Tarinan taikaa | Golfhuoltamo.com

Tarinan taikaa

Käsikirjoita pelisi paremmaksi

Golf on kuin esiintymistä elämäsi leveällä lavalla. Kilpailujännitys tuntuu vatsanpohjassasi kuin ramppikuume tärkeän näytöksen alla. Teknisesti hyvin hallussasi oleva ja harjoituksissa sujuva lyöntisi alkaa yhtäkkiä yskimään, kun esität oman swingi-monologisi ensimmäisen rivin katsojien tuijottavien silmäparien alla.
Väylä väylältä, kohtaus kohtaukselta kierroksesi etenee kohti loppuhuipennusta. Sujuuko sinulla kaikki pelissäsi niin kuin olit etukäteen ajatellutkin? Mitä päähenkilöllesi kuuluu kierroksen jälkeen?

Golfkierros asetelmana upeaan roolisuoritukseen

Draaman kaari on kuin suoraan golfkierrokselta kopioitu. Päähenkilö supervoimissaan pelaa kuin unelma keräten ihailevia katseita ja huokauksia kanssapelaajiltaan. Hän pelastaa tärkeät reiät täpärästi juuri viimeisellä hetkellä hämmästyen jopa itsekin siitä, miten hyvin kaikki sujuukaan. Edes samaan peliryhmään sattunut lohikäärme tulta syöksevine kitoineen ei saa häntä herpaantumaan. Kierroksen aikana koetuista sydämentykytyksistä ja toinen toistaan tiukemmista taistelukohtauksista huolimatta kaikki päättyy onnellisesti. Päähenkilö palkitaan urotöistään lämpimällä saunalla ja maittavalla aterialla klubin terassilla.

Onnistunut näytelmä perustuu näyttelijöiden periksiantamattomaan asenteeseen välittää paitsi itse tarina erityisesti tarinan toivottu tunnelma aina katsomoon asti. Tähän tehtävään he ovat valmistautuneet huolella ja harjoitelleet rooliaan niin yksin kuin yhdessä toisten kanssa tuntikausia. Ensin työn alla ovat yksittäiset vuorosanat ja kohtaukset, sitten kokonaisuutta hiotaan lavalla tositilannetta simuloiden.

Tavoite on kirkas koko ajan. Hyvä näyttelijä latautuu joka ikiseen näytökseen kuin viimeiseensä virittäytyen roolinsa vaatimaan tunnetilaan jo hyvissä ajoin ennen lavalle astumistaan.

Kaikki perustuu hyvään käsikirjoitukseen, joka antaa riittävät nuotit tilanteeseen kuin tilanteeseen. Tavoite on kirkas koko ajan. Jokaisella osalla, tapahtumalla ja repliikillä on tarkoitus – jokainen kohtaus vie sekä tarinaa että esitystä eteenpäin.

Itse esityksessä kaikki sujuu jo niin sulavasti, ettet katsojana edes huomaa, vaikka jotain virheitä tapahtuisikin. Näyttelijät ja taustahenkilöt osaavat pelata yhteispelinsä niin hyvin, että pienen improvisaation kauttakin he tavoittavat toivotun lopputuloksen ilman että katsojan tarvitsee missään tilanteessa jännittää muuta kuin tarinan juonenkäänteitä.

Hyvä näyttelijä latautuu joka ikiseen näytökseen kuin viimeiseensä virittäytyen roolinsa vaatimaan tunnetilaan jo hyvissä ajoin ennen lavalle astumistaan.

Onko sinulla käsikirjoitus oman pelisi kohtauksille?

 

Onko tavoitteesi niin kirkas, että jokainen tekosi kentällä vie sinua kohti sen saavuttamista?

 

Valmistaudutko tarvitsemaasi tunnetilaan yhtä huolella kuin näyttelijä roolisuoritukseensa?

Valmistautumalla voitat vaikeudet

Omat kykysi lyödä, seurustella, rentoutua ja onnistua ovat koetuksella jokaisella pelaamallasi kierroksella. Hyvällä valmistautumisella voit helposti voittaa ramppikuumeesi ja esiintymisjännityksesi, ja todella antaa kaiken parhaan tulla esiin itsestäsi.

Lyöntiharjoittelu luo edellytykset hyviin lyönteihin. Kuntosaliharjoittelu ja juoksulenkit vahvistavat edellytyksiäsi jaksaa kierroksella ja antaa lyönnissä vauhtia mailalle. Treeni- ja kierrosmäärät taas tuovat tarvitsemaasi kokemusta peliisi niin, että osaat kaikissa tilanteissa toimia sääntöjen ja etiketin mukaisesti huomaavaista pelitapaa noudattaen ja luovia kentällä eteenpäin tarpeen mukaan lyöntejä ja mailoja vaihdellen.

Mutta listalta puuttuu vielä jotain. Jos näyttelijäkin jättäisi valmistautumisensa tähän, hänellä olisi hallussaan oikeat vuorosanat, hän olisi pukeutunut oikeisiin vaatteisiin ja asusteisiin, ja kartoittanut kokemustaan roolisuoritustaan harjoitellen aivan kuten hän on tehnyt kymmeniä, satoja kertoja ennenkin. Kaikki näyttäisi olevan kunnossa, mutta kun hän astuu lavalle upeissa vaatteissaan, ja avaa suunsa ensimmäiseen repliikkiinsä toistaen sen sanasta sanaan käsikirjoituksen mukaisesti kuten harjoituksissakin, jotain puuttuu. Katsojakin alkaa yhtäkkiä jännittää näyttelijän puolesta.

Ilman tunnetta näytelmä on kuin luuranko ilman elämää.

Ilman tunnetta näytelmä on kuin luuranko ilman elämää. Teatterin asiakkaana ohjaat pian rahasi muualle, koska et ole valmis maksamaan vain käsikirjoituksen mukaan toistetuista vuorosanoista. Et halua jännittää esittäjän puolesta. Haluat hänen onnistuvan. Haluat kokea elämyksen – tuntea elämän.

Näyttelijä tietää tämän. Hänelle vuorosanojen opettelu on tuttu tapa ja helppo tehtävä. Eniten energiaa hän käyttääkin valmistautuakseen tunteisiin, joita haluaa roolissaan sinulle katojana välittää. Esitystä varten hän valmistautuu erityisesti tunteisiin luottaen samalla kykyynsä toistaa vuorosanansa omalla vuorollaan. Käsikirjoitus antaa tähän raamit, loput näyttelijä ammentaa sydämestään. Ilman näitä kahta paketista puuttuisi pysyvästi jotain.

Hyvä valmistautuminen palkitaan. Käsikirjoitus muuttuu eläväksi esitykseksi. Oikeat tunnetilat auttavat näyttelijää paitsi välittämään elämän katsomoon asti myös muistamaan vuorosanat ja muut käsikirjoituksen mukaiset toimet tarkalleen oikeissa kohdin. Lopputulos saa sinut huokailemaan onnesta – olet saanut elää näytelmän tarinan.

Tunne tekee tuloksen

Tunne saa sinut palaamaan myös golfkentälle. Tunne mahtavasta lyönnistä ja jo pelkkä mahdollisuus onnistua antavat sinulle jotain, mihin olet valmis panostamaan niin aikaasi kuin rahaasikin. Tavoitteesi ei ole ainoastaan saada pallo kuppiin mahdollisimman vähillä lyönneillä, vaan tavoitteesi on myös kokea, että olet hyvä, jopa parempi kuin muut, kehityt eteenpäin ja onnistut tavoitteissasi. Tavoitteesi on elää – nauttia sydämesi kyllyydestä siitä, missä saat olla, ja mitä saat tehdä ja tuntea.

Tavoitteesi ei ole ainoastaan saada pallo kuppiin mahdollisimman vähillä lyönneillä, vaan tavoitteesi on myös kokea, että olet hyvä, jopa parempi kuin muut, kehityt eteenpäin ja onnistut tavoitteissasi.

Ilman itsellesi merkityksellisiä kokemuksia pelaamisesta tulee vain pelaamista. Intohimosi lopahtaa. Kun peli ei tunnu miltään, luovutat helposti – et enää jaksa vaivautua edes yrittämään. Jos pelistäsi puuttuu tunnetta, kuljet kentällä vain innottomana pallosi perässä tietämättä, miksi uhraat aikaasi moiseen. Päämäärättömyys tekee keskittymisestä hankalaa ja lyöntiliikkeistä takkuisia. Paras pelaaminen jää vain haaveeksesi, minkä johdosta tuskastut vain entisestään. Elämäsi tuntuu valuvan hukkaan.

Vapauta sisäinen jarrusi. Anna pelitapasi ja lyöntisi ilmentää sitä, kuka olet, ja millä tahdilla sydämesi sykkii.

Uskalla siis myöntää haluavasi tuntea. Vapauta sisäinen jarrusi. Anna itsellesi lupa onnistua ja pelata intohimoisesti kuin kierros olisi ensimmäisesi tai viimeisesi. Anna pelitapasi ja lyöntisi ilmentää sitä, kuka olet, ja millä tahdilla sydämesi sykkii.

Käsikirjoita kierroksesi

Monelta pelaajalta puuttuu pelistään punainen lanka. Jokaisella lyönnillä toivotaan parasta ja pelätään pahinta ilman ajatustakaan siitä, mitä varten. Mielessä on valmis kaava edellisistä rangeharjoituksista, mutta toteutus ontuu, vaikka lyöntitekniikka on hallussa, muskelit ja tankkaus kunnossa ja kokemustakin on jo karttunut. Punainen lanka puuttuu, ja eri osaset jäävät irrallisiksi – kokonaisuus ei toimi.

Jotta saat kaiken toimimaan ”esityksessäsi” golfkentällä, käsikirjoita itsellesi tarina.
1) Kohtaukset

Golfkierros etenee väylä väylältä sisältäen kokonaisuudessaan 18 kohtausta. Jokainen väylä taas koostuu tapahtumista, jotka voidaan ryhmitellä osakohtauksiksi esimerkiksi: avaus, väylälyönnit, lähipeli, greenityöskentely.

Millaisen tarinan oma kierroksesi kertoo?

Mikä on tarinasi juoni, ja mitä eri kohtauksissa tapahtuu, jotta tarinasi todella etenee jokaisella lyönnillä ja jokaisella väylällä?

 

Millaisen tunnelman haluat tarinallasi välittää pelikavereillesi tai kisayleisölle?

2) Päähenkilö

Päähenkilö on tarinasi tärkein osa, ja hän toimii samalla tarinan kertojana. Koko tarinasi golfkentällä rakentuu hänen varaansa. Erityisen haastavaksi tämän roolin tekee se, että suurin osa dialogista käydään niin, että vain päähenkilö itse kuulee vuorosanat.

Mikä rooli päähenkilöllä on tarinassasi?

Mitä päähenkilösi pelkää eniten, ja mikä on hänen suurin vahvuutensa?

 

Miten päähenkilösi voittaa lohikäärmeen ja on kierroksensa sankari?

3) Tunteet

Herätäkseen henkiin mustavalkoinen käsikirjoituksesi tarvitsee vielä värejä. Päähenkilösi pitää voida eläytyä, joten lisää käsikirjoitukseesi merkintöjä siitä, mitä tunnetta kohtauksissasi tavoitellaan, jotta lopputulos on paras mahdollinen. Tavoitteena on luoda kokonaisvaltainen elämys, johon päähenkilö voi ensin eläytyä, ja jonka hän voi kentällä elää todeksi jokaisella lyönnillään.

Mikä on tarinasi vallitseva tunnetila?

Mitä eri tunteita kohtaukset ja osakohtaukset tarinassasi ilmentävät?

 

Minkä tunteen haluat jättää ilmaan kierroksen jälkeen?

Elä, ja anna toisten elää

Kun käsikirjoituksesi on valmis, tärkeä pohjatyö on tehty. Valmistautuminen voi alkaa.

Harjoittelet vuorosanasi, tarkistat, että kaikki on kunnossa peliä varten. Tämä todennäköisesti sujuu sinulta jo melko helposti ja kivuttomasti, olethan tehnyt näin ennenkin, vaikka ilman käsikirjoitustakin. Käsikirjoitus kuitenkin helpottaa tätäkin työtä, koska tiedät tarkalleen, mihin valmistaudut ja, mitä haluat lopputulokselta joka hetki. Tavoitteesi on kirkas, ja mielesi tyyni.

Lyöntien ja varusteiden lisäksi tarvitset mukaasi kuitenkin myös sen käsikirjoituksesi mukaisen oikean tunnetilan ja kyvyn hypätä tunnetilasta toiseen niin, että saat kohtaukset elämään.

Valmistautumisvaiheessa tilanne ei vielä oikeasti ole päällä, joten harjoitellaksesi ja saadaksesi kokemusta asioista jo ennen itse esitystä sinun tulee eläytyä tarinaasi parhaasi mukaan. Nyt saatat ajatella tämän olevan mahdotonta tai vähintään hyvin vaikeaa, mutta sen ei tarvitse olla kumpaakaan näitä.

Tunne saa sinut muistamaan paremmin sen, mitä olit suunnitellut tekeväsi. Tunne saa sinut tekemään paremmin sen, mitä hyvä lyöntisi vaatii. Tunne saa sinut nauttimaan siitä, mitä teet itseäsi varten jo ennen H-hetkeä.

Kun tiedät mitä haluat, ja olet päättänyt mitä tunnetta haluat jokaisella lyönnilläsi ja kentän kohtauksissa kertoa, niihin eläytyminen jo ennakkoon tapahtuu jopa vaivatta. Selkeä tavoitteesi alkaa automaattisesti ohjata toimiasi ja mieltäsi haluamaasi suuntaan. Tunne saa sinut muistamaan paremmin sen, mitä olit suunnitellut tekeväsi. Tunne saa sinut tekemään paremmin sen, mitä hyvä lyöntisi vaatii. Tunne saa sinut nauttimaan siitä, mitä teet itseäsi varten jo ennen H-hetkeä.

Tarinasi alkaa elämään lyönti ja kohtaus kerrallaan jo ennen varsinaista esitystä, jolloin parhaimmillaan voitkin vain heittäytyä päähenkilösi rooliin ilman, että ajattelet esittäväsi mitään. Lopullisessa näytöksessä kaikki soljuu eteenpäin tapahtuma ja lyönti kerrallaan.

Parhaimmillaan elät tarinasi todeksi imien itseesi energiaa tarinan tunteista ja jännitteistä lavan ja katsomon välillä – nauttien jokaisesta hetkestä jokaisella solullasi. Tiedät, että olet juuri oikeassa paikassa ja oikeassa hetkessä. Elämäsi on täysi juuri siksi, että tämä hetki ja kokemasi tapahtumat ovat olemassa sinua varten.

Golfkierros on paljon muutakin kuin ”pallo kuppiin mahdollisimman vähillä lyönneillä”. Jotta voit onnistua käsikirjoituksesi mukaisesti, tarvitset peliisi myös oikeat tunteet ja kyvyn käydä läpi kierroksen koko tunneskaalan ilman tarvetta takertua mihinkään yksittäiseen tunteeseen.

Tunne tarinasi taika

Kun seuraavan kerran todistat vierestä jonkun henkilökohtaista kierrosennätystä tai katsot televisioruudultasi golfkisaa maailman huipulta, voit olla aivan varma, että voittajalla on hallussaan muutakin kuin toimiva lyöntitekniikka. Kentällä erottuu irtioton tehnyt pelaaja, joka on lyöntitekniikkansa lisäksi työstänyt mielen mallejaan ja valmistautunut peliinsä myös tunteella.

Sen sijaan, että saisit kentällä kohtauksen, rakenna sellainen itse ja elä tunteet pelissäsi kentällä. Kerro tarinasi. Käsikirjoita kokemuksesi. Tunne taika tiiatessasi.

Voit itse voittaa tärkeän lyönnin tai reiän juuri sillä, että osaat hyödyntää suorituksessasi myös korviesi välistä löytyviä mielen muskeleitasi. Kun käsikirjoituksesi on hyvä ja olet valmistautunut huolella, voit kaikissa tilanteessa nauttia ja keskittyä omaan peliisi, mutta myös rentoutua ja olla mukavaa peliseuraa toisille. Samalla kilpakumppanisi jatkavat entiseen tapaansa ja antavat oman keskittymisensä valua sinun tyynen rauhallisen ja itsevarman olemuksesi ihmettelyyn…

Sen sijaan, että saisit kentällä kohtauksen, rakenna sellainen itse ja elä tunteet pelissäsi kentällä. Kerro tarinasi. Käsikirjoita kokemuksesi. Tunne taika tiiatessasi.

– Taru Hermunen-Kuusela, taru@golfhuoltamo.com

Kirjoituksen hieman yllä olevaa lyhyempi versio on julkaistu SGKY Honour-lehden kesäkuun  numerossa (02-2016).