suorituskyky ja mielenhallinta

Suorituskyky ja mielenhallinta

Suorituskyky on vahvuutta ja joustavuutta samassa paketissa

Suorituskykyä henkisestä vahvuudesta

Golfaajana tarvitset henkistä vahvuutta, jotta pystyt keskittymään ihan vain itseesi ja omaan peliisi myös silloin kun joku tai jokin häiritsee sitä.

Tarvitset vahvuutta ollaksesi luovuttamatta silloinkin kun mielestäsi kaikki on jo menetetty. Tarvitset vahvuutta voittaaksesi omat pelkosi ja toimiaksesi järkevästi myös silloin kun näet edessäsi vain lisää ongelmia.

Vahvuus auttaa sinua pitämään tilanteet hallinnassa.

Golfissa kohtaat kuitenkin monta tilannetta ja asiaa, joista et voi yksin päättää. Tilanteet vaihtelevat, olosuhteet muuttuvat ja sinun pitää pystyä oman pelisi keskellä ottaa huomioon myös, mitä ympärilläsi tapahtuu – toiset pelaajat, heidän lyöntinsä ja pallojensa paikat, muut peliryhmät, kenttä, väylät ja esteet, säätila ja erikoistilanteet, vain muutamia mainitakseni.

Mutta vahvuus yksin ei riitä. Vahvuus yksin tekee sinusta haavoittuvan ja heikon silloin kun mielesi ei osaa syystä tai toisesta suhtautua johonkin uuteen, muutokseen tai erilaiseen – vahvuudesta yksinään ei ole avuksi silloin kun sinun pitää sopeutua, muuttaa jotain tai mukautua johonkin, mitä et millään haluaisi hyväksyä.

Suorituskykyä henkisestä joustavuudesta

Sopeutuaksesi, ja voidaksesi ottaa huomioon myös pelin ja olosuhteiden yllättävätkin käänteet, tarvitset vahvuuden lisäksi joustavuutta.

Henkinen joustavuus auttaa sinua kohtaamaan itsellesi vieraatkin pelikaverit omine outoine tapoineen ja pelityyleineen. Joustavuus auttaa sinua ratkaisemaan tilanteet, joihin et ollut etukäteen varautunut. Joustavuus auttaa sinua olemaan suopea itsellesi ja uskomaan mahdollisuuksiisi myös silloin kun mikään ei toimi ja peli sujuu huonommin kuin olit ajatellut.

Joustavuus antaa tilaa muutokselle, ja on tarvittaessa valosi tunnelin päässä. Joustavuus mahdollistaa sen, että asiat ja tilanteet kehittyvät eduksesi kaikesta huolimatta, ja että voit saavuttaa päämääriäsi, vaikka olet jo hyvän aikaa lipunut niistä vain kauemmaksi.

Joustavuus auttaa sinua mukautumaan ja ratkaisemaan tilanteita myös silloin kun et voit itse päättää kaikesta.

Mielenhallinta ei ole joko-tai vaan sekä-että

Ollaksesi suorituskykyinen jokaisella lyönnilläsi, vahvuuden ja joustavuuden tulee kohdata ja yhdistyä mielessäsi. Asiat eivät ole joko-tai vaan sekä-että. Mielenhallintaa on se, että värität mustavalkoiset tilanteet uudella tavalla, niin että voit olla edes tyydyttävästi tyytyväinen, vaikka kaikki ei olisikaan mielestäsi täydellistä.

Toimiakseen parhaiten, mielesi vahvuus tarvitsee joustavuutta ja joustavuus tarvitsee vahvuutta. Ilman joustavuutta vahvuus on vain varjo siitä mitä sinusta oikeasti löytyy. Ilman vahvuutta joustavuus taas tekee omien tavoitteiden saavuttamisesta sinulle mahdotonta kun omat toiveesi ja oman pelisi suunta hukkuvat ainaisen mukautumisen alle.

Ollaksesi suorituskykyinen jokaisella lyönnilläsi, vahvuuden ja joustavuuden tulee kohdata ja yhdistyä mielessäsi. Asiat eivät ole joko-tai vaan sekä-että. Mielenhallintaa on se, että värität mustavalkoiset tilanteet uudella tavalla, niin että voit olla edes tyydyttävästi tyytyväinen, vaikka kaikki ei olisikaan mielestäsi täydellistä.

Ilman näitä kahta yhdessä keskittymiskykysi jää vain puolitiehen, suoritusvarmuutesi on hento ja hauras ja itseluottamuksesi altis nopeille romahduksille keskellä kauneintakin kesäpäivää.

Yhdessä vahvuus ja joustavuus auttavat sinua näkemään joka hetki ne seikat ja asiat, joista voit itse päättää.

Tällöin tiedät, mihin sinun kannattaa oma energiasi suunnata, ja osaat jättää muun turhan mielessäsi taka-alalle. Resursseja ja energiaa ei kannata hukata siihen, mistä et voi päättää ja johon et voi ehkä mitenkään vaikuttaa (vaikka miten haluaisit, tietäisit ja osaisit…).

Jokaisella hetkellä voit kuitenkin aina itse päättää omista ajatuksistasi, asenteestasi ja siitä, miten itse tilanteessa toimit. Ja kun todella teet näin, pysyt sekä vahvana että joustavana omassa voimassasi, osaat ja haluat tehdä parhaasi ja teet hyviä valintoja, jotka auttavat sinua suoriutumaan missä tahansa tilanteessa.

Suorituskykysi kasvaa siitä kuka olet

Mielenhallinnan perusteet 1-2-3

1) Tutustu itseesi ja siihen huipputyyppiin, joka olet!

Vaikka et vielä olisi golfissa sillä pelitasolla, missä haluaisit olla, olet kuitenkin jo nyt riittävän hyvä olemaan ja saavuttamaan sitä mitä haluat.

2) Näe se, kuka ja millainen olet, vahvuutenasi.

Sinulla on uniikki yhdistelmä osaamista, outoja tapoja ja ominaisuuksia, jotka tekevät sinusta juuri sinut. Älä turhaan ajattele minkään itsessäsi olevan ylipääsemätön este sille mitä haluat, vaan käännä ajatus päälaelleen – mitä jos se, kuka olet, olisikin suurin vahvuutesi!

3) Uskalla ajatella, että pystyt kyllä – koska aivan varmasti pystyt!

Sinussa on kaikki vahvuus ja joustavuus mitä tarvitset, kunhan vain opettelet käyttämään niitä.

Jokaisella – aivan jokaisella – on omat ongelmansa, heikkoutensa ja kompastuskivensä, vaikka ne eivät näkyisi ulospäin. Silti jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet pärjätä ja kehittää itseään eteenpäin.

Jos sinulla on tarve verrata itseäsi johonkuhun, vertaa itseäsi siihen kuka olit, mitä osasit ja miten pärjäsit esim. vuosi sitten. Golfissa on kyse sinusta, ei toisista.

Mielenhallinta on opeteltavissa olevia henkilökohtaisia taitoja ottaa omat voimavarat, osaaminen ja ominaisuudet käyttöön, niin että voit olla täysin tyytyväinen siihen kuka olet sekä saavuttamiisi tuloksiin.

Vahvuutta on nähdä itsensä onnistumassa, joustavuutta on myöntää ettei kaikki ole vielä hallussa. Vahvuutta on olla ehdottoman määrätietoinen, joustavuutta on osata etsiä uusia ratkaisuja ja muuttaa suunnitelmia päämäärien saavuttamiseksi. Vahvuutta on painaa täysillä, joustavuutta on osata himmata oikealla hetkellä.

Kehittyäksesi paremmaksi pelaajaksi, opettele olemaan yhtäaikaisesti sekä valmis että keskeneräinen häpeilemättä juuri sellaisena kuin olet.

Suorituskykysi hyödyntämättömät voimat löydät ensin korviesi välistä.

Kumpaa sinä juuri tänään tarvitset lisää: vahvuutta vai joustavuutta?

– Taru Hermunen-Kuusela, taru@golfhuoltamo.com

Follow Tarugolf2017:

Golfhuoltamon johtaja & päävalmentaja

Taru on coaching-ammattilainen ja kanssakulkijasi golfissa. Tarulta saat uutta ajateltavaa ja käytännön keinoja parantaa suoritustasi entistä tasaisempaan ja varmempaan suuntaan. Oivalluksia, ei kalvosulkeisia.