Tasoitus puoliksi | Golfhuoltamo.com

Tasoitus puoliksi. Uskotko mahdollisuuksiisi?

Tasoitus puoliksi – mahotonta.

En pysty. Ei ole aikaa. En halua. Olen liian vanha. En jaksa harjoitella (tarpeeksi). En  m i t e n k ä ä n.

Näin moni selitti sen, ettei usko tasoituksen puolittamisen olevan itselleen mahdollista. Itse asiassa, tekemäni kyselyn mukaan, 51 % golfaajista ei usko tasoituksen puolittamisen olevan itselleen mahdollista. Kyselyyn vastasi 7.-10.12.2015 yhteensä 85 golfaajaa tasoituksilla 0-44 vastaajien tasoituskeskiarvon ollessa 17,7.

Kyselyn vastauksia lukiessa saa hyvän katsauksen siihen, mitä eri pelaajat pitävät itselleen mahdollisena ja mahdottomana.

Kun yhdelle on mahdotonta ikinä leikata tasoitustaan 24 → 12, on toiselle sen saaminen 8 → 4 ”vain harjoittelusta kiinni”.

Uskot tai et, todellisuutesi on sen mukainen.

Kun muutama pelaaja pohtii, että tasoituksen pudottaminen 11,6 → 5,8 on ”mahdoton tehtävä, vaikka alkaisi kokopäivätoimiseksi golfariksi” ja että ”noin kovaan tasoon pääseminen vaatii jo niin paljon enemmän aikaa lajille, ettei se [tällä hetkellä] ole mahdollista”, tuumaavat toiset samantasoiset pelaajat, että ”nykyinen taso on saatu vain 25-35 kierroksella/vuosi ja vähällä treenillä” ja ”pystyn pelaamaan siihen aika rutiinilla” uskoen täysin kehittymisen olevan itselleen mahdollista vähäiselläkin panostuksella.

Kyselyn perusteella paremman tasoituksen pelaajat eivät usko itseensä sen useammin kuin muutkaan, vaan sekä epäilijöitä että asiaan positiivisesti suhtautuvia löytyy tasaisesti koko joukosta. Ajatusmallit puolin ja toisin ovat vahvoja, eikä puolitien kulkijoita ei joukossa juuri ole.

Sitä siis joko uskoo tai ei usko, ja todellisuus on sen mukainen.

Miten puolittaa tasoitus?

Jotta tasoituksen puolittaminen olisi mahdollista, pitäisi vastaajien omasta mielestään mm. lisätä harjoittelua ja harjoitella paljon, pelata paremmin, parantaa lähipeliä, puttausta, avauksia ja swingiä, treenata fysiikkaa… – yleisimmin ihan vain ”pelata ja harjoitella enemmän ja paremmin” samalla kun aikaa tähän ei kuitenkaan arvioida löytyvän mistään…

Joillekin taas ”itseluottamus on tapissa” ja ”tavoitteet ovat täysin mahdollisia” esimerkiksi ”keskittymällä ja positiivisella asenteella” tai koska kokemukset vastaavista aiemmista onnistumisista ovat vahvasti muistissa ”olen aikaisemminkin pystynyt siihen”.

Miten puolittaa tasoitus | Golfhuoltamo.com

Muutaman mielestä tasoituksen puolittaminen on yhden kierroksen tai pelikauden projekti, toiset näkevät siihen tarvittavan jopa 10 vuotta, ”ikuisuuden” tai ”liian kauan”

Samalla kun enemmistö uskoo onnistumisen vaativan kamalasti aikaa, treenitunteja ja teknisiä taitoja, toisten mielestä kaikki käy helpommin ja vaivattomammin ilman erityisponnisteluja.

Joillekin samat asiat vaan ovat helpompia kuin toisille. Eikä nyt ole kyse harjoittelutuntien määrästä, henkilökohtaisista fyysisistä ominaisuuksista tai siitä että golf olisi oman elämän pääasia. Joillakin kärry vaan kulkee helpommin haluttuun suuntaan.

Kyselyn perusteella kyse onkin taidokkuuden tai tuntimäärien sijasta ennen kaikkea oman mielen kyvyistä keskittyä ja suunnata huomiota olennaiseen, hyödyntää henkilökohtaisia vahvuuksia ja ottaa itsestä irti se mitä on otettavissa.

Lähtökohdat jokaisella golfin pariin on erilaiset, mutta mahdollisuuksia itsensä kehittämiseen on kaikille yhtäläisesti.

Myös sinä voit puolittaa tasoituksesi, uskot siihen nyt tai et, kun vain haluat tehdä siitä itsellesi totta. Silti siitä ei kannata ottaa painetta, koska eihän kukaan toinen tasoitukseltasi mitään vaadi.

Paras tulos saattaakin syntyä juuri sillä, että lasket itse omaa rimaasi, ja alat viihtyä golfin parissa sillä tavalla kuin sinä haluat golfin parissa viihtyä.

Osaat tai harjoittelet sitten paljon tai vähän, kehityksesi ei lopu tähän. Tee asioista itsellesi mahdollisia ottamalla mielesi mukaan ja kohtaamalla pahimmat pelkosi.

Lopeta seuraamasta oman pelisi kehittymistä vain perästä päin, ja hyppää puikkoihin edistymisesi eturintamaan!

Nouse oman golfkärrysi kuljettajaksi

Osaat vetää ja työntää kärrysi kentällä sinne, mistä seuraavan lyöntisi on määrä lähteä.

Samalla tavalla ota myös mielesi mukaan juuri siihen aikaan, paikkaan, ajatukseen ja tunnelmaan, josta lyöntisi on määrä lähteä. Edellisen lyönnin aikaiset ja jälkeiset mietteet voit jättää turvallisesti taaksesi. Ne olivat ja menivät. Seuraava lyöntipaikkasi on jokin ihan toinen, joten anna myös mielesi maiseman muuttua sen mukaiseksi.

Ohjaa omia ajatuksiasi | Golfhuoltamo.com

Kärrysi kulkee oman mielesi sopukoissa helposti tutuiksi tulleita leveitä polkuja pitkin, mutta mitä tutumpi reitti, sitä huonommin se vastaa sitä millainen tilanne pelissäsi on juuri nyt. Jokainen lyönti on ainutkertainen, joten suhtaudu niihin myös sellaisina.

Sano STOP autopilotillesi, ja päätä itse mihin rattia käännät.

Jos et uskalla ottaa kuljettajan paikkaa, esteenä edistymisellesi ja huippuonnistumisillesi ei ole osaamisen ja tekniikan puute, vaan pelkosi epäonnistua, mokata, olla huonompi kuin muut, joutua arvostelun ja naurun kohteeksi…

Pelko mielessäsi estää sinua keskittymästä parhaaseesi. Teknisellä taitavuudella tai fyysisellä voimalla voit peitellä pelkoasi tehokkaasti, mutta tiedät kyllä itse mihin mielesi mutkaan häpeäsi piilotit. Mitä enemmän koitat jättää sen huomiotta, sitä vahvemmaksi pelkosi kasvaa ja sitä ailahtelevampaa sen käyttäytyminen on. Ensin se antaa sinun tuudittautua sujuvaan peliin ja onnistumisiin, mutta hyppääkin esiin juuri kun se tärkein näytön paikka on edessä, juuri silloin kun kaikki muut katsovat miten pärjäät, juuri silloin kun et missään tapauksessa halua sen pilaavan hetkeäsi – juuri silloin kun se aina ennenkin on hypännyt eteesi.

Kuljettajana sinun on joskus ajettava pelissä kärry myös tilanteisiin, jotka koettelevat, haastavat ja heikottavat. Mitä nopeammin hyväksyt väistämättömän, ja teet tämän kaiken itse vapaasta tahdostasi, sitä nopeammin pääset pääset ongelmiesi ytimeen ja aidosti eteenpäin.

Kehittämällä keskittymiskykyäsi opit ottamaan ajatuksistasi vaarin ja tuntemaan tuntemuksiasi sellaisina kuin ne ovat. Se on kuin opettelisi vaihteiden käyttöä ajopelissä; milloin vaihtaa vapaalle, puikottaa isompaa silmään tai ottaa pakkia. Tärkeintä on, että sinä itse päätät mitä teet, etkä anna autopilottisi säätää asetuksia valmiiksi.

Sinun pitää opetella, mitä omassa kärryssäsi tapahtuu mistäkin napista tai vivusta, millä tavalla juuri sinun ajokissasi vaihteita käytetään, miten kärrysi käynnistetään ja kuinka se pysäytetään.
Lisäksi sinun on tutustuttava siihen, miten itse haluat kuljettajana toimia, mihin suunnata, ja miten toimit yllättävissä tilanteissa.

Keskity – ja opit uskomaan mahdollisuuksiisi

1) Keskity, niin saat nuppisi kuntoon ja pidät koppasi kasassa.

Opit omaa kärryäsi kuljettaessasi ottamaan myös mielesi mukaan siihen tilanteeseen, jonka kohtaat nyt.

2) Keskity, niin aikasi riittää aina kaikkeen siihen, minkä arvoit itsellesi tärkeimmäksi.

Aika ei ole ongelma. Parannat ajankäyttöäsi huomattavasti kun tarkennat prioriteettejasi.

3) Keskity, niin pääset irti pakonomaisesta tarpeesta (ja tottumuksesta) verrata itseäsi toisiin.

Toisten tarkkailu vie huomiosi koko ajan sivuraiteille, etkä tunne itseäsi riittävän hyväksi, koska aina joku toinen on parempi…

Onnistumisesi ei kuitenkaan koskaan ole toisista kiinni, vaan tärkeintä on pitää huoli siitä, että itse teet kaiken sen mitä voit. Keskittymällä annat niin itsellesi kuin toisillekin rauhan toimia parhaansa mukaan.

4) Keskity, niin löydät peli-ilon ja rentouden.

Pura käsityksesi siitä mitä sinut on opetettu golfista, hyvästä pelistä ja onnistumisesta uskomaan, ja rakenna kuvasi uudelleen omista lähtökohdistasi käsin. Suuntaa huomiosi golfissa niihin asioihin, jotka itse koet tärkeiksi ja merkityksellisiksi, ja ota omat toiveesi ja tavoitteesi todesta.

5) Keskity omiin tapoihisi

Löydä oma tapasi luoda mielenrauhaa. Näin saat nopeasti myös lisää itseluottamusta ja alat uskomaan omiin kykyihisi.

Mitä voisit voittaa kun voitat pelkosi?

Mitä tasoituksellesi tapahtuisi, jos keskittyisit olemaan tyytyväinen itseesi ja omaan peliisi myös niiden epäilevien ajatustesi kanssa harmittelematta asioita sen enempää?

Tasoitus puoliksi – mahotonta.

Vai sittenkin mahollista?

– Taru Hermunen-Kuusela, taru@golfhuoltamo.com

PS. Keskittymällä saat myös kisahermosi kuntoon ja tekniikkasi toimimaan paremmin!

Follow Tarugolf2017:

Golfhuoltamon johtaja & päävalmentaja

Taru on coaching-ammattilainen ja kanssakulkijasi golfissa. Tarulta saat uutta ajateltavaa ja käytännön keinoja parantaa suoritustasi entistä tasaisempaan ja varmempaan suuntaan. Oivalluksia, ei kalvosulkeisia.