Miten peli kulkee - ja miten kulkee jatkossa? | Golfhuoltamo.com

Miten peli kulkee – ja miten se kulkee jatkossa?

Suuria suunnitelmia?

Ensi kaudella jännitys ei pilaa suoritustani ykköstiillä, sillä hallitsen hermoni ja osaan kääntää pienen jännityksen edukseni. Suorastaan hymyilen sille hetkelle kun vihdoin voitan itseni!

Ai että eikö muka pilaa..?

Jännitys edukseni… [lyö tyhjää]

…voitan itseni (hä?)…

…hymyilen(kö muka)?

Milloin?

No et ainakaan vielä. On nimittäin joulukuu – mikä ihana tekosyy löhöillä sohvalla, siemailla lämmintä glögiä, herkutella suklailla ja vetää aamulla peitto pään yli kellon soidessa. Golfari on mennyt talvilevolle – herättäkää sitten vaikka maaliskuussa kun kello taas näyttää kesää.

STOP!

Voit kuitenkin jopa kotisohvallasi tehdä paljon asioita oman golfisi eteen. Sinun ei tarvitse tuskailla rangella näpit jäässä, tai paleltua vetoisassa harjoitushallissa.

Pysyt vain turvallisesti kotona siellä viltin alla, ja otat käyttöösi sen lihaksista voimakkaimman – oman mielesi.

Anna sen ratkaista seuraavat tehtävät nyt heti, niin huomaat, ettei mielen käyttäminen ole ollenkaan vaikeaa silloin kun hetkeksi keskityt.

1. Millainen tunne kaudesta jäi ja miksi?

Millä yhdellä adjektiivilla kuvaat omaa taakse jäänyttä pelikauttasi?

Onnistunut, laiha, vahva, vahinko, reipas, toiveikas, pettynyt, rakas, kelvollinen, musta, vihreä, uusi, pinttynyt, kurainen, viileä, kukoistava, lakastunut, rikkinäinen, ehjä, kiiltävä, tahmea, sumuinen, valoisa, jännittävä, rauhallinen, ailahteleva, tasapaksu, räjähtävä, hidas…

Mikä on isoin asia, joka saa kauden tuntumaan valitsemaltasi adjektiivilta?

Mieti sekä suurimpia onnistumisiasi että karvaimpia pettymyksiäsi.

Mikä on merkittävin tekijä siinä, että toinen puoli ottaa mielessäsi voiton toisesta?

 

Millä perustelet hyvän-huonon fiiliksesi itsellesi?

Älä vielä kiirehdi etsimään syitä siihen, miltä sinusta tuntuu. Nyt ei ole tarkoitus keksiä hyviäkään selityksiä millekään, vaan tunnustella miltä oma olo tuntuu.

Kun löydät kaudellesi sopivan kuvauksen, ja huomaat, mikä oma olosi siitä on, annat vain olla. Olo on vain olo. Anna sen siis vain olla.

2. Mitä haluat pelissäsi muuttaa tulevan kauden pelejä ajatellen?

Haluatko jatkaa samalla fiiliksellä eteenpäin, vai onko siinä jotain muuttamisen varaa?
Millaisia muutoksia omaan peliisi tämä käytännössä tarkoittaa?

Listaa asioita, joita haluat peliisi liittyen muuttaa:

fiilis, swingi, lähipeli, putti, lyöntivarmuus, vireys, energia, keskittyminen, rentous, stressi, kiire, duuni, jaksaminen, kengät, mailat, bägi, vaatteet, sadevarusteet, itseluottamus, pelikaverit, valmentaja, asenne, syöminen, seura, mieliala, uskallus…

Listaa mahdollisimman tarkasti kaikki mieleesi tulevat toivomasi muutoskohdat, ilman että alat sen kummemmin järkeillä niiden tärkeysjärjestystä tai sitä, onko kyse isoista vain pienistä asioista.

Nyt kun listasi on jotakuinkin vähintään aloitettu (voit lisätä uusia kohtia myöhemmin sitten kun niitä alkaa pälkähdellä päähäsi tuon tuostakin), katsele sitä hetki rauhassa ilman paniikkia listan lyhyydestä tai pituudesta. Mikä kohta sinua erityisesti tänään vetää puoleensa?

Mistä sinusta tuntuu hyvältä aloittaa?

On hyvä haaveilla isoistakin muutoksista ja tulevista saavutuksista, mutta tärkeintä sinulle on pitää mielessäsi ajatus, että teet parhaasi ja olet joka päivä parempi kuin eilen.

Se, että opit toimimaan ja ajattelemaan täysin uudella tavalla, voi olla pitkäkin tie, mutta voit olla varma edistymisestäsi kun teet joka päivä edes jotain sen eteen, mitä tahdot tavoitella ja saavuttaa.

Kun systemaattisesti pidät kiinni tavasta muuttaa asioita päivä päivältä ja treeni treeniltä parempaan suuntaan, isokin muutos voi nytkähtää eteenpäin ihan huomaamattasi.

Pysy kuitenkin omissa tavoitteissasi ja keskity siihen, mitä itse teet, miten toimit ja miten ajattelet.

Vertaillessasi itseäsi toisiin ja heidän tekemisiinsä romutat nopeasti pohjan siltä, mitä sinusta voisi parhaimmillasi tulla.

3. Miten voisit aloittaa jo tänään?

Harjoittelukausi on aina parhaimmillaan.

Kerrankin älä retkahda siihen, että jätät kaiken golfharjoittelusi vasta “sitten kun…” alkavaksi, vaan mieti oikeasti yksi asia, josta voit aloittaa heti tänään.

Golfpelisi rakentuvat käytännöllisesti katsoen koko elämällesi sellaisena kuin se nyt milloinkin sattuu olemaan. Tätä sinun ei kuitenkaan tarvitse jättää sattuman varaan, vaan usko tulevaan ja muista itse vaikuttaa siihen. Jo yksi pieni ajatus voi laittaa liikkeelle prosessin, joka kolauttelee myös golfiasi kohdilleen eri suunnista.

Jätä siis vähättely, ja huomaa mitä mielenkiintoista voit löytää jokaisesta päivästäsi.

Mieli mukaan!

Mieli ei tarvitse kuntosalia tai treeniseuraa, pro-opettajan vinkki-vitosia eikä puttimattoja. Itse asiassa se ei tarvitse edes sinulta mitään erityisempää aktiivisuutta, kunhan vain annat sen työskennellä silloinkin kun et oikein jaksa kiinnittää siihen mitään huomiota.

Mutta mitä paremmin saat koneiston päässäsi toimimaan tavalla, johon se on tarkoitettu, voit huomata, että kuntosalit, lenkkipolut, pro-tunnit ja puttimatot alkavat yhtäkkiä kummasti vetää sinua puoleensa.

Et suorastaan voi enää estellä aktiivisuutta, motivaatiota ja energiaa, joka sinusta löytyy silloin kun tiedät mitä haluat ja olet tehnyt oman päätöksesi toimia.

Mielesi suorastaan janoaa haasteita ja mahdollisuutta ratkaista asioita.

Yksi oivallus ei enää riitä, kun mielesi huomaa, miten helppoa ja mukavaa kaikki on silloin kun todella alkaa soveltamaan kaikkea hallussaan olevaa tietoa, älykkyyttä ja osaamista. Niitä sinulta nimittäin löytyy varmasti enemmän kuin uskallat juuri nyt itsellesi myöntää.

Tervetuloa jatkamaan mielen treenejä ja ottamaan mieli mukaan kaikkeen, mikä elämässäsi liittyy golfiin, sen parissa vietettyyn tai viettämättömään aikaan ja oman osaamisen kehittämiseen!

Hymyile pois.
Ensi kesänä mikään ei nimittäin enää pidättele sinua pärjäämästä ja näyttämästä osaamistasi tositilanteissa kisakentillä! Ellet sitten itse estä hymysi leviämistä koko kasvoillesi…

– Taru Hermunen-Kuusela, taru@golfhuoltamo.com

Taru on Honour-lehden kolumnisti, joka kirjoittaa golfaajan henkisen suorituskyvyn teemoista. Tarun käsialaa ovat myös e-kirja Onnistumisen avaimet golfarille sekä menestyskirja Golf – opas mielenhallintaan (Readme.fi).


Jutun alkuperäisversio on julkaistu Suomen Golfkenttien Yhdistyksen Honour-lehden numerossa 4/2015 .

Follow Tarugolf2017:

Golfhuoltamon johtaja & päävalmentaja

Taru on coaching-ammattilainen ja kanssakulkijasi golfissa. Tarulta saat uutta ajateltavaa ja käytännön keinoja parantaa suoritustasi entistä tasaisempaan ja varmempaan suuntaan. Oivalluksia, ei kalvosulkeisia.