Golfopetus_irti liisteristä ja kisakuntoon kesäksi | golfhuoltamo.com

Mielekäs golfopetus: Irti liisteristä ja kisakuntoon kesäksi

Liisteri on hyödyllistä tavaraa. Sillä voi tehokkaasti liimata tapettia tiukasti seinään, niin että sen irrottaminen myöhemmin, vielä vuosikymmentenkin jälkeen, käy vain väkivalloin.
Liisteri ei halua millään hellittää otettaan – liimattu mikä liimattu, pysyköön. Vaikka tapetti jo repsottaisi, olisi nuhjuinen ja auringon haalentama, liisteri pitää rippeitä paikallaan viimeiseen asti.

Keittiöremontti, kylppäriremontti, mökkiremontti – kuntoremontti, elämäntaparemontti, swingiremontti..?

Sinäkään et haluaisi alkaa taistoon liisteriä vastaan, vaan sopeudut tapetin virheisiin – et enää edes huomaa sen silmin nähtäviä virheitä. Toivoisit siihen päivitystä nykyaikaan, mutta et halua tarttua remonttihommiin, koska tiedät jo etukäteen, miten iso työ sinulla olisi edessäsi. Tyydyt viivytystaisteluun. Alat perustella itsellesi, ja jopa muille, kuinka hyvä se vanha sittenkin vielä on, ja miten oletkaan mieltynyt siihen vuosien saatossa. Turha sitä nyt olisi yrittää repiä ja muuttaa, meneehän tuo vielä. Silti jatkat toivomista, että vielä jonain päivänä uusi tapetti on seinälläsi…

Ajatuksissasi uneksit uudesta, mutta käytännössä tyydyt siihen miten asiat nyt ovat.

Jäät kahden väliin – ajatuksissasi uneksit uudesta, mutta käytännössä tyydyt siihen miten asiat nyt ovat. Et ehkä osaa ryhtyä hommiin, koska et tiedä tapetoinnista tai remontoinnista mitään, et syystä tai toisesta jaksa tehdä asialle mitään, tai sitten et yksinkertaisesti viitsi vaivautua, nähdä vaivaa, laittaa tuulemaan, koska mieluummin elät tavallista arkeasi ilman sekaannuksia…

Tuttu turvallinen viivytystaistelu

Oletko joskus huomannut, kuinka tuo sama viivytystaistelu on käynnissä myös mielessäsi eri kohdissa elämäsi arkipäivää?

Huomaat jo kaipaavasi uutta, tunnistat tiettyjä ongelmakohtia, ja haluaisit saada aikaan muutoksia. Tai ehkä mikään ei edes ole varsinaisesti pielessä, mutta silti sinusta tuntuu, että jotain puuttuu, tai että et oikein jaksa innostua. Mutta mikä työ edessäsi olisi, jos koittaisit muuttaa jotain! On paljon helpompaa jatkaa vain entiseen malliin, käyttää energia johonkin ”hyödyllisempään”, ja pitää ihan vain varovaisesti yllä toivoa paremmasta… Ehkä huomenna jokin onkin muuttunut, ja tuntisit olosi taas hyväksi…tai ylihuomenna…

Uusi on uhka vanhalle ja tutulle, ja mieltäsi pelottaa, mitä uudet tavat, ajatukset ja tunteet voisivat saada aikaan.

Tutut tapasi toimia erilaisissa tilanteissa paineen alla ja ilman odotuksia, ajatuksesi ja ajatusmallisi itsestäsi, toisista, omista tavoistasi ja toisten tavoista, tapasi reagoida niin onnistumiseen kuin epäonnistumiseenkin sekä niiden aikaansaamiin tunteisiin on kaikki liimattu mieleesi tiukkaakin tiukemmin. Mielesi liisteri ei halua päästää irti vanhasta, vaikka huomaisikin sen jo kaipaavan uudistamista. Uusi on uhka vanhalle ja tutulle, ja mieltäsi pelottaa, mitä uudet tavat, ajatukset ja tunteet voisivat saada aikaan. Vanha ja tuttu on turvallista.

Mieltäsi pelottaa yhtä lailla, että uusi muuttaa jotain tavalla, mistä se ei etukäteen tiedä, tai että se joutuu pettymään siksi, että mikään ei muutukaan. Mielesi pelkää, miten se pystyisi toimimaan uudessa tilanteessa – se pelkää sekä mahdollisen onnistumisen kautta aukeavaa nopeaakin etenemistä ja riemua että mahdollisen epäonnistumisen sille aiheuttamaa nöyryytystä ja häpeää.

Kummassakin tapauksessa mielen pitäisi oppia käsittelemään asioita uudella tavalla, sopeutua ajatukseen, että nyt mennään eikä enää meinata, tai että jotain pitäisi ehkä muuttaa vielä uudelleen, koska tulos ei ollut odotettu. Sen pitäisi osata käsitellä mahdollinen voitonriemu ja pettymys, mutta se ei ehkä osaa käsitellä tunteiden ääripäitä, koska on tottunut tiettyyn tyydyttävän tyytyväiseen tunnetasoon, se ehkä jaksa kohdata niitä, koska ajattelee ettei energia riitä, tai viitsi ajaa itseään ehdoin tahdoin hämmentävään tilanteeseen.

Mielesi ei halua muuttua – se sopeutuu mieluummin vanhaan ja tutun toimimattomaan, kuin ohjaisi itse itsensä kohti luovaa epäjärjestystä ja tuntematonta. Järkikään ei usein riitä sille perusteeksi luopua vanhasta, vaikka todisteita paremmasta olisikin saatavilla.

Viivytystaistelu jatkuu ja jatkuu.

Mielesi mahtivoimat ja vapaa tahto

Mielellä on mahtivoimat. Kun se päättää, että mitään ei muuten muuteta, niin ei muuteta. Ja näin se mielellään aina päättääkin, jos se saa päättää.

Mutta sitten sinulla on käytössäsi mielessäsi myös toinen mahtivoima, joka laittaa mielesi omavallan polvilleen – vapaa tahto.

Miten hyvältä olo silloin tuntuikaan – voitit itsesi!

Silloin tällöin olet nimittäin elämässäsi pystynyt päättämään jotain mitä tahdot, ja olet saanut oman tahtosi läpi mielesi ennakkovaroituksista huolimatta. Jotenkin olet pystynyt tällöin voittamaan mielessäsi jo velloneen epäilyn ja vastustuksen, ja päättänyt toimia haluamallasi tavalla pelosta ja huolimatta. Epävarmuus on tällöin kääntynyt esteestä eteenpäin vieväksi energiaksi – jännityksen kihelmöinti vatsanpohjassa on tuntunut kutkuttavan mukavalta, ja mielesi on suostunut ajattelemaan, että vaikka se ei tiedäkään, mitä on luvassa, se olisi varmasti jotain mahtavan upeaa.

Milloin viimeksi olet tuntenut näin?

 

Miten hyvältä olo silloin tuntuikaan – voitit itsesi!

Ja kuten tiedät, itsesi voittaminen on juuri se sanoinkuvaamaton tunne, jota ei voi ulkoisilla palkinnoilla korvata. Mielessäsi kiität tahtoasi ponnistella saavutuksesi eteen. Mielesi pyytää sinulta hiljaisesti anteeksi, että se rohkeni aluksi epäillä pyrkimyksiäsi.

Mielellesi on sama, voitatko itsesi pienen pienissä vai suuren suurissa asioissa – määrä ratkaisee. Mitä enemmän voittoja ropisee kotiin, sitä suopeammaksi mieli muotoutuu edelleen uusille kokeiluille, itsensä haastamiselle ja pysyvillekin tapojen muutoksille.

Mitä enemmän mielesi saa myönteisiä kokemuksia, sitä positiivisemmin se haluaa suhtautua asioihin myös jatkossa. Mitä enemmän mielesi saa myönteisiä kokemuksia vapaan tahtosi noudattamisesta, sitä useammin osaat, jaksat ja viitsit ohjata sitä tietoisesti valitsemaasi suuntaan vastedeskin, ja sitä paremmin ja nopeammin se pystyy käsittelemään rakentavalla tavalla myös vastaan tulevat uudet ennakoimattomat haasteet.

Vaikka pelko uudesta ja muutoksesta ei poistu, epävarmuus ei enää estä sitä toimimasta toiveidesi täyttämisen puolesta. Tahto auttaa selviytymään.

Mitkä voimat mielessäsi metelöivät?

Mielesi mahtivoimat pitävät sinut mielellään paikallasi.

”Ei sinusta ole muuhun. Et pysty tuohon. Et sinä enää voi oppia tuollaista. Sinä nyt vaan olet tämmöinen, joten unohda haaveilu muusta. Mitä sinä muka tuostakin tiedät, ei kannata edes yrittää. Muistathan ne kaikki edellisetkin kerrat, ei siitä nytkään mitään tule…” -ne kuiskivat hiljaa korviesi välissä.

Samalla tahdonvoimasi haluaa kuitenkin muistuttaa sinua, että:

”Kyllä sinäkin pystyt kun muutkin pystyvät! Pystyt muuttumaan ja oppimaan tarvittavat asiat ja taidot! Sinusta voi tulla ihan mitä haluat! Opettele, kyllä se on vaivan arvoista! Olethan sinä ennenkin onnistunut asioissa, kyllä sinä nytkin osaat voittaa pelkosi ja huomata, miten hyvin kaikki järjestyy…”

Mitä mahtivoimia kuulet omassa mielessäsi? Onko liisterisi venyvää, sitkeää vai jo kovaksi kulunutta, ja kuinka paljon sitä mielestäsi löydät?

Haasta itsesi parempaan

Haastamatta et voi voittaa itseäsi. Haastamatta itseäsi parempaan, et voi tulla paremmaksi.

Tarvitaan tahdonvoimaa, päättäväisyyttä, pähkinöitä purtavaksi, keskittymistä ja karsimista, päämääriä tavoiteltavaksi.

Uudet tavat kuitenkin vaativat selkärankaa – laiskaksi oppinutta mieltä on haastettava joskus ihan tosissaan, jotta siihen saa uutta eloa. Tarvitaan tahdonvoimaa, päättäväisyyttä, pähkinöitä purtavaksi, keskittymistä ja karsimista, päämääriä tavoiteltavaksi. Mielesi osaa ratkoa alkuun visaisiltakin vaikuttavia pulmia, mutta se ei tee sitä, ellet anna sille oikeita ohjeita ja mahdollisuutta tehdä niin.

Mutta jo pelkkä haastaminen riittää siihen, että saat itsesi irrottautumaan liisteristä.

Aloittaminen on vaikeinta, ja kun se on takana, ensimmäiset kokemukset itsesi voittamisesta ovat jo ropisseet laariin. Päätät itse, miten nämä kokemukset hyödynnät; jatkatko päättäväisesti eteenpäin, vai annatko ensimmäisten hankaluuksien palauttaa itsesi takaisin lähtöruutuun.

Liisteriä myös löytyy laajalta alueelta, ja mitä runsaampaa ja vanhempaa se on, sitä tiukemmin se pitää sinua kiinni entisessä. Siihen kannattaa valmistautua, vaikeuksia on luvassa varmasti.

Pelkkä tahtominen yksin ei riitä, kun haluat vanhan tapetin seinältäsi pois uuden tieltä.

Saatko sitten itsesi irti omasta liisteristäsi, ja opitko paremmaksi pelaajaksi, on paitsi mahtivoimien taistoa mielessäsi myös käytännön haaste tehdä asian eteen systemaattisesti jotain joka päivä. Koska vaikka tahtoakin löytyisi, muutokset voivat edelleen kaatua juuri käytännön tekojen puutteeseen.

Pelkkä tahtominen yksin ei riitä, kun haluat vanhan tapetin seinältäsi pois uuden tieltä. Ja kun kyseessä on liisteri mielessäsi, edes parhaiden remonttimiesten tilaaminen ei auta vanhasta irrottautumiseen ja uusien asioiden sisäistämiseen ja uusien ajatusten ja tapojen käyttöönottoon.

Mitä enemmän haastat itseäsi, sitä enemmän mielesi oppii, ja sitä paremmaksi sen taidot kehittyvät. Vapaa tahto muuttuu kyvyksi valita ja päättää tietoisesti omista ajatuksista ja suhtautumisesta siihen, mitä itselle ja ympärillä tapahtuu. Ajatukset ja tunteet löytävät entistä paremmin toisensa, ja osaavat yhdessä antaa voimaa ja energiaa siihen, mihin olet päättänyt toimillasi panostaa.

Kohti kisakuntoa kesäksi

Kun mielesi oppii, sinäkin opit. Kun mielesi jaksaa hyvin, myös sinä jaksat hyvin. Kun viitsit mielessäsi, viitsit myös käytännössä. Ja toisinpäin. Mielesi vaikuttaa sinuun ja käytännön toimiisi – ja sinä ja käytännön tekosi vaikuttavat mieleesi. Huolehdi, että jollain tasolla tapahtuu koko ajan, joka päivä jotain.

Näin ehdit ja pystyt tarvittaessa tekemään vielä isojakin tapetointiprojekteja ennen edessä häämöttävää golfkesää. Kisakuntoa ei voi ostaa maitokaupasta, mutta voit tehdä sen eteen jotain hyödyllistä joka päivä, jos vain viitsit.

– Taru Hermunen-Kuusela, taru@golfhuoltamo.com


Artikkelin alkuperäisversio “Irti liisteristä ja kisakuntoon kesäksi” on julkaistu SGKY Honour-lehden numerossa 1-2016. Lehden digiversion löydät kokonaisuudessaan SGKY:n sivuilta:

SGKY Honour-lehti 1-2016 >>

Taru on Honour-lehden kolumnisti, joka kirjoittaa golfaajan henkisen suorituskyvyn teemoista.

 

 

Follow Tarugolf2017:

Golfhuoltamon johtaja & päävalmentaja

Taru on coaching-ammattilainen ja kanssakulkijasi golfissa. Tarulta saat uutta ajateltavaa ja käytännön keinoja parantaa suoritustasi entistä tasaisempaan ja varmempaan suuntaan. Oivalluksia, ei kalvosulkeisia.