HIIT ja golf - treenaa itsesi vahvaksi kuin tiikeri | Golfhuoltamo.com

HIIT ja golf – Millaisella treenillä vahvaksi kuin tiikeri?

Golf nopeus- ja voimalajina

Millaista kuntoilua harrastat golfin lisäksi?

Pitkiä lenkkejä, kuntopyörän polkemista, pitkäkestoista liikuntaa matalalla sykkeellä? Sehän kasvattaa peruskuntoa, jota tarvitaan golfkentällä, vai mitä?

Osittain kyllä, osittain taas ei.

On totta, että golf on kestävyyslaji ja neljän tunnin kierros kysyy peruskestävyyttä.

Golf on kuitenkin myös nopeus- ja voimalaji.

Mietipä vaikka yhtä swingiä: se on lyhytkestoinen, räjähtävä, korkean intensiteetin liike, jota toistetaan kierroksen aikana monta kertaa (toivottavasti ei liian montaa!).

Jos treenaat hitaasti, olet hidas.

Hyvä peruskestävyys auttaa jaksamaan kentällä monta tuntia, mutta jos voimat ehtyvät, mitä tapahtuu lyönneille?

Erään sanonnan mukaan, “jos treenaat hitaasti, olet hidas”. Ei hyvä!

Lyönteihin tarvitaan voimaa ja vauhtia, ja siksi myös vauhdikkaampi treenaus on tarpeen.

Mikä HIIT? Ja miten se liittyy golfiin?

Oletko jo kuullut HIIT-harjoittelusta? Entä siitä, miten se sopii golfaajalle?

HIIT tulee sanoista High Intensity Interval Training eli korkean intensiteetin intervalliharjoittelu.

Käytännössä HIIT tarkoittaa nopeita treenipyrähdyksiä, joita seuraa joko lyhyt lepo tai rauhallisempi liike.

Esimerkiksi kävelyä tai juoksua 15 sekuntia kovaa vauhtia, 45 sekuntia rauhalliseen tahtiin palautellen, tai tehokkaita lihaskuntoliikkeitä (kyykkyjä, punnerruksia, vatsarutistuksia) minuutin verran, jonka jälkeen minuutti lepoa.HIIT ja golf | Golfhuoltamo.com

HIIT-treenin kokonaiskestoaika on yleensä korkeintaan kaksikymmentä minuuttia, vaikka joskus jopa vain neljä minuuttiakin riittää.

Ei paha, vai mitä?

No ei, mutta ei ihan helppokaan!

HIIT-treenin juju nimittäin piilee siinä, että vauhdikkaat intervallit todella tehdään reippaaseen tahtiin. Ei laiskottelua, ei löysäilyä, eikä vain vähän sinne päin, vaan kovalla sykkeellä, vääntäen ja puuskuttaen.

Toisin sanoen pistellään menemään täysiä. Lepotaukojen tai rauhallisempien liikkeiden aikana sitten palautellaan.

Vaikka golf ja HIIT-harjoitukset vaikuttavat olevan kaksi aivan erilaista urheilulajia, ne sopivat itse asiassa yhteen kuin nenä päähän.

HIIT-treeneillä huippukuntoon

HIIT-harjoittelu on alunperinkin urheilijoille kehitetty treenimuoto, jonka avulla on saatu merkittäviä parannuksia niin kehon koostumukseen, anaerobiseen suorituskykyyn kuin maksimaaliseen hapenottokykyynkin.

HIIT kehittää juuri sitä kehon energiajärjestelmää, jota tarvitset saadaksesi aikaan täydellisen svingin kerta toisensa jälkeen.

HIIT-treenit tuovat lisää vauhtia, sopivasti lihasvoimaa ja vähemmän hengästymistä. Niillä on myös terveysvaikutuksia: ne parantavat hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, alentavat kolesterolia ja parantavat insuliiniherkkyyttä.

Siis kaikkia niitä hyvän terveyden mittareita, jotka kannattaa pitää tikissä, jotta pysyt parhaassa pelikunnossa vaikka ikävuosia karttuu lisää yksi kerrallaan.

Kaiken lisäksi HIIT-treenaus kehittää sisua ja mielenlujuutta. Kun treenin aikana alkaa hapottaa ja tekisi mieli höllätä tahtia, mutta löydätkin vielä uuden vaihteen ja päätät puristaa viimeisetkin toistot täysillä, auttaa sama päättäväisyys pitämään pään kylmänä myös pelikentällä.

Kaikki nämä hyödyt huomioiden, kannattaisiko mailat siis pistää hetkeksi bagiin ja ryhtyä pelkästään treenaamaan korkealla sykkeellä?

Ei.

Jos tavoitteena on pelata golfia ja parantaa omaa peliä, kaikkein tärkeintä on toki treenata itse lajia. Ei tasoituksesi parane pelkästään punnertamalla, eikä myöskään kympin tai vitosen hölkkälenkeillä.

HIIT-treenien tuoma parantunut lihaskunto ja hapenottokyky kuitenkin tukevat peliä ja voivat olla merkittävässäkin roolissa, kun hiotaan lyöntejä entistä paremmiksi.

Tehokkaisiin lyönteihin tarvitset lihaskuntoa, räjähtävyyttä ja hapenottokykyä ja näitä kaikkia sinulle tarjoavat HIIT-treenit.

Lisäpotkua golfharjoitteluun

HIIT-harjoittelu tuo mainion lisämausteen lajiharjoittelun ja pitkäkestoisen, tasatahtisen peruskuntoharjoittelun oheen, se toimii ikään kuin kirsikkana kakun päällä.

Eikä sekään liene pahitteeksi, että HIIT-treenien myötä golf-shortsit sujahtavat jalkaan paremmin, hauis saattaa pullistella nykyistä enemmän, tai että saat asentosi ryhdikkääksi houkumaan itsevarmuutta… Kaikki tämä vieläpä pelitasoituksestasi, iästäsi tai lähtökunnostasi riippumatta!

HIIT-treenit myös ovat omiaan purkamaan päivän stressiä ja päästämään paineet pihalle. Hyödyt siitä esimerkiksi ennen keskittymistä vaativaa pelikierrosta tai lyöntiharjoittelua. Löytäessäsi itsestäsi voiman vetää HIIT-treenin läpi, vahvistat myös positiivisia mielikuvia kyvyistäsi ja opit luottamaan itseesi.

HIIT-harjoituksiin kuluu vain vähän aikaa kerrallaan. Ja sehän tarkoittaa sitä, että hyödyllinen treeni mahtuu hyvin osaksi harjoitusohjelmaasi ja silti golfinpeluulle jää entistä enemmän aikaa.

Kohentuvan kunnon ja lisääntyvän voiman myötä pelikin sujuunee entistä paremmin, ja jaksat hyvillä mielin upottaa myös sen viimeisen putin!

Saatat myös löytää uuden innostavan näkökulman ja tavan treeniin ja peliin.

Varsinainen win-win, eikö totta?

– Elisa Mattila, elisa.mattila@hyvinvointistartti.fi

Elisa Mattila on intervalliharjoittelun asiantuntija, personal trainer, ravinto- ja hyvinvointivalmentaja. Hän on auttanut tuhansia suomalaisia saamaan lisää energiaa ja elinvoimaa sekä voimaan paremmin suosittujen verkkovalmennustensa avulla.