Moka on lahja! Joko osaat kääntää epäonnistumisen energiaksesi?

Moka on lahja! Käännä epäonnistuminen energiaksesi

Moka on lahja – joko osaat ajatella niin?

Ihana epäonnistuminen… Olet varmasti joskus kuullut golfissakin, että ”Moka on lahja”. Yeah, right. Mutta se on kiusallinen ajatus vain niin kauan, kun et halua ajatella niin, ja vastustelet.

Kun taas uskallat edes kokeilla ajatella näin, tämä yksi pieni ajatus voi muuttaa koko käsityksesi mokailusta, ja voit huomata sen olevan oikeastaan aika vapauttavaa ja jopa mukavaa. Moka päivässä pitää hyvän tuulen yllä. Ja itseluottamuksen plussan puolella.

Moka päivässä pitää hyvän tuulen yllä. Ja itseluottamuksen plussan puolella.

Hiljattain oivalsin (joo, ihan oikeasti vasta nyt!), että myös golfkentällä mokailun pitäisi olla kaikin tavoin luontevaa – tarkemmin sanottuna 1) odotettua, 2) jopa toivottua ja 3) ennen kaikkea sujuvaa.

1) Odota mokailevasi

Kaikki mokailevat. Jopa maailman parhaat golfaajat televisiosta seuraamissasi kisoissa mokaavat isosti kaiken kansan silmien edessä. Jotkut tietävät tämän olevan itselleen normaalia, eivätkä takerru moiseen sen enempää. Toiset taas menevät pois tolaltaan, ja yksi moka kostautuu koko loppukierroksen ajan vieden parhaan terän ja huippusuorituksen mennessään. Kumpi voittaa?

Pelikierroksella tai kilpailussa sinulla ei enää ole aikaa kehittää ja opetella, vaan se on paikka tehdä ja saada ulos se, mitä osaat. Ja niin myös aina tapahtuu.

Golfaajakaan ei kuitenkaan ole robotti. Peli etenee lyönti kerrallaan ja sujuu juuri sillä tavalla kuin sujuu. Pelikierroksella tai kilpailussa sinulla ei enää ole aikaa kehittää ja opetella, vaan se on paikka tehdä ja saada ulos se, mitä osaat. Ja niin myös aina tapahtuu.

Harjoituksissakaan harvoin kaikki (jokainen lyönti, chippi, putti…) sujuu täydellisesti, ja osa lyönneistä myös rangella on kaukana parhaastasi. Ollaksesi rehellinen itsellesi, harjoituksissa jo kokemasi suoritustason pitäisi olla odotusarvosi myös kierroksella.

Olet sitten aloittelija-amatööri tai touria kiertävä ammattilainen, sinun ei kannata odottaa pelissä onnistuvasi hyvää harjoitustasoasi paremmin, tai odottaa vain niiden huippulyöntien tulevan mukanasi rangelta kentälle.

Muuten rakennat odotuksiasi pilvilinnoihin, ja luot jo mielikuvissasi pettymystä siitä, että et saa unelmapeliäsi toimimaan. (Ja jos et harjoittele, mitä se kertoo siitä, mitä sinun kannattaa pelissä itseltäsi odottaa..?)

Jokainen peli- ja kisakierros on aina omanlaisensa, ainutlaatuinen, etkä voi tehdä muuta kuin parhaasi. Yllät joka kerta myös parhaaseen mahdolliseen tulokseen.

Opettele sen sijaan odottamaan myös pieleen meneviä lyöntejä ja etenkin niiden aiheuttamaa harmitusta; valmistaudu kohtamaan huono lyönti, hankala pallon paikka ja vaikeat sääntötilanteet – tai sen, että ehkä et vain jaksa.

Tällöin eliminoit jo etukäteen erilaisten hankaluuksien aiheuttaman spontaanin kiukunpuuskan etkä lamaannu tuntemastasi hämmennyksestä itse tilanteessa. Näin pysyt toimintakunnossa, ja pystyt jatkamaan peliäsi.

Jokainen peli- ja kisakierros on aina omanlaisensa, ainutlaatuinen, etkä voi tehdä muuta kuin parhaasi. Yllät joka kerta myös parhaaseen mahdolliseen tulokseen.

Osaa siis odottaa peliltä parastasi pitäen samalla mielessäsi, että epäonnistumiset ovat kiinteä osa onnistumista.
Taitotasosi vaikuttaa siihen, missä suhteessa mokat ja huippusuoritukset pelissäsi näyttäytyvät, mutta edes huippuosaajana et voi odottaa itseltäsi pelkkiä huippulyöntejä.
Harjoittelemalla kehität taitojasi, ja hyvällä harjoittelulla myös osaamistasi ja uskallustasi mokailla, epäonnistua.

2) Toivo mokailevasi

Koska jokainen kerran mokailee väkisinkin halusi sitä itse tai ei, eikö olisi kiva hoitaa se alta pois mahdollisimman pian häiritsemästä tuloksellisempaa toimintaa?

Siispä: epäonnistu nopeasti, mokaa isosti!

Epäonnistu mahdollisimman nopeasti ja isosti!

Mitä nopeammin ja isommin mokaat heti harjoitustesi tai pelipäiväsi alussa, sitä nopeammin asia on käsitelty. Tällöin sinun ei tarvitse jatkaa epäonnistumisen pelkäämistä, vaan voit antaa asian olla, koska olethan jo mokannut ja huomannut jatkavasi elämääsi kaikesta tapahtuneesta huolimatta. Voit edelleen kaikki kura kasvoillasi lyödä sen parhaan ja pisimmän huippulyöntisi, vaikka olisit juuri äsken lennättänyt ilmaan pelkän palan nurmikkoa.

Voit edelleen kaikki kura kasvoillasi lyödä sen parhaan ja pisimmän huippulyöntisi, vaikka olisit juuri äsken lennättänyt ilmaan pelkän palan nurmikkoa.

Mokailuun nimittäin kytkeytyy myös yksi golfaajan(kin) kannalta erittäin merkityksellinen ja tärkeä juttu; moka on aina paikka oppia. Oppiminen taas on aina paikka kasvaa, henkilökohtaisen kasvun paikka on aina mahdollisuus kehittyä, ja kehittyessäsi tulet paremmaksi golfaajaksi, mikä ennen pitkää näkyy myös saavuttamissasi tuloksissa.

Voisin jopa väittää, että ilman mokia, epäonnistumisia, moni läksy jäisi oppimatta. Ilman virheitä ja huonoja suorituksia onnistumisetkin menettäisivät merkityksensä, eikä olisi mitään tarvetta haastaa itseään uuteen, erilaiseen, parempaan. Itsesi haastaminen saa sinutkin palaamaan kentälle kerta toisensa jälkeen, vaikka olisit eilen jo ollut hautaamassa mailojasi.

Se, että tekee asioita pieleen, ja kokee mokiensa ehkä kurjaltakin tuntuvat seuraukset, on mitä parhain paikka testata ja vahvistaa omia taitoja keskittyä olennaiseen, löytää voimaa omista tuntemuksistaan ja luottaa itseensä.

Ilman mokailua et huomaisi omaa potentiaaliasi tai niitä tavoitteita, joita pidät itsellesi tärkeinä.

Mokan hetki on mitä parhain hetki päättää omien ajatustensa suunnasta. Mitä enemmän mokailet, sitä useammin saat mitä parhaimman mahdollisuuden tietoisesti vahvistaa ajatuksiasi, johtaa tunteitasi ja valita sen miten tilanteeseen reagoit.

Toivo siis mokailevasi, ja anna itsellesi lupa epäonnistua, niin kasvat nopeasti kohti parastasi!
Voit kehittyä hyväksikin golfaajaksi, mutta potentiaalisi ei täyty koskaan, jos jätät tämän osa-alueen kokonaan pois toivelistaltasi.

3) Tee mokailusta sujuvaa

Mikä tahansa tekeminen, jota toistat päivittäin, rutinoituu.

Mokailustakin tulee pian arkipäiväistä kun olet antanut itsellesi siihen luvan.

Kaikki arkipäiväiset asiat puolestaan hoituvat yleensä omalla painollaan ilman, että ne sinänsä vaikuttavat merkittävästi päiväsi kulkuun tai aiheuttaisivat itselle tuskaa, häpeää tai tuntemusta riittämättömyydestä.

Kun olet tottunut golfaaja, osaat toimia pelin eri tilanteissa sääntöjen mukaan ripeää huomaavaista pelitapaa noudattaen. Aloittelijana taas hätäilet helposti koska sinulla ei vielä ole eri tilanteiden toimintavaihtoehdot ja sääntöasiat hallussasi, eikä sinulla vielä ole omia rutiineja keskittymiseen ja lyöntiin valmistautumiseen. Kaikki kentällä tapahtuu mielestäsi liian nopeasti, vaikka paljon pelanneiden mielestä olet koko ajan kaikessa liian hidas.

Kovaääninen kiroaminen tai mailojen heittely eivät yleensä kuulu juuri vasta oman ajokorttinsa suorittaneen uuden golfaajan työkalupakkiin.

Mutta kokeneenakin golfaajana saatat edelleen olla vasta-alkaja epäonnistumisten kohtaamisessa – kovaääninen kiroaminen tai mailojen heittely kun eivät yleensä kuulu juuri oman ajokorttinsa suorittaneen uuden golfaajan työkalupakkiin. Paljonkin pelanneena epäonnistumiset saattavat edelleen nostaa verenpainettasi ja nousta valtaviin mittasuhteisiin. Olet kovalla työllä saanut lyöntisi treenattua ja kiivennyt tasoitustaulukossa yleisesti arvostettuihin lukemiin, mutta kykysi epäonnistua eivät ole kehittyneet tekniikan mukana.

Silloin kun et halua antaa mokailulle sijaa omassa suorituksessasi, etkä tahdo hyväksyä, että joudut välillä liemeen, teet epäonnistumisen kohtaamisesta itsellesi vaikeaa. Tällöin yksi pienikin pieleen mennyt lyönti, tilanne, kohtaaminen tai päivä sekoittaa mielesi ja saa sinut jopa menettämään malttisi. Et kerta kaikkiaan pääse asiasta yli – ja millä seurauksin?

Kun osaat mokailla, olet tehnyt siitä itsellesi arkipäiväistä, ja samalla myös siihen kuuluva jälkityö sujuu vaivattomasti.

Sujuva mokailu on epäonnistumista ilman että pidät itseäsi epäonnistujana.

Moka on tällöin helppo käsitellä ja jättää omaan arvoonsa. Kun olet tottunut mokailemaan, mokakin tuntuu ihan vain normaalilta ja tavalliselta osalta omaa peliäsi. Sen ei tarvitse jäädä tykyttämään takaraivoosi piinaten sinua seuraavassa lyönnissä, seuraavalla väylällä eikä seuraavana päivänä. Osaat suhtautua siihen neutraalisti. Epämiellyttävät tuntemukset eivät pääse tahattomasti valloilleen ottaen ajatuksesi ja toimintakykysi haltuunsa, vaan pysyt itse oman pelisi herrana kaikissa tilanteissa.

Sujuva mokailu on epäonnistumista ilman että pidät itseäsi epäonnistujana.

Epäonnistuminen golfissa ei kuitenkaan ole tilanteena sen erilaisempi kuin onnistuminenkaan – riippumatta edellisestä lyönnistäsi tai siitä missä pallosi sen jälkeen makaa, valmistaudut seuraavaan lyöntiisi ja lyöt pallon siitä missä se on. Tilannekuva ei eroa, vaikka tuntemuksesi tilanteesta olisi mikä. Toimintasi kummassakin tilanteessa pitäisi kuitenkin aina olla sujuvaa, jotta pääset pelissäsi eteenpäin, ja saat pallon kuppiin pelin mukaisesti mahdollisimman vähillä lyönneillä.

Jos annat mokailun tehdä itsestäsi luuserin, pelisi on menetetty, huolimatta siitä kuinka taitava olet.
Kun taas annat mokailun kuulua sujuvana osana omaan peliisi, saat karistettua menneet pois harteiltasi, ja avaat itsellesi mahdollisuuden pelata vapautuneesti ja rennosti.
Silloin kun olet ja pelaat parhaimmillasi, moka ei pilaa mitään itsessäsi tai pelissäsi, vaan on lahja muiden joukossa. Tilanteet kentällä vaihtuvat, sinä olet, ja jatkat sujuvasti omaa peliäsi.

Käännä epäonnistuminen onnistumisen energiaksi

Tuntemus on vain tuntemus – tunne on vain tunne. Se ei kerro osaamisesi tasosta tai mahdollisuuksistasi saavuttaa tavoittelemasi, eikä edes sitä miten asiat objektiivisesti katsoen ovat. Se on vain olotila, joka on seuraus siitä miten itse tulkitset tilanteen.

Epäonnistumiseen – siihen pelon, vihan, itsesyytöksen, epäilyn, turhautumisen ja osaamattomuuden tunteeseen – kätkeytyy valtava määrä energiaa. Mitä enemmän yrität pyristellä irti tästä ärsyttävästä ja ahdistavasta olotilasta, sitä enemmän se vaikuttaa koko ajan kaikkeen siihen miten toimit, ja mitä saat lyönnissäsi(kin) aikaan pallon poukkoillessa sinne tänne, lähipelin romahtaessa ja puttien karkaillessa, swingin kangistuessa…

Huomaa kuitenkin, että tämä tuntemus on vain tuntemus – tunne on vain tunne. Se ei kerro osaamisesi tasosta tai mahdollisuuksistasi saavuttaa tavoittelemasi, eikä edes sitä miten asiat objektiivisesti katsoen ovat. Se on vain olotila, joka on seuraus siitä miten itse tulkitset tilanteen.

Mitä vähemmän annat negatiivisille tunteille ja tuntemuksille tilaa, sitä enemmän ne häiritsevät sinua.
Mitä avoimemmin taas toivotat kaikki tunteet tervetulleiksi ja hyväksyt niiden olemassaolon, sitä helpommin osaat nähdä kaikissa tunteissa piilevän voiman ja sen, miten voit kääntää tämän energian tukemaan omaa huippusuoritustasi.

Kuvittele miten swingisi pyörähtää kun et mitenkään vastustele, vaan annat vain mennä, rennosti hetkeen keskittyen, huolehtimatta (ja huolestumatta) lopputuloksesta jo etukäteen…

Kuvittele miten swingisi pyörähtää kun et mitenkään vastustele, vaan annat vain mennä, rennosti hetkeen keskittyen, huolehtimatta (ja huolestumatta) lopputuloksesta jo etukäteen…

Moka on lahja. Epäonnistuminen tekee sinusta paremman pelaajan.
Joko osaat ajatella näin?

 

– Taru Hermunen-Kuusela, taru@golfhuoltamo.com

Follow Tarugolf2017:

Golfhuoltamon johtaja & päävalmentaja

Taru on coaching-ammattilainen ja kanssakulkijasi golfissa. Tarulta saat uutta ajateltavaa ja käytännön keinoja parantaa suoritustasi entistä tasaisempaan ja varmempaan suuntaan. Oivalluksia, ei kalvosulkeisia.