Pääkoppa kuntoon ja kilpakumppanit kumoon | Taru Hermunen-Kuusela

Pääkoppa kuntoon ja kilpakumppanit kumoon!

Ärsyynnytkö helposti pelikavereidesi tai kisakumppaniesi kommenteista? Jos toiset saavat sinut huonolle tuulelle, voit kuitenkin olla aivan varma, että itse kommentin esittäjällä fiilikset ovat vielä sinuakin huonommat. Toisten ajatukset sinusta eivät kerro mitään paitsi heidän ajatuksistaan itseään kohtaan. Mitä siis voit itse oppia omistasi?

Tositarkoituksella

Kukaan ei nauti ollessaan arvostelun kohteena. Päinvastoin, tiedät hyvin, miten tylsää on kun joku latelee ikäviä lauseita siitä kuka olet, miten asioita teet tai mitä saat aikaan. Aina tähän ei tarvita edes sanoja – sanaton viestintä, tai rivien välistä pilkottavat huutomerkit voivat joskus olla jopa myrkyllisempiä kuin suora puhe.

Golfkierroksella hiljainenkin eripura ryhmän toisten jäsenten kanssa voi olla kohtalokas – jo pelkkä katse voi viedä pelifiiliksen ja onnistuneet lyönnin mennessään.

On muka helpompaa kostaa oma ärsytys toisten suututtamisella kuin kärsiä oma olo itsekseen.

Ikävä kommentointi on kuitenkin tuttu tapa meille jokaiselle, sinullekin. Se on yksinkertaisesti tapa purkaa omaa pahaa oloa. Oma paha olo, tyytymättömyys ja henkilökohtainen epävarmuus saavat meidät jokaisen niin ärsyyntymään toisista kuin antamaan samalla mitalla takaisin. On muka helpompaa kostaa oma ärsytys toisten suututtamisella kuin kärsiä oma olo itsekseen.

Onhan se toki paljon mukavampi olla huonolla tuulella kun toisetkin varmuudella ovat vähintään yhtä huonolla tuulella! Etenkin golfkierroksella, jolle jokainen nimenomaan tulee ihan tarkoituksella pilaamaan päivänsä voidakseen murjottaa ja sadatella tulostaan.

Mutta entä jos osaisitkin käsitellä asian toisin, kääntää oman harmituksesi positiivisen puolelle auttavaksi energiaksi ja antaa ärsyyntynyttä pelikaveriasikin saamaan mieleensä mukavampia ajatuksia?

 

Millainen olisi pelikierroksesi, jos pääkoppasi ei pettäisi vaan pysyisi kasassa ja pitäisi lyöntisuorituksestasi huolta myös silloin, kun kiukku koittaa kääntää huomiosi pois keskittymisestä?

 

Kun laitat kaikkesi likoon, kuinka hyvään suoritukseen voisit omassa pelissäsi yltää?

Hymysi odottaa, että kutsut sen esiin!

Tunteena ärsyyntyminen, suuttumus, kiukku on kuin pieni lapsi – se huutaa vieressäsi niin kauan kunnes huomaat sen, otat syliin ja sanot, että: ”On ihan OK olla huonolla tuulella, kaikki on silti ihan hyvin”. Kun paijaat pientä kiukuttelijaa hetken sylissäsi, yhtäkkiä naama onkin kuin auringolla, paha olo on tiessään ja meno jatkuu riemunkiljahdusten saattelemana.

Aikuisenakin tunteesi toimivat samoin kuin kiukuttelevalla taaperolla. Kiukku helpottaa heti kun olet valmis myöntämään huonon fiiliksen itsellesi.

Hymy poskikuopassasi odottaa vain sitä, että sanot itsellesi: ”No nyt olen huonolla tuulella, kaikki on silti OK…” Kun annat ärsyyntymisellesi nimen, ja hyväksyt huonon olosi, se ei välttämättä heti kokonaan poistu, mutta katkaisee siltä pahimman puhdin. Kun et ole enää tunteen vallassa, voit ajatella taas itse ja tehdä omat valintasi.

Kun et ole enää tunteen vallassa, voit ajatella taas itse ja tehdä omat valintasi.

Ikävimmätkin tunteet voivat olla hyödyllisiä. Golfkentällä jopa viha voi auttaa sinua keskittymään entistä paremmin kaikkeen siihen, mitä teet, ja antamaan tarvitsemaasi täsmäenergiaa omaan suoritukseesi virittäytymiseen. Samoin pelko. Sinun tarvitsee vain tiedostaa tunteesi ja nähdä se erillisenä itsestäsi ja tilanteesta jossa olet.

Kaikki tunteet, myös ne huonot, ovat olemassa vain siksi, että niistä olisi sinulle apua.

Se, miten tunteiden tarkoitus auttaa toteutuu pelissäsi, on kuitenkin kiinni jostain ihan muusta. Lopulta oma pääkoppasi tekee valinnat siitä, pitääkö tunteita vihollisinaan vain parhaina kavereinaan. Vaikka pääkoppasi toimintaan vaikuttavat niin taidot, tottumukset kuin uskomuksetkin, lopulta kyse on siitä, haluatko ja viitsitkö käyttää sitä tarkoituksellisesti oman lyöntisuorituksesi eduksi.

Kokoa itsesi ja ota pääkoppa käyttöösi

Kun joku toinen peliryhmässäsi saa sinut raivon parhaalle, tai huomaat itse olevasi muuta kuin parasta seuraa, muista nämä 3 asiaa:

1. Muista, että ihmiset neuvovat toisia helpoiten niistä asioista, jotka ovat haasteellisia tai ongelmallisia heille itselleen.

Satuit nyt vain tulilinjalle, mutta omat ajatuksesi ratkaisevat, annatko pahan olon vallata myös oman mielesi, vai valitsetko pysyä tyynenä itseesi luottaen.

 

Tarkkaile myös, miten itse puhut itsellesi. Jäätkö aina vatvomaan ongelmia ja märehtimään vastoinkäymisiä, vai otatko aktiivisen roolin etsiäksesi ratkaisuja ja mahdollisuuksia tilanteen muuttamiseen?

2. Ratkaise mielessäsi, onko sillä väliä, mitä muut sinusta ajattelevat.

Tekevätkö toisten ajatukset ja mielipiteet sinusta yhtään sen parempaa tai huonompaa kuin mitä oikeasti olet?

 

Haluatko mieluummin pitää toiset tyytyväisinä, vai huolehtia siitä, että itse voit olla tyytyväinen itseesi ja nauttia kokemuksistasi?

3. Olet riittävä ja hyvä juuri sellaisena kuin olet – omana itsenäsi!

Seiso rohkeasti omilla jaloillasi, ja anna itseluottamuksen virrata aina sormiasi ja varpaitasi myöden. Sinä itse päätät omasta pelistäsi ja siitä, miten etenet kohti tavoitteitasi.

Tulosta hyvästä olosta

Paras ase ikäviä kommentteja vastaan on ottaa ne kiitollisena vastaan ja kunnioittaa toisten vaikka ärsyttäviäkin näkemyksiä. Erityisesti näissä tilanteissa arvosta ja kannusta itse itseäsi, niin toisten ilmoille päästämät huonot fiilikset eivät tartu sisimpääsi, vaan valuvat pois kuin vesi hanhen selästä. Voit joka hetki valita, mihin keskityt ja millaisen kokemuksen itsellesi luot.

Jos mielesi edelleen tekee sanoa suorat sanat takaisin, mieti, miten voit itse antaa palautteen positiivisen kautta niin itseäsi kuin vastapuoltakin kunnioittaen ja kannustaen. Näin autat itseäsi käsittelemään tilanteen nopeasti pois päiväjärjestyksestä, ja teet mielessäsi tilaa rakentavammille ajatuksille ja uusille myönteisille askelille kohti seuraavaa suoritustasi.

Sama pätee oman pääkoppasi sisäisen tunteiden vuoristoradan käsittelyyn. Puhumalla toisille puhut samalla myös itsellesi. Ajatuksesi tulevat omissa korvissasi kuulluksi silloinkin kun ne jäävät sanomatta ääneen.

Huipputulokset myös golfkentällä ovat vain lopputulema sille, että jossain muussa kohtaa prosessia asiat ovat mallillaan. Pääkoppasi on oman prosessisi keskeisin osa, jonka toimintaa voit itse ohjailla.

Mitä enemmän koitat sulkea huonon olosi pois ja työntää sen mielessäsi taka-alalle, sitä enemmän se huutaa huomiotasi. Huononkin olon hyväksyminen sen sijaan saa heti pääkoppasi hereille – voit itse vaikuttaa jos et olosuhteisiisi niin ainakin asenteeseesi.

Huipputulokset myös golfkentällä ovat vain lopputulema sille, että jossain muussa kohtaa prosessia asiat ovat mallillaan. Pääkoppasi on oman prosessisi keskeisin osa, jonka toimintaa voit itse ohjailla.

Pääkoppasi kunnolla ja toimintakyvyllä on välitön vaikutus harjoittelusi laatuun ja lyöntisi onnistumiseen erityisesti paineen alla, toisten arvostelevien katseiden edessä. Kuinka paljon itse annat sille arvoa?

Onnea on onnistua!

Uskalla menestyä pelissäsi. Se on iloinen asia! Golfissa on tarkoitus onnistua ja vuodattaa kyyneleitä – ilosta!

Kun johdonmukaisesti käyttöösi keinot pääkoppasi tuloskunnon kohentamiseen, saat kaikki hyvät lyöntisi aina pitkistä avauksista tarkkoihin putteihin toimimaan myös niissä normaalisti sinua stressaavissa, ärsyttävissä ja kiukuttavissa tilanteissa. Tällöin voit tuntea olosi osaavaksi ja varmaksi, eikä toisten kommentit enää pääse ihosi alle. Vaikutukset huomaat parempina lyönteinä ja varmana rentona olotilana niin harjoituksissa kuin pelikentälläkin!

Golfissa on tarkoitus onnistua ja vuodattaa kyyneleitä – ilosta!

Samalla kilpakumppanisi saavat tyytyä vain ihailemaan vierestä tasavarmaa suoriutumistasi pallolta pallolle ja reiältä reiälle.

Follow Tarugolf2017:

Golfhuoltamon johtaja & päävalmentaja

Taru on coaching-ammattilainen ja kanssakulkijasi golfissa. Tarulta saat uutta ajateltavaa ja käytännön keinoja parantaa suoritustasi entistä tasaisempaan ja varmempaan suuntaan. Oivalluksia, ei kalvosulkeisia.