Golfaaja ei apua kaipaa | Golfhuoltamo.com

Golfaaja ei apua kaipaa

Golfaaja pärjää yksin – vai pärjääkö?

Golfaaja haluaa pärjätä itse.

Pärjäämisessä on kyse itselleen näyttämisestä ja onnistumisesta, jonka helpoin mittari on kierrostulos. Ja vaikka golfissa ensisijaisesti kisataan itseä vastaan, ei tässä voi vähätellä kolikon toista puolta – hiljaista vaatimusta itseltä pärjätä paremmin kuin toiset. Pitäisi voida pelata paremmin kuin muut vähemmällä vaivalla kuin muut, nopeammin kuin muut, ja ennen kaikkea useammin kuin muut.

Jokainen golfaaja haluaa olla se luonnonlahjakkuus, joka ilman erityisponnisteluja kipuaa seuran mestariksi jo toisena pelikesänä.

Sitä kuka pärjää, katsotaan kateellisena: ”Voi kuinka kaikki voi olla jollekulle noin helppoa!” ”Hyvähän hänen on!

Ja se kuka ei pärjää, saa nähdä toisten katseista ne sanomattomat hiljaiset terveiset, että: ”Yrittäisit edes, ei voi olla noin vaikeaa.

Palkintona pärjäämisestä on myötähäpeä siitä, että ne kateelliset eivät ymmärrä, mikä määrä työtä pärjäämisen eteen on tehty, ja häpeä siitä, että erottuu porukasta.

Epäonnistuminen taas kruunataan häpeällä siitä, ettei pysty siihen mihin kaikkien golfaajien pitäisi pystyä.

Häpeä onnistumisesta. Häpeä epäonnistumisesta. Pelkoa epäonnistua. Pelkoa onnistua.

Häpeän pelko on mahtava motivaattori kentällä. Häpeän pelko saa veren kiertämään auttaen golfaajaa tekemään parhaansa ja nauttimaan onnistumisesta! Häpeän pelko mielessä golfaaja nauttii keskittyneestä ja rauhallisesta tunnelmasta. Häpeän pelko on oivallinen stressin poistaja ja apu paineen hallinnassa kilpailutilanteessa. Häpeän pelko rentouttaa mukavasti ja saa swingin sujumaan helposti ja vaivattomasti.

Golfaaja pärjää yksin. Koska häpeän pelon kanssa eläminen ja pelaaminen sujuu niin hienosti, ei siitä kannata kenellekään erikseen ääneen mainita. Mitä turhista.

Parempi kuin ei puhu. Sehän saattaisi alkaa haitata peliä.

Muutosta ilman muutoksia, kiitos!

Eteenpäin pitäisi päästä, mutta ilman että mikään muuttuu – ilman että mitään muutetaan.

Golfaajia tuntuu vaivaavan samat halvausoireet kuin yhteiskuntaa muutenkin; eteenpäin pitäisi päästä, mutta ilman että mikään muuttuu – ilman että mitään muutetaan.

Toivotaan parempaa – ilman kokonaiskuvaa siitä mitä halutaan.

 

Rakennetaan tulevaa – ilman konkreettisia päätöksiä käytettävistä keinoista.

 

Odotetaan muutosta – ilman, että ollaan valmiita henkilökohtaisiin muutoksiin.

Tuloksena on se, minkä kaikki golfaajat ovat kokeneet – umpikuja. Mitään ei tapahdu. Yritystä löytyy, kokeillaan ”kaikkea mahdollista”. Mutta peli ei muutu, ja hetkellisten toivonpilkahduksien ja loistodraivien jälkeen kaikki palautuu takaisin lähtökuoppiinsa. Kun yksi ongelma on käsitelty, toinen pulpahtaa pinnalle. Swingiä, fysiikkaa ja stressiä korjataan kikkakolmosilla laittamalla laastari koetun kolhun päälle.

Puristus mailasta sen kun vahvistuu ja rangella palloja hakataan tuplasti enemmän ja kovemmin. Vanne pään ympärillä alkaa kiristää, joten on aika ostaa uudet mailat, uusi putteri ja – olennaisimpana kaikista – uusi driveri. Kyllä nyt lähtee!

Vanne pään ympärillä alkaa kiristää, joten on aika ostaa uudet mailat, uusi putteri ja – olennaisimpana kaikista – uusi driveri. Kyllä nyt lähtee!

Koska asioitahan ei voi muuttaa. Eikä itseä voi muuttaa, koska jokainenhan on juuri sellainen kuin on.

Henkilökohtainen muutos – aivan älytön ajatus!

Mailakaupasta mielen porteille

Mutta sitten on näitä epäilijöitä, jotka eivät osta edellä kirjoitettua, eivätkä usko siihen, että asioita ei voisi muuttaa. Tämän lajin ihmiset epäilevät toki sitäkin, onko tarjotuista mahdollisuuksista oikeasti hyötyä, mutta vielä enemmän heitä epäilyttää olla kokeilematta ja oppimatta uutta. Silkkaa uteliaisuuttaan he uskaltautuvat kokeilemaan uusia erilaisia asioita, ja ovat valmiita kokeilemaan jotain muutoksia päästäkseen asioissa edes hieman eteenpäin.

Monet heistä ovat pelanneet jo pitkään ja kokemuksen kautta kokeilleet monenlaista. Pro-opetus, treeniryhmät, kuntosali ja puttimatto ovat tulleet tutuiksi, ja vaikka niiden hyöty oman golfosaamisen kannalta on edelleen merkittävä, ne eivät tarjoa enää uusia ahaa-elämyksiä. Lyönti sujuu pron kansa ja harjoituksissa kuin unelma, mutta ei siirry peliin odotusten mukaisesti.


”Tuntuu siltä, että golfin suurin aukko on oman pään sisällä.”

– Risto


Mailakaupassa vierailun lisäksi nämä golfaajat päättävätkin raottaa portteja oman mielensä toiminnan tarkasteluun. Rohkeimmat jopa uskaltavat esittäytyä toisille saman aiheen ympärille eksyneille ja kertoa oman päänsä kestävyysvajeesta, mutta useimmat pohtivat oman mielensä ja pelinsä yhteyksiä itsekseen, toisia sivusta seuraten.

Mutta kaikilla opitun ymmärryksen suunta on sama: jo yksi entisestä poikkeava ajattelutapa tai mielikuva saattaa kukistaa omaan peliin liittyvän pelon ja luoda tilalle rauhaa, vapautta ja tyyneyttä toimia vaihtelevissa olosuhteissa erilaisten häiriötekijöiden keskellä. Ja tulokset puhuvat puolestaan.

Muutos on sysätty liikkeelle, ensimmäinen askel e-t-e-e-n-p-ä-i-n on otettu.

Mielenhallinta: keskittymistä, varmuutta ja itseluottamusta

Mielenhallinta kiinnostaa lähes jokaista golfaajaa, vaikka kynnys itse mentaalivalmennukseen osallistumiselle on ollut monelle vielä liian korkealla. Mutta valmennuksiin mukaan lähteneet ovat poikkeuksetta olleet tyytyväisiä ja positiivisesti yllättyneitä, kuinka pienillä muutoksilla muutos syntyykään. Kyse ei ole kallonkutistajista eikä valkotakkisista, eikä mitään ole pakko. Ilmapiiri kursseilla on rento ja positiivinen, ja ohjatut harjoitukset kannustavat kokeilemaan asioita käytännössä. Avoimuus ja hyvä yhteishenki – ja koetut tulokset – yllättävät lähes aina jopa valmentajankin.

Kyse ei ole kallonkutistajista eikä valkotakkisista, eikä mitään ole pakko.

Kuluneena kesänä oppimisen teemaksi nousi keskittyminen, jota on onnistuneesti edistetty joukolla verkkokurssina toteutetussa Mieli mukana -golfhaasteessa. Osallistua on voinut ajasta ja paikasta riippumatta, omassa tahdissa. Halukkaat ovat saaneet jakaa ajatuksiaan ja keskustella yhdessä, mutta tehtävät on voinut toteuttaa myös hiljaa itsekseen ilman näyttäytymistä kurssifoorumilla.

Käytännön harjoitteet ovat parantaneet keskittymiskykyä, tuoneet lyöntivarmuutta ja vahvistaneet itseluottamusta.


”Keskittyminen parani ja se näkyi pelissä. Aion palata harjoituksiin edelleen.”

– Marjatta


”Golfhaaste on ollut hyvä johdatus mielemme hallitsemisessa, sen asian oivaltamisessa, että teknisen osaamisen ohella mielemmekin on harjoitettavissa.”

– Martti (lajinaan skeet-ammunta)


Ilkka kuvailee kokemustaan Mieli mukana -golfhaasteesta seuraavasti:

”- – toivoin, että pääsisin eteenpäin pelissä, joka säännöllisestä teknisestä harjoittelusta pron kanssa huolimatta oli junnannut paikalla vuosia, eikä lyönti siirtynyt rangelta kentälle niin, että se olisi kestänyt kokonaisen kierroksen.

Muiden osallistujien pohdinnat olivat erinomaisia, ja ne avasivat miten muut painivat samojen asioiden kanssa. Nyt syyskiireet ovat vieneet rentouden pelistä, mutta kesällä tuli pelattua 15 vuoden parhaat kierrokset, ja ihan vain noiden muutamien alkutehtävien avulla.

– – tänä kesänä pelasin useita kierroksia samalla pallolla, mitä ei ole tainnut tapahtua koskaan aikaisemmin. Käyttämäni pallot maksavat paljon enemmän per laatikko, kuin mitä kurssi oli, joten tarkan markan miehille voi antaa vinkkinä, että kurssi maksoi itsensä parilla kierroksella takaisin.

Itselle tärkeintä oli ne uudet onnistumisen elämykset, kun hain tasapainoa stanssiin ja korvien väliin, ja kun mietin ennen suoritusta, miltä onnistunut lyönti tuntuu, ja sitten lyönnin jälkeen tiesin, että se oli siinä.

Ehdottomasti olen kiinnostunut jatkamaan, ja tämän muotoinen kurssi vaikuttaa hyvältä.”

– Ilkka L.


”Mielestäni sopii kaikille golfareille, jotka ovat kiinnostuneita myös golfin mentaalipuolesta.”

– Katri


Mitä tuumaat?

Menestys asuu mielessäsi

Halu muuttua ei ole häpeä. Päinvastoin – halu muuttua on edellytys sille, että voit kehittää osaamistasi.

Tahtotila ei kuitenkaan yksinään riitä muutokseen, vaan vaatii sitä, että tartut toimeen. Jokainen pystyy muuttumaan. Sinä pystyt muuttumaan.

– Taru Hermunen-Kuusela, taru@golfhuoltamo.com

Taru on Honour-lehden kolumnisti, joka kirjoittaa henkisen suorituskyvyn teemoista. Artikkeli on julkaistu Honour-lehden numerossa 3/2015 (syyskuu). Digiversion lehdestä voit lukea verkossa klikkaamalla suoraan tästä.

Tarun käsialaa ovat myös e-kirja Onnistumisen avaimet golfarille – näkökulmia oman pelin kehittämiseen sekä menestyskirja Golf – opas mielenhallintaan (2015, Readme.fi).

Follow Tarugolf2017:

Golfhuoltamon johtaja & päävalmentaja

Taru on coaching-ammattilainen ja kanssakulkijasi golfissa. Tarulta saat uutta ajateltavaa ja käytännön keinoja parantaa suoritustasi entistä tasaisempaan ja varmempaan suuntaan. Oivalluksia, ei kalvosulkeisia.