Golfaajan henkinen valmennus, mentaalivalmennus | Golfhuoltamo.com

Mielen mahdollisuudet golfaajalle

Näin selviät vaikeista tilanteista – Kauppalehden opetuksia golfaajalle

”Älä jää mielesi panttivangiksi, sillä uusien ajatusrakenteiden luominen on opittavissa oleva taito.” -KL Optio 15/2015

Silmääni pisti mielenkiintoinen juttu Kauppalehti Optiossa (KL 186 B, no. 15/2015): Näin selviät vaikeista johtamistilanteista (lue jutun digiversio tästä).

Tästä inspiroituneena kirjoitan nyt jutun listaamat 5+1 vinkkiä johtajalle uusiksi golfin maailmaan. Eli:

Miten saat golfaajana aivokapasiteettisi käyttöösi?

Toimiiko mielesi pyrkimystesi puolesta vai niitä vastaan?

Tässä viisi vinkkiä, joilla huolehdit mielestäsi, niin että se pysyy puolellasi.

1) Huolehdi energiatasostasi

Golfaaminen vaatii energiaa; tarvitset sitä jaksaaksesi liikkua ja heiluttaa mailoja koko neljän tunnin ja +/- 10 km rupeaman läpi.

Paitsi fyysiseen suoritukseen, tarvitset energiaa myös henkiseen suoritukseesi.

Pelataksesi onnistuneesti, sinun pitää jaksaa ja pystyä tehdä tehokkaasti oikeita valintoja ja hyviä päätöksiä. Sinun pitää jaksaa keskittyä ja raivata selkeyttä mieleesi. Sinun pitää pitää mieli mukana kaikissa toimissasi golfkentällä, muuten voit olla varma, ettei peli tyydytä.

Mielen ja aivojen toiminnan energiatarpeet kuitenkin usein unohdetaan, kun mietitään vain lihaksia ja marssinopeutta. Tee sinä tästä lähtien asiat eri tavalla, ja ryhdy syömään ensisijaisesti mielen ruokaa. Se ruokkii päämäärätietoista ajattelua, myönteisiä tuntemuksia ja tuloksellista toimintaa ihan itsestään, ja takaan, että jaksat myös fyysisesti paremmin!

Ja jos tunnistat jatkuvasti olevasi huonolla tuulella pelatessasi, tarkista ensimmäisenä, että olet syöt, juot ja nukut kunnolla.

Huolehdi ruokavaliosi kuntoon, ja mene ajoissa nukkumaan.

2) Laajenna ajatteluasi

Mieli toimii mielellään energiatehokkaasti – säästääkseen energiaa ajattelu urautuu. On helpompaa ajatella niin kuin on aina ennenkin ajatellut, yksinkertaisesti koska se vie vähemmän energiaa. Kun taas ryhdyt todella tutkimaan mitä mielessäsi tapahtuu, joudut ponnistelemaan jaksaaksesi tunnistaa omat tapasi ajatella. Monella jaksaminen loppuukin tähän. Saatat nimittäin huomata, että ajatuksesi eivät ehkä ole kaikkein rakentavimpia, mutta silti päätät olla tekemättä asialle mitään. On helpompaa todeta: ”Mä nyt vaan olen tämmöinen.”

Mutta se kuka todella haluaa kehittyä ja kehittää itseään golfaajana niin hyväksi, kuin todella voi olla, päättääkin ottaa ajatustensa ohjat omiin käsiinsä.

Sinäkin voit kehittää ajatteluasi ja taitojasi ajatella monipuolisesti – riittää että tutustut itseesi, tunnistat missä menet ja tartut toimeen tarvittavien muutosten toteuttamiseksi.

Jos et koe golfharjoittelusi tuottavan tuloksia, tai et mielestäsi kehity golfaajana, tutki ensimmäisenä tapojasi ajatella. Jos mikään ei muutu ajatuksissasi, mikään ei varmasi muutu myöskään käytännön toimissasi tai saavuttamissasi tuloksissa.

”Yllättävän vähän ajatellaan sitä, miten ajatellaan.” KL Optio 15/2015

Huolehdi, että osaat ajatella asioita eri näkökulmista, keskittyä olennaiseen ja jättää tarpeettomat asiat pois mielestäsi.

3) Ohjaa tunteitasi

Tunteella on väliä.

Tunteet kertovat miten suhtaudut sinulle ja ympärilläsi tapahtuviin asioihin, ja miten ajattelet itse itsestäsi. Tunteet vaikuttavat mielen työskentelyyn, tunteet vaikuttavat siihen miten jännittyneitä tai rentoja lihakset ovat.

Tunne on mielenlaatua. Tunne on sitä onko asenteesi myönteinen vai kielteinen. Tutkimuksissa on todettu myönteisen ajattelun lisäävän hyvinvointia, ja kielteisen ajattelun paitsi estävän hyvinvointia, lisäävän pahoinvointia.

Silti moni golfaaja viittaa tunteille vain kylmällä kintaalla – hömppää.

”Jos johtaja ei osaa käsitellä tunteitaan, mielen kuorma kasvaa vaikeassa johtamistilanteessa. Silloin johtaja sokeutuu, väsyy ja murtuu. Jos johtaja puolestaan ajattelee yksipuolisesti, tilannetaju katoaa ja hän ylimielistyy.” KL Optio 15/2015

Mutta jos golfaaja ei osaa käsitellä tunteitaan, mielen kuorma kasvaa erityisesti vaikeissa ja stressaavissa tilanteissa. Silloin golfaaja sokeutuu, väsyy ja murtuu. Jos golfaaja puolestaan ajattelee yksipuolisesti, tilannetaju katoaa ja hän ylimielistyy.

Älä sinä enää lankea tähän sudenkuoppaan, vaan ota ohjat omiin käsiisi ja ryhdy kuuntelemaan omia tuntemuksiasi.
Voit oppia jopa johtamaan omia tunteitasi, ja tietoisesti muuttamaan epämiellyttävät tunteet myönteisiksi.

Tartu toimeen nyt, niin olet jo iltaan mennessä taitavampi kuin tähän asti!

4) Kehitä tilannetajuasi

Jos tilannetajusi on hakusessa, päälle puskevat aina vain tutut turvalliset rutiinit. Tällöin menetät helposti osan informaatiosta ja arvioit asiat väärin. Et voi mitenkään tehdä oikeita valintoja, jos käsityksesi tilanteesta on väärä ja huomiosi kiinnittyy olennaisen sijasta lillukanvarsiin.

 

Pääset kuitenkin tilanteiden herraksi helposti sillä, että opettelet suuntaamaan huomiotasi tietoisesti ja todella käytät kykyäsi havainnoida asioita.

Sinulla on jo tarkat toimivat aistit, käytä niitä!

Ryhdy myös suhtautumaan kriittisesti omiin havaintoihisi ja tulkintoihisi asioista. Ne saattavat nimittäin olla vain harhaa, joka ei perustu todellisuuteen, vaan jonka olet rakentanut mielessäsi oman pääsi luomien kuvitelmien, oletusten ja odotusten pohjalta.

Jos uskallat tunnustaa, että olet joskus arvioinut tilanteen väärin, ja toiminut golfkentällä hölmösti, anna itsellesi armoa. Jokainen meistä toimii joskus hölmösti, mutta vain hölmöt hölmöilevät aina ja yhä uudestaan.

Päätä olla fiksu, ja mieti, miten voit jatkossa miettiä asiat vielä kerran läpi ennen kuin säntäät lopulliseen päätöksentekoon.

Löydätkö jotain uutta tai erilaista, minkä voisit seuraavalla kerralla ottaa asiassa huomioon, tai jotain millä voit muuttaa tilannearviosi tapahtuneesta täysin päälaelleen?

5) Muodosta uusia tapoja

Kuten jo edeltä luit, tavat säästävät energiaasi. Tämä on sekä hyvä että huono juttu.

Hyvät tavat antavat sinulle energiaa, tukevat sitä mitä haluat saavuttaa ja tuntuvat mukavilta vaikka ehkä haastaviltakin. Huonot tavat puolestaan syövät energiaasi, uuvuttavat ja estävät sinua saamasta asioita aikaan.

Jotta voit kokea ja saavuttaa jotain uutta, vaikka unelmiesi händärin tai kokemuksen täydellisestä golfkierroksesta, pitää sinun hyväksyä itsesi ja tilanteet sellaisina kuin ne ovat, kohdata omat tuntemuksesi juuri sellaisina kuin ne ovat ja jättää menneessä eläminen lopullisesti taaksesi.

Jos et tee tätä, haitalliset uskomukset, pelot ja stressi eivät jätä sinua rauhaan, vaan kuormittavat otsalohkoasi niin, että et kertakaikkisesti pääse irti ongelmistasi ja jaksa ajatella järkevästi. Tällöin et saa muutoksia aikaan, vaikka haluaisitkin, tai et uskalla muuttaa asioita, koska pelkäät muutosten vain pahentavan tilannetta.

Muutos on kuitenkin kehittymisen moottori ja eteenpäin menemisen voima.

Jos nykyiset tapasi eivät ole tuottaneet toivomaasi tulosta, jotain pitää muuttaa tavoissasi ajatella, tuntea ja toimia.

Tunnista siis tapasi, ja keksi jokin uusi itsellesi mukava tapa ajatella tai toimia.

Tuntemasi tunne kertoo sinulle, kuljetko oikeaan suuntaan.

Lisäksi – anna aivojesi kuvitella!

Aivoille pelkkä mielikuva on yhtä totta kuin mikä tahansa tosiasia.

Anna siis aivojesi kuvitella ensin, ja tee vasta sitten perässä. Näin hankaliltakin tuntuvat tai sinulle vaikeat asiat muuttuvat helpommiksi.

Kun haluat onnistua – missä ikinä tahansa – kuvittele onnistunut lopputulos mielessäsi, kuvittele miten asiat ovat sujuneet ja miten itse olet toiminut. Tee tästä tapa, ja toista useita kertoja päivässä. Havainnoi sitten, millainen mielentilasi on ja miten tilanne etenee.

Kun teet päätöksiä oman golfisi tulevaisuudesta, huolehdi ensin, että kehität itseäsi. Pelisikin sujuu paremmin, kun asiat mielessäsi sujuvat paremmin.

– Taru Hermunen-Kuusela, taru@golfhuoltamo.com

PS. Kun keskityt, saat myös kisahermosi kuntoon ja tekniikkasi toimimaan paremmin!

 

Follow Tarugolf2017:

Golfhuoltamon johtaja & päävalmentaja

Taru on coaching-ammattilainen ja kanssakulkijasi golfissa. Tarulta saat uutta ajateltavaa ja käytännön keinoja parantaa suoritustasi entistä tasaisempaan ja varmempaan suuntaan. Oivalluksia, ei kalvosulkeisia.