Toiveajattelusta tuloksiin | Golfhultamo.com

Tavoitteet – toiveajattelusta todellisiin tuloksiin

Hyvästi häpeä – tervetuloa ryhdikäs hyväntuulinen peli!

Keskittynyt ja luottavainen olo. Rento mutta samalla ryhdikäs voimakas lyönti. Ilo upeasta kierroksesta ja tuloskortista.

Oletko joskus haaveillut jotakin vastaavaa – erityisesti sellaisen kierroksen jälkeen kun kaikki ei pelissä sujunutkaan ihan niin kuin olit suunnitellut?

“Ajatus karkasi. Hätäilin. En keskittynyt. Miksi en osaa? Miten kaikki menikin taas näin?”

Mietit vain, mitähän pelikaverisi ajattelevat sinusta ja päivän onnettomasta suorituksestasi…

Mikä avuksi?

Miten pelata paremmin?

Mikä on se hyväntuulisen, ryhdikkään, onnistuvan pelin salaisuus?

“Lyöntitreenit – haa! Lisää rangea, lisää palloja, kyllä se siitä.”

Vaanko sittenkään – löytyykö salaisuus lyöntien ja harjoittelun määrästä, uusista mailoista tai pron vaihtamisesta?

Eikö tämä ole juuri se, miten olet aina ennenkin tilanteesi ratkaissut… ja silti olet nyt taas tässä?

Vai miltä kuulostaisi keskittyminen ja sisäisen varmuus, myönteinen asenne itseen ja omiin taitoihin ja positiivinen luottamus omiin mahdollisuuksiin?

Silloin kun lyönti menee pieleen, et saa tehoja irti harjoittelustasi tai kun pelisi takkuilee ja junnaa paikallaan (tai on koko ajan suorastaan alamäessä), kannustan edes harkitsemaan jälkimmäisenä mainitun vaihtoehdon tutkimista.

Silloin nimittäin voit hetkeksi päästää irti pakonomaisesta tarpeesta yrittää aina vain olla parempi ja parempi, hengähtää hetken ja vetää keuhkoihisi kaipaamaasi uutta happea ja kääntää katseesi pelisi todellisiin perustuksiin – ei asentoon, lantionkiertoon tai grippiin, vaan pintaa syvemmälle sinne mistä kaikki liikkeesi, ajatuksesi ja tuntemuksesi saavat alkunsa – aivoihisi ja mielesi toimintaan.

Tunnetko näkymättömissä piilevät voimavarasi?

Monesti keskittymisen, luottamuksen ja asenteen merkitystä peliin vähätellään tai se kuitataan vain nopeasti ”Joo joo”. On helppoa aliarvostaa näitä näkymättömiä voimia silloin kun tekniikka toimii, fysiikka on kunnossa ja peli kulkee.

Kaikki näyttää ja vaikuttaa helpolta ja vaivattomalta, eikä tehtyä työtä tai henkisten voimavarojen tarjoamia edellytyksiä onnistumisen ja menestyksen takana edes huomaa.

Näkymättömät voimat tulevat kuitenkin näkyviksi viimeistään sitten kun vastaan tulee jokin vähäpätöinenkin ongelmatilanne, joka jollakin tavalla sotkee normaalin tutun toimintakaavan.

Ensin iskee hämmennys. Sitten paniikki kun aivot ja mieli eivät löydä optimaalista ratkaisua tilanteeseen. Et tiedä miten toimia. Hätäily alkaa, sydän pamppaa ja hiki puskee otsalle… Järkiajattelu katkeaa ja alat hermostua, hermoilla – ja hätäillä. Haluat vain nopeasti tilanteesta pois, sillä kustannuksella, että et ajattele mitä teet, vaan menet vaan ja teet, lyöt, kiskaiset.

Tämä yksi tapaus voi pahimmassa tapauksessa sotkea koko loppukierroksesi, ja vähintään tapahtuneesta ylipääseminen kustantaa sinulle todennäköisesti parin väylän tuloksen.

Vain todellinen oman pelinsä mestari hallitsee tilanteen ja mennä paukauttaa parastaan heti epäonnistumisen perään, koko kierroksen ajan. Mutta hän, joka näin tekee, käyttää tilanteessa muutakin kuin täydellistä tekniikkaa ja voimakkaita lihaksiaan – hän tekee koko ajan tietoisia valintoja ja ratkaisuja siitä mitä ajatella ja miten toimia.

Hänelle on selvää, että pelkkä tekniikka ja hyvä kunto eivät pelasta häntä pulasta, koska kisan pahin vastus on kuitenkin aina joku muu kuin toinen pelaaja.

Ajattelu mahdollistaa ne tavoitteet, jotka haluat saavuttaa

Jotta voit golfissa saavuttaa tavoitteitasi, sinun tarvitsee pääpiirteittäin hoitaa kolme asiaa kuntoon:

1) Fokus

Tarvitset fokusta – sinun pitää keskittyä olennaiseen ja keskittyä siihen mitä olet tekemässä.

Jos mielesi harhailee, tuloksetkin jäävät vain epämääräisiksi, etkä osaa nauttia edistysaskeleista. Kun taas osaat keskittyä, hiljennät hälyn ympärilläsi ja saat energiasi suunnattua tarkemmin niihin asioihin, jotka vievät sinua eteenpäin. Tämä sama tosiasia pätee on kyse sitten yhdestä lyönnistä tai pitkän ajan tavoitteista viiden vuoden kehityssuunnitelmineen.

Haasta siis itsesi keskittymään – golfkentällä, harjoituksissa, kaupassa, töissä, kuntosalilla… Päätä mitä haluat, ja uskalla toimia tavoitteidesi mukaisesti nyt heti.

2) Tiimi

Oikeat ihmiset nostavat mahdollisuuksiasi kehittyä paremmaksi ja nopeammin kuin jos koittaisit selviytyä kaikesta yksin.

Samanhenkiset golfaajat ja henkilökohtaiset tukijoukkosi ovat valtava voimavara, josta saat kannustusta ja energiaa silloinkin kun asiat tuntuvat hankalilta ja näet edessäsi vain vastoinkäymisiä.

Hae siis ennakkoluulottomasti uutta tietoa ja tuttavuuksia ”tiimiisi” – samanhenkisyys ei välttämättä tarkoita samanmielistä.

Eniten kehityt kun haet rohkeasti uusia näkökulmia, ja tehokkaimmin teet tämän silloin kun harjoittelet, opiskelet ja pelaat yhdessä toisten kanssa ja altistat omat mielipiteesi reflektiolle.

3) Mielikuvitus

Tässä kohdin sinun ei tarvitse leikkiä keijuleikkejä tai prinssiä ja prinsessaa, vaan terve järki ja oma ajattelu riittävät.

Suurin osa ajattelusta on vain ajatuksia, keksittyä oman mielen mielikuvitusleikkiä, ilman että ne koskaan olisivat, olisivat olleet tai tulisivat todeksi. Silti kaikki se, mikä tulee todeksi ja miten koet asiat käytännössä, on saanut alkunsa ajatuksistasi joko äskettäin tai jo ajat sitten.

Pienet ja suuret ajatukset eivät kuitenkaan toteudu niiden koon, määrän tai iän mukaan, vaan sen mukaan millaisia tunteita olet niihin yhdistänyt.

Nyt meni vaikeaksi.

Mielestäsi vain noin 10 % (tai mitä enemmän asiaa tutkitaan, sitä pienemmäksi prosenttiluku kutistuu) on tietoista, käsittäen ne ajatuksesi, jotka pystyt jotenkin itse tajuamaan. Loput 90 % aivokapasiteetistasi on tiedostamatonta/alitajuntaa, jossa tietoiset ajatuksesi ajatuksina ovat voimattomia.

Tiedostamattomassa mielessä voimia hallitsevat tunteet. Tästäkin huolimatta tämä ei ole sinulle täysin hallitsematonta aluetta, koska tunteet jotka mielesi sopukoissa vaikuttavat ovat niitä, jotka olet itse sinne omilla ajatuksillasi tallettanut.

Hä?

Ja juuri siinä piileekin valtava mahdollisuutesi parantaa peliäsi käytännössä koskematta mailoihisi.

Voit ajatuksillasi ja mielikuvituksellasi tehdä asioista helpompia itsellesi, ja kehittää niiden avulla osaamistasi nopeammin ja tehokkaammin.

Toisaalta ajatuksesi ja epäedulliset mielikuvasi voivat myös tehdä asioista vaikeampia ja siten vaikeuttaa ja hidastaa edistymistäsi.

Jotta mieleesi tallentuvat ajatukset, muistot ja tunteet eivät muodostaisi vain sekavaa silppusalaattia, ryhdy ajattelemaan ja kuvittelemaan asioita tietoisesti.

Näin pysyt kärryillä siitä mitä päässäsi tapahtuu ja voit itse säädellä myös kehittymisesi ja edistymisesi suuntaa.

Tunteet tekevät (tai tuhoavat) tuloksen

Artikkeli alkoi kuvaillen keskittynyttä ja luottavaista oloa, rentoa ja ryhdikkään voimakasta lyöntiä sekä iloa upeasta kierroksesta ja tuloskortista.

Kyse ei ollut lyöntipituuksista, puttikeskiarvosta, väyläosumista tai lie-kulmista. Vaikka nämäkin kaikki liittyvät golfiin ja osaltaan myös tuloksen tekemiseen, pohjimmiltaan kyse on siitä, miltä sinusta tuntuu.

Kyse on siitä, miltä sinusta tuntuu.

Huonot mailat tai vanha bägi eivät ole syypäitä silloin kun peli tökkii. Sen sijaan syypää todennäköisesti on jännitys, stressi, suuttumus, epävarmuus, huono itsetunto, häpeä, itseluottamuksen puute tai olematon keskittyminen – tai jonkin maistuva sekoitus näistä kaikista.

Tunne on se, mikä saa asioita tapahtumaan – tai mikä estää asioita tapahtumasta.

Tunteesi vaikuttavat niin voimakkaasti tekoihisi, että sinun on yksinkertaisesti mahdotonta saada aikaan hyviä tuloksia silloin kun mieli on allapäin ja apea. Näin tapahtuu, vaikka et edes huomaisi tai uskoisi koko juttuun.

Sen sijaan hyväntuulisena ja huolettomana moni isokin onnistuminen voi tapahtua ilman erityisponnisteluja, minkä jo kokemuksesta hyvin tiedätkin.

Jätä siis toiveajattelu ja uskalla kehittää itseäsi ja peliäsi todellisten tulevaisuuden tavoitteiden kautta.

Toiveajattelu kun tuntuu auvoisen ensivaikutelman jälkeen sittenkin vain hankalalta ja väkinäiseltä, säröilevältä ja pakonomaiselta. Todellinen tavoite sen sijaan tuntuu hyvältä, tasapainoiselta, luonnolliselta – voit kuvitella sen todeksi ja tuntea itsesi varmaksi ajatellessasi asiaa.

Olotila ja tuntemus on jotain muuta kuin mitä voi ostaa golfliikkeestä tai urheiluvälinekaupasta.

 

Todelliset tulokset ovat käsilläsi heti kun uskallat jättää toiveajattelun ja siirtää katseesi todellisiin tulevaisuuden tavoitteisiin.

Pidä huoli itsestäsi, jotta osaat, jaksat ja viitsit keskittyä olennaiseen ja ajatella järkevästi.

Näin pääset konkreettisesti alkuun, ja otat askeleen kohti todellisia tuloksia:

1) Tutustu pääkoppaasi Golfhuoltamon oppaan avulla.

Aina on oikea aika aloittaa, ja nyt se on mahdollisimman helppoa! Ja vieläpä täysin ilmaista.

2) Fokusoidu – kohenna keskittymistäsi ja pelisi onnistumisen edellytyksiä!

Kun teet oikeanlaisia harjoitteita ja noudatat oikeanlaisia tapoja, tulokset alkavat puhua puolestaan… hyvinkin nopeasti!
>>Lue valmennuksiin osallistuneiden kokemuksia tästä!

Golfhuoltamon kurssien avulla saat enemmän irti itsestäsi ja harjoittelustasi. Osaat palastella ja jäsentää, keskittyä ja toimia.

Pysy siis kuulolla!


– Taru Hermunen-Kuusela, taru@golfhuoltamo.com

Follow Tarugolf2017:

Golfhuoltamon johtaja & päävalmentaja

Taru on coaching-ammattilainen ja kanssakulkijasi golfissa. Tarulta saat uutta ajateltavaa ja käytännön keinoja parantaa suoritustasi entistä tasaisempaan ja varmempaan suuntaan. Oivalluksia, ei kalvosulkeisia.