Muistele pelisi paremmaksi! | Taru Hermunen-Kuusela

Risusavottaa vai ainutlaatuisia elämyksiä?

Kesän pelit Suomessa ovat nyt takana päin.
Millaisin ajatuksin muistelet mennyttä kautta? Oliko tekniikka hallussa?

Oletko onnistunut?

 

Oletko tyytyväinen?

Pysyikö peli-ilo hyppysissäsi vai tuntuiko kausi tahmealta?

Tuntuuko sinusta, että löysit kerta toisensa jälkeen itsesi aina vain uudesta risukasasta, vai saitko kokea kesässäsi ainutlaatuisia kokemuksia, tunnelmia – jopa elämyksiä?

 

Mikä väri kuvastaa parhaiten viimeisen 6 kk pelejäsi?

Menneiden kuukausien muisteleminen ei ole yhdentekevää. Vaikka niiden ei tarvitsekaan kertoa siitä, miten pelisi sujuvat seuraavan puolivuotisen aikana tai seuraavana kesänä, voit taakse päin vilkaisemalla oppia paljon golfin kannalta tärkeitä huomioita.

Mitä muistelet?

Päällimmäiset muistosi kertovat nopeasti mm. sen, millaisiin asioihin olet taipuvainen keskittymään ja kiinnittämään huomiota sekä millaisia ja kuinka voimakkaita tunteita yhdistät omaan peliisi ja itseesi pelaajana. Näillä havainnoilla on suuri merkitys silloin kun haluat jatkossa tavoitella parempaa lyöntiä, iloisempia tuntemuksia, rennompaa asennetta tai suurempia kisavoittoja.

Jos olet taipuvainen ihmettelemään ongelmiasi ja päivittelemään, miten et kovasta yrityksestäsi huolimatta saa hyvää rangelyöntiä edelleenkään siirtymään pelikentälle, voin veikata, että nopeita muutoksia ei ole tiedossa. Kun huomiosi on kääntynyt ongelmien puoleen, niihin liittyvät syyt ja seuraukset yleensä vain ikävyyksien kierrettä jättämättä tilaa aidoille läpimurroille. Tällöin tunteesi ensin kuumenevat, kunnes ne myöhemmin latistuvat jättäen jälkeensä hiljaisen tyytymättömyyden.

Kun huomiosi on kääntynyt ongelmien puoleen, niihin liittyvät syyt ja seuraukset yleensä vain ikävyyksien kierrettä jättämättä tilaa aidoille läpimurroille.

Saatat selittää itsellesi kaiken olevan kunnossa ja että pieniä parannuksia tapahtuu koko ajan, mutta samalla et saa mieltäsi irti tarpeesta päästä selville ongelmiesi alkulähteestä. Ajattelet ehkä, että harjoituksen puutetta, ”pitää vaan treenata enemmän”, mutta silti jätät senkin tekemättä, puhumattakaan että jaksaisit kotona tehdä liikkuvuuttasi edistäviä ammattilaisen laatimia fysiikkaharjoitteita (etenkään nyt kun kausihan on jo käytännössä ohi, ja seuraavaan on vielä kuukausia aikaa – sohvaloma on alkanut!).

Mikäli tunnistat edellisestä itsesi, pelisi ei kaikesta huolimatta ole menetetty – ratkaisuja on luvassa!

Pahimpana pessimistinäkin sinusta löytyy paljon voimaa saada itsesi irti turhautumisesta ja saattaa pelisi oikeille raiteille.
Jos taas kesää ajatellessasi huulillesi nousee hymy kuin itsestään, ja mielesi täyttää jokin hyvä muisto kesältä, onnittelut!

Asia saattaa tuntua sinusta vähäpätöiseltä, mutta mielesi tasolla taito kiinnittää huomiota myönteisiin kokemuksiin on ainutlaatuisen tärkeä. Mitä tarkemmin voit edelleen eläytyä muistamaasi ilon ja onnistumisen hetkeen, sitä vahvemmin kokemuksesi ja erityisesti siihen liittyvä tunne ohjaavat sinua onnistumaan vastaavissa tilanteissa myös jatkossa.

Sinun on helppo ajatella, että tavoittelemasi asiat ovat mahdollisia saavuttaa, ja että jokainen lyönti ja kierros tekee sinusta paremman pelaajan vieden osaamistasi eteenpäin.

Älä huijaa itseäsi

Myönteinen asenteesi ei kuitenkaan aina kerro kaikkea, koska saatat pinnan alla edelleen hautoa kaikkea sitä, mihin et vielä pysty, tai luulet tulosten tulevan todeksi ilman vaivannäköä.

Saatat myös vain esittää olevasi tyytyväinen, vaikka sisimmässäsi ajattelet olevasi vielä kaukana toivomastasi…

Edistymisen ja onnistumisen kannalta merkittävintä ei ole se, miten tunnistat itsesi ajattelevan, vaan se, miten suhtaudut omaat tapaasi nähdä maailmaa, itsesi ja kokemuksesi.

Kehittymisen kannalta olennaisinta ei ole koittaa ajatella kaikesta myönteisesti. Olennaisinta on osata hyväksyä oma tapa nähdä asiat, ja ajatella myönteisesti, ei kaikesta mitä tapahtuu, vaan itsestään – vaikka siitä negatiivisestakin suhtautumisesta omaan peliin ja epäonnistumisten synnyttämistä ikävistä tunteista.

Huipputaidotkin ovat hyödyttömiä, jos et voi levollisin mielin luottaa itseesi. Sen sijaan huonompikin tekniikka ja jopa rautamaila riittää avatessa hyvin, mikäli tunnet itsesi varmaksi ja lähdet lyöntiisi ilman pelkoja.

Tiiatessa tärkein kysymys ei ole se, miten taitava olet lyömään, vaan oletko sinut itsesi kanssa.

Huipputaidotkin ovat hyödyttömiä, jos et voi levollisin mielin luottaa itseesi. Sen sijaan huonompikin tekniikka ja jopa rautamaila riittää avatessa hyvin, mikäli tunnet itsesi varmaksi ja lähdet lyöntiisi ilman pelkoja.

Tunne energia

Moni golfaaja ihmettelee usein, miksi tunteista pitäisi puhua golfin yhteydessä: “Mitä ihmettä niillä tunteilla edes tarkoitetaan, kun kyse kuitenkin on ‘täysin tekniikkaan perustuvasta’ suorituksesta?”

Parhaiten voit hahmottaa tunteet ajattelemalla niiden olevan energiaa – energiaa ajatuksillesi ja lihasvoimaa lyönnillesi.
Mieti vaikka seuraavia:

Millainen energia mielestäsi on masentuneisuudella?

 

Jos masennus olisi lyönti, millainen voima siinä olisi, ja millaisena näet pallon lentokaaren?

 

Entäpä levollisuus – miten sen energia tai lyönti eroaa edellisestä?

Tunne-energia on myös muistojesi osalta ohittamaton ohjuri, jonka perusteella mielesi hakee eteesi tulevissa tilanteissa vastaavuuksia aiemmista kokemuksistasi.

Tunteiden energia saa sinut toistamaan toimiasi ja tapojasi yhä uudelleen ilman että edes huomaat.

Kaikkien hyvien ja huonojen muistojen keskeltä mielesi löytää aina ja vain ne, joihin on ladattu voimakkaimmin tunnetta – hyvää tai huonoa.

Tunteiden energia saa sinut toistamaan toimiasi ja tapojasi yhä uudelleen ilman että edes huomaat.

Samoin ajatuksesi jäävät helposti kiinni siihen, miten olet tottunut ajattelemaan. Tutkimuksen mukaan, ajatuksistasi päivittäin noin 70 % (jopa 90 %!) ovat samoja kuin eilenkin…

Nyt kun ajattelet omia ajatuksiasi, millaisia sanoja huomaat käyttäväsi?

 

Entä millaisia tunnesanoja yhdistät mielessäsi itseesi ja omaan peliisi?

Hengittäminen on sinulle automaattista, jota et edes huomaa ellet halua. Mutta tietoinen hengittäminen onkin jo toinen juttu – siihen pitää keskittyä, mutta samalla se myös auttaa sinua keskittymään.

Samoin on ajatusten kanssa. Omia ajatuksia harvoin huomaa, ennen kuin ottaa ja pysähtyy, todella kääntää niihin huomionsa. Mutta heti kun saat näin tehtyä, huomaat myös kuinka ajatuksesi ja huomiosi todella pysyy siinä, mitä päätit tarkastella.

Kun valitset huomiosi keskipisteen tietoisesti ja päätät itse, mitä ajattelet, kaikki muu jää automaattisesti pois mielestäsi.

Tätä tosiseikkaa sinun kannattaakin nyt ryhtyä hyödyntämään, tietoisesti.

Muistele itsesi ja pelisi paremmaksi

Menneille tapahtumille et enää jälkeenpäin voi mitään. Toisin kuitenkin on sen osalta, millaiset muistot yhdistät mielessäsi jo tapahtuneeseen.

Kun haluat hyödyntää menneen kesän oppiläksyt oman pelisi kehittämiseen, päätä ensin, haluatko kantaa mukanasi myönteisiä vai kielteisiä muistoja.

Mistä on sinulle aitoa hyötyä, ja millaisesta painolastista sinun olisi ehkä syytä päästä eroon? Sen jälkeen varaa seuraavat 5 minuuttia elämästäsi muistellaksesi oman golfkesäsi huippuhetkiä.

Millaisista muistoista haluat ammentaa energiaa loppusyksyn ja talven treeneihin tai edessäsi häämöttäville pelireissuille?

Monesti oman pelin parantamiseen riittää se, että katkaiset syöksykierteen huonompaan suuntaan.

Tähän tarkoitukseen omien muistojen tarkastelu ja niiden uudelleenajattelu on tehokas ja nopea keino, jonka käyttämisessä tulet taitavaksi pian aloitettuasi. Näin tulostasosi golfissa voi kohentua jo sillä, että alat yhä useammin käyttämään niitä kykyjäsi, jotka sinulla jo ovat hallussasi. Samalla kohennat roimasti mahdollisuuksiasi oppia uutta ja kehittää golftaitojasi lyönti- ja muun harjoittelusi kautta.

Et tarvitse sokerista positiivisuuspumpulia vaan päättäväistä asennetta, jolla viitoitat suuntaa myös tulevalle kehityksellesi.

Kuulemieni kokemusten mukaan olen taipuvainen ajattelemaan seuraavasti:
Sinussa on potentiaalia juuri niin paljon kuin pystyt näkemään hyvää ja myönteistä siinä, missä jamassa pelisi on ollut viimeisen vuoden aikana sekä siinä, miten ja millä sanoin arvioit itseäsi nyt.

Et tarvitse sokerista positiivisuuspumpulia vaan päättäväistä asennetta, jolla viitoitat suuntaa myös tulevalle kehityksellesi.

Onko suuntasi kohti edelleen jatkuvaa risusavottaa vai entistäkin upeampia ainutlaatuisia elämyksiä?

– Taru Hermunen-Kuusela, taru@golfhuoltamo.com

Kirjoituksen alkuperäisversio on julkaistu SGKY Honour-lehden numerossa 3-2016.

Voit lukea lehdestä lisää SGKY:n verkkosivuilta tästä.

Tästä löydät lehtiartikkelin verkkoversion: Risusavottaa, vai ainutlaatuisia elämyksiä?