuksesi ei riitä, harjoittelusi ei riitä, pelimääräsi ei riitä… Vaikka miten yrität, se ei riitä.

Olet sopeutunut siihen, ettet riitä. Olet sopeutunut siihen, ettet lyö niin hyvin kuin haluaisit ja saavuta sitä tasoitusta, jota toivoisit.

Olet niin sopeutunut myymiesten ja golfmedian antamaan kuvaan omasta riittämättömyydestäsi, että uskot kaikkien mielessäsi olevien onnistumisen esteiden olevan todellisia. Olet liian vanha, harjoittelet tai pelaat liian vähän, tahtotilasi ja motivaatiosi ailahtelee, välineesi ja vaatteesi ovat ajastaan jäljessä, ja fyysiset rajasi estävät sinua pysyvästi parantamasta lyöntipituuttasi.

Keskittymisesi karkailee kun ajattelet, miten eri tavoin kaikki muut ovat aina enemmän tai parempia kuin sinä, ja miten sinä olet jatkuvasti huonompi kuin muut – ne hyvät. Ajattelet helposti, ettet edes ansaitse paikkaasi parhaiden joukossa. Miten voisit, kun et ikinä riitä?

Millä fiiliksellä lähdet tänä keväänä avaamaan kauttasi?

Oletko tarpeeksi?

Golfissa on vaikeaa kuvitella onnistuvansa kun ajattelet, miten paljon puutteita mahdollisesti kiiltävänkin ulkokuoresi alta löytyy. Todellisuus kun yleensä on arkinen, nuhjuinen, sotkuinenkin.

Mutta siinäpä se, niin se on kaikilla. Maailman huipuillakin on omat sotkunsa, virheensä, puutteensa. Silti niiden myöntäminen omalla kohdalla on monesti äärimmäisen vaikeaa. On helpompaa piilottaa kaikki ikävä hohtavan mediamaailman taakse kuin kohdata itsensä kaikkine vikoineen, kremppoineen ja kompastuskivineen.

Ja siksi helposti teemme vain yhdestä kauden avauslyönnistäkin itsellemme isomman ja jännittävämmän asian, kuin mitä se todellisuudessa huomiota ansaitsisi. Ajattelet, ettet riitä sellaisena kuin olet – ettet ole niin hyvä kuin sinun pitäisi golfarina jo omalla kokemuksellasi ja tasollasi olla. Koska et riitä, alat yrittää enemmän ja taas entistä enemmän. Yrittäminen vie huomion pois läsnäolosta ja keskittymisestä.

Yrität aina vain enemmän ja paremmin silloinkin kun oman parhaasi tekeminen riittäisi. Silloinkin kun oman parhaasi tekeminen olisi juuri se, jolla voisit saada aikaan sen, mitä eniten toivot.

Mitä jos vähemmän olisikin ratkaisu olla enemmän? Mitä jos olisitkin tarpeeksi?

Myönnä puutteesi – keskity vahvuuksiisi

Jokaiselta golfarilta löytyy puutteita. Toisilla ne ovat näkyvämpiä, toisilla katseilta piilossa. Vaikka miten kehität itseäsi, virheitä jää aina. Kuuluu asiaan, että vahvuuksien takaa löytyy heikkouksia.

Kun haluat parantaa suoritustasi, kyse ei ole siitä, miten poistat kaiken sotkuisen pelistäsi, vaan miten voit omilla kyvyilläsi olla sinut itsesi kanssa niin, että pystyt tekemään parhaasi joka lyönnillä… niin ettei sinun tarvitse yrittää, vaan voit todella vain keskittyä siihen, mitä osaat.

Kuvittele tilanne, että jätät mielestäsi pois murehtimisen, itsesi väheksymisen ja toisten lyönnin analysoimisen. Keskityt siihen, että sinusta tuntuu hyvältä olla sinä. Kuljet kentällä hymyssä suin omana itsenäsi, kaikkine puutteinesi ja virheinesi – ajattelet olevasi riittävän hyvä niistä huolimatta, jopa juuri niiden ansiosta.

Koska uskallat myöntää olevasi hieman nuhjuinen, tiedät myös luottaa siihen, mitä osaat ja mihin kykenet. Omat kykysi ja vahvuutesi tulevat parhaiten esiin juuri silloin, kun ne ovat sopivasti tasapainossa tilanteissa, joissa koet epävarmuutta. Tunnet oman tiesi tuloksiin, ja tunnet tunteet oman onnistuvan suorituksesi takana.

Voitko kuvitella riittäväsi? Voitko kuvitella olevasi tarpeeksi?

Näe hyvä itsessäsi

Mediamaailma haluaa sinun uskovan, ettet koskaan riitä. Myymiehet ovat valmiita paikkaamaan puutteitasi kaikella, mitä globaali tavarataivas voi nykypäivänä iloksemme tuottaa.

Silti oma suorituksesi elää siitä tunteesta, jolloin tiedät kaiken olevan kohdallaan – itsessäsi.

Tunnetko tuon tunteen? Tunnetko oman tiesi tuloksiin?

Juuri rosoisuus tekee elämästä elämisen arvoisen. Rosoisuus koukuttaa sinut golfissakin palaamaan mailan varteen kerta toisensa jälkeen. Juuri rosoisuus tekee sinustakin sinut, ja antaa parhaat eväät onnistua myös golfkentällä.

Sano piut paut puutteillesi ja kiitos krempoillesi, koska ne luovat parhaat puitteet omille vahvuuksillesi tulla esiin ja loistaa pelissä. Näe kaikki hyvä itsessäsi, ja keskity siihen, että pelaat golfissakin niin kuin sinä pelaat – parhaimmillasi juuri sellaisena kuin olet.

On aina asioita, joita et osaa, omista tai saa juuri nyt, mutta ne eivät ole esteinä sille, että voisit olla oma paras itsesi myös kauden avauslyöntipaikalla…riippumatta siitä, miten paljon tai vähän olet talvella harjoitellut, miltä vuodelta mailasettisi on tai, miltä tekniikkasi toisten silmissä näyttää.

Tunne sisälläsi on sinun, ja se riittää.

Mediamaailmalla on golfissa oma tehtävänsä. Älä kuitenkaan anna myymiesten olla kehityksesi esteenä, vaan anna mennä. Sinun tehtäväsi on nauttia pelaamisesta ja iloita onnistumisista niin yksin kuin yhdessä toisten golfareiden kanssa. Golfissa on lupa onnistua ja itkeä – ilosta.

Sinä olet riittävän hyvä.

– Taru Hermunen-Kuusela, taru@golfhuoltamo.com


Artikkeli on julkaistu SGKY-Honour-Golf -lehden numerossa 01-2017.

Lehden jutut ja digiversion löydät täältä.

Follow Tarugolf2017:

Golfhuoltamon johtaja & päävalmentaja

Taru on coaching-ammattilainen ja kanssakulkijasi golfissa. Tarulta saat uutta ajateltavaa ja käytännön keinoja parantaa suoritustasi entistä tasaisempaan ja varmempaan suuntaan. Oivalluksia, ei kalvosulkeisia.