Ihana kamala peliseura

Kulkeeko mukanasi piru vai pyhimys?

Onko sinulla kokemusta siitä, että peliseurasi on pilannut pelisi, tuloksesi ja kierroksesi – jopa kisatuloksesi?

 

Oletko joskus suuttunut tai menettänyt malttisi pelikaverisi käytöksen takia?

 

Tai oletko kokenut sen tunteen, kun koko päivä menee pilalle heti nähtyäsi peliseurasi avauslyöntipaikalla?

Tunnusta toki – kyllä! Ja millä seurauksin? Sillä, että pinna palaa kerta toisensa jälkeen. Paitsi että oma kierros menee pilalle, pidetään huolta, että myös toisten kierros menee pilalle. Yksi aloittaa, ja vähintään kolme pahoittaa mielensä – ja polttaa pinnansa. Kierre on valmis.

Mielensäpahoittaja on golfkentällä surullisen tavallinen näky. Hän on se, joka odottaa, että toiset tekevät hänen päivästään ja kierroksestaan juuri sellaisen kuin hän haluaa. Ei tosin siksi, että hän olisi kertonut kenellekään odotuksistaan tai tavoitteistaan, tai että häntä vastavuoroisesti kiinnostaisi mitä toiset häneltä odottavat. Usein hän ei huomaa, että hänet kyllä huomataan.

Mielensäpahoittaja on golfkentällä surullisen tavallinen näky.

Sinäkin tunnistat nähneesi hänet joskus, mutta osaatko tunnistaa (tai tunnustaa) joskus itse olleesi hän?

Yleensä emme huomaa, että käyttäydymme toisia kohtaan tavalla jolla toimimme itseämme kohtaan.

Jos olemme epävarmoja omastamme, alamme epäillä myös toisia. Kun omasta mielestämme emme pysty siihen mihin haluaisimme, kiinnitämme huomiota kaikkeen mikä entisestään vain lisää omaa kurjuuttamme – ihmisiin, käytöstapoihin, olosuhteisiin.

Kostamme toisille sen, että olemme tyytymättömiä itseemme, tai että annoimme jonkin tai jonkun pahoittaa mielemme.

Yksi mitätön pieni asia voi pilata koko kierroksen, yksi kierros voi pilata päivien pelit. Mielen pahoittaminen käy silmänräpäyksessä, mutta hyvän mielen ja vireen uudelleenrakentaminen voi kestää päiviä. Kun tämä vielä tapahtuu vaikkapa golfmatkalla tai kisaviikonloppuna, riemumielen määrällä ei ole mitään rajaa.

Ei ole helppoa.

Swingiäkin tärkeämpi golftaito on kyky pelata toisten kanssa seurassa kuin seurassa.

Kun osaat pysyä rauhallisena ja hyvällä mielellä ja pelata omaa peliäsi seurasta ja toisten käytöksestä riippumatta, sinua ei yksinkertaisesti pysäytä enää mikään. Kun olemme tyytyväisiä itseämme ja omaa peliämme kohtaan, on meidän helppo hymyillä myös toisille, valaa hyvää henkeä ympärillemme ja kohdata järkevällä tavalla myös elämän takaiskut golfkentällä. Itseluottamus auttaa asennoitumaan myös siihen, että jollain toisella saattaa olla huono päivä (niinhän jokaisella joskus on).

Kuvittele – pelisi kulkee omalla tasollasi (tai paremmin) kuin juna tapahtui mitä tapahtui!

Mutta jos et tähän pysty, ja annat toisten käytöksen vaikuttaa suoritukseesi, kuka oikeastaan onkaan syyllinen pelisi takkuamiseen ja siihen että et saa vieraassa tai tietyssä seurassa itsestäsi parasta irti?

Tai mitä golfosaamisestasi ja asenteestasi kertoo se, jos jatkuvasti valikoit peliseuraasi ajanvarausjärjestelmässä?

Kaikki tiedämme, miten peliryhmän positiivinen tsemppihenki paitsi lisää pelinautintoa myös vaikuttaa positiivisesti suorituksiin ja tuloksiin.

Huomaavaisuuden ja hyvän käytöksen periaatteet löytyvät myös golfetiketistä, jota sujuvasti oletamme kaikkien (muiden) golfaajien noudattavan jokaisella pelikierroksella niin harjoituksissa kuin kilpailussakin. Oma tontti jää kuitenkin joskus hoitamatta kiirehtiessämme arvostelemaan toisten toimintaa.

Kysykin siis itseltäsi: Kuka saapuu kentälle, kun sinä saavut kentälle?

 

Millaista henkeä sinä haluat luoda ja luot ympärillesi tulevana pelikesänä, ja mitä sinä voit tehdä tarjotaksesi toisille mukavaa peliseuraa heti seuraavalla pelaamallasi kierroksella?

 

Ja niin, kuljetatko golfissa mukanasi pirua vai pyhimystä?

Toivottavasti et kumpaakaan. Toivottavasti uskallat olla (myös) golfkentällä ihan vain mukava oma itsesi, joka varmasti olet kun vain uskallat.

– Taru Hermunen-Kuusela

Alkuperäinen artikkeli: Vihattu pidetty peliseura. Kulkeeko mukanasi piru vai pyhimys? on julkaistu Honour-lehden numerossa 01/2015. Löydät lehden digiversion kokonaisuudessaan >>TÄSTÄ<<, ja artikkelin sivulta 44.

Taru on Honour-lehden kolumnisti, joka kirjoittaa golfaajan henkisen suorituskyvyn teemoista. Tarun käsialaa ovat myös e-kirja Onnistumisen avaimet golfarille (2014) sekä menestyskirja Golf – opas mielenhallintaan (2015, Readme.fi).

Follow Tarugolf2017:

Golfhuoltamon johtaja & päävalmentaja

Taru on coaching-ammattilainen ja kanssakulkijasi golfissa. Tarulta saat uutta ajateltavaa ja käytännön keinoja parantaa suoritustasi entistä tasaisempaan ja varmempaan suuntaan. Oivalluksia, ei kalvosulkeisia.