Kohti unelmien golfkierrosta_Taru Hermunen-Kuusela

Golf ja onnistuminen – kohti rentoa ja varmaa peliä

”Lyö rennommin, älä ajattele mitään fiiliksiä.”

Haluaisitko sinäkin golfkentällä eroon pelkän tekniikan miettimisestä ja epävarmuudesta…siitä ”negatiivisesta mieliolosta”, joka valtaa jokaisen solusi korvannipukoista pikkuvarpaisiin koittaessasi lyöntivuorollasi saada hyppysiisi kaiken sen, mitä olet prolta ja omin nokkinesi golfista ja hyvästä swingistä oppinut?

Artikkelin taustalla on lähes 60 kanssagolfaajan tuoreita mietteitä siitä, millaisin ajatuksin pelissä edetään (tai ollaan etenemättä). Voit varmasti samaistua tilanteisiin – tunnistaa olosi.

Opit myös 5 vinkkiä, joilla aloitat matkasi rennompaan ja varmempaan peliin…riippumatta tasoituksestasi tai swingityylistäsi.

Epävarmuus vs. onnistumisen ilo

Vaikka olisit miten kokenut golfari, lyöntiin valmistautuessasi ajatuksiisi saattaa joskus hiipiä oman lyöntisi kannalta huonot tai epäolennaiset olosuhteet… Mietit: ”Miten se lyönti nyt menikään?” vaikka olisit investoinut tekniikkaopetukseen jo tuhansia euroja ja ollut pron ohjauksessa juuri edellisenä iltana.

Mutta aloittelija tai kilpapelaaja, sinä olet golfari. Jännität kilpailussa, ärsyynnyt pelikavereistasi. Keskittymisesi herpaantuu. Pelkäät, että epäonnistut. Saatat jopa hokea itsellesi, että: ”En pysty tähän. En pysty siihen.” Lyöntivuorollasi kiire ottaa tilanteen vietäväkseen, etkä ehdi itse mukaan tekemään haluamiasi valintoja mailasta, lyönnistäsi tai ajatuksistasi. Et enää koe luottamusta itseesi ja kykyihisi. Tilanne karkaa käsistäsi.

Sen sijaan, että keskittyisit omaan lyöntiisi, fundeeraat, miltä lyöntisi ja sen liikeradat näyttävät muiden silmissä. Asettuessasi lyöntiisi hyvä rento fiilis on tiessään, kun selkäpiissäsi tunnet vain, miten muut odottavat ja seuraavat svingiäsi, peliäsi ja tulostasi.

”Huonosti menneen lyönnin jälkimaku, joka jää vaikuttamaan seuraavaan lyöntiin…”

Alat tuntea itsesi huonommaksi kuin pelikaverisi. Alemmuuden tunne ottaa ajatuksesi haltuunsa. Häpeät huonoina pitämiäsi lyöntejäsi, yksi toisensa jälkeen…

Kierroksen jälkeen syyttelet itseäsi siitä, että annoit otteen lipsua käsistäsi vain sen perusteella, että ennen kierrosta laitoit merkille toisten pelaajien omaasi paremmat tasoitukset…

”Itseluottamuksen hiipuminen ”ammattilaisen tullessa samaan ryhmään…”

Saatat kaikesta huolimatta pelata ihan kelvollisen, jopa hyvän kierroksen. Silti moitit itseäsi kun taaskaan ei mennyt niin kuin odotit. Takaisin kotiin palattuasi huomaat, että asenteesi oli jälleen liian vakava – tarkoitus kun olisi ennemmin nauttia mukavasta harrastuksesta. Tajuat ehkä, että kierroksesi pilannut hermostunut olotilasi ei ollutkaan peliseurasi tai huonon ykköstiin avauksen vika, vaan että pelikentällä ryhtiäsi painoivat työasiat.

Mutta liian myöhään… Peliäsi ei enää auta se, että kierroksen jälkeen huomaat, miten tarpeetonta lopulta on aina odottaa onnistuvansa täydellisesti. Kierroksellesi ei enää jälkikäteen tuo rauhaa ja varmuutta se, että takaisin kotisohvallasi huomaat päivän kiireen tarttuneen ja vaikuttaneen peliisi vieden parhaan puhdin ja terän suorituksestasi.

Kaikesta huolimatta palaat kuitenkin pian taas kentälle – ja käyt kaiken läpi uudestaan…ja yhä uudelleen. Aina jälkikäteen huomaat asioita, mitkä menivät pieleen. Mutta juuri mikään ei muutu. Tiedät olevasi ihan kelpo golfari. Kokemuksestasi ja tasoituksestasi riippumatta mielesi kuitenkin saa sinut epäilemään taitojasi pelitilanteissa.

”Tiedän olevani hyvä puttaaja, mutta toisinaan pallolle kävellessä hiipii epävarmuus mieleen, vaikka pitäisi olla täysi itseluottamus, että tonhan mä upotan helposti.”

Haluat nauttia rennosta golfista ilman liiallista tulosten tuijottamista ja iloita onnistumisista itseesi uskoen. Kentällä kuitenkin kamppailet epävarmuudessa, ja annat omasta mielestäsi aivan liian usein epäonnistumisten olla keskittymisesi keskipiste. Mikä avuksi?

”1-2 metrin putissa pitäisi itseluottamus olla kodallaan. Jos epäröinti hiipii puseroon, niin onnistumisen edellytykset ovat yleensä huonot.”

Miten ammennat rauhaa ja iloa pelistä ja pelikumppaneista?
Miten saat onnistumisen iloa ja tasaisuutta suorituksiin?
Mistä löydät rentoutta ja itseluottamusta kierroksellesi?

 

5 vinkkiä rennompaan ja varmempaan peliin

Nyt niitä vinkkejä.

Näin pidät pelisi järjestyksessä ja lyöntisi koossa haastavissakin tilanteissa:

1. Häiriöt ovat normaaleja pelitilanteita

Vaihtelevat pelitilanteet ja olosuhteet kuuluvat golfiin. Parhaiten vältät niiden aiheuttamat häiriöt valmistautumalla tilanteisiin jo etukäteen ennen kierrosta.

Esimerkiksi ”häiriö pelitilanteeseen kun kentänhoitaja väistyy sivuun odottamaan tulevaa lyöntitapahtumaa” ei oikeasti ole häiriö, vaan ihan normaali ja tavalliseen kierrokseen kuuluva tilanne kentällä. Kentänhoitajat tekevät työtään, ja huomioivat toki pelaajan kentällä. Samoin pelaajien on huomioitava kentänhoitajat osana omaa peliään.

Sen sijaan, että painotat kyseessä olevan häiriön, joka antaa myös pelillesi syyn häiriöiden aiheuttamiin ongelmiin, ryhdy itsepintaisesti ajattelemaan, että ”tämä on ihan normaalia – jokainen toimii kentällä omalla vuorollaan”. Kun opit hyväksymään tilanteen normaalina, ei sinun enää tarvitse antaa pelissäsi tilaa häiriöille, vaan opit samalla pitämään kiinni omasta hyvästä suorituksestasi…kentänhoitajista riippumatta.

Häiriöt kentällä kuuluvat golfiin ja ovat normaaleja pelitilanteita. Älä anna niille liikaa painoarvoa pelissäsi.

2. Ykköstii on ystäväsi

Epävarmuus pohjimmiltaan syntyy siitä, että et etukäteen tiedä, miten asiat sujuvat ja järjestyvät. Alat hermoilla etukäteen, vaikka mitään todellista syytä epäilykseen ei ihan aidosti ole.

Näin sinulle saattaa tapahtua esimerkiksi kilpailussa ensimmäisellä väylällä, ykköstiillä. Sinulla on kierrosta kohtaan valtavat odotukset ja haluat näyttää parhaasi niin itsellesi kuin toisillekin. Silti alat jännittämään kun ”pitäisi saada väylälle ja yleisö tuijottaa”. Hetkellä juuri ennen lyöntiäsi unohdat, miten haluat lyöntiisi lähteä… Et pystykään keskittymään vaan menet lyöntiisi vanhoilla (toimimattomilla) opeilla ja tavoilla – kammoten, miten kisakierroksesi sujuu jos tämä lyönti nyt menee puihin… Henkinen paine niskassasi olet jättänyt oven auki epävarmuudelle.

Sen sijaan, että menet ykköstiille ”tietämättä” mitä kierroksestasi tänään syntyy, astu ykköstiille hyvässä ryhdissä, valmistautuneena siihen, miten aiot juuri tänään pelata kierroksesi. Käy jo ennen kierrosta mielessäsi läpi, miltä näytät ja mitä ajattelet asettuessasi ensimmäiseen avaukseesi…riippumatta siitä, ketä peliryhmässäsi on tai kuka lyöntiäsi tuijottaa.

Samoin kuvittele jo ennen kierrosta etukäteen mielessäsi, miten jatkat peliäsi avauksen jälkeen…riippumatta siitä, missä pallosi kakkoslyönnillä makaa. Näin pidät jalkasi maassa ja tunnet pysyväsi tilanteen tasalla, vaikka kaikki ei todellisuudessa sujuisikaan joka hetki niin kuin Strömsössä.

Kun kuvittelet etukäteen, miten toimit myös pieleen menneiden lyöntien jälkeen, tiedät heti tilanteessa kuin tilanteessa, miten olla ja toimia kentällä. Epämiellyttävät tuntemukset pysyvät taka-alalla, kun olet jo etukäteen päättänyt, miten otat ne tarvittaessa vastaan. Ikävä tunne ei enää tempaa sinua mukaansa, kun olet päättänyt, miten kannustat itseäsi kiperässäkin tilanteessa.

Ykköstii on ystäväsi. Se ottaa sinut vastaan juuri sellaisena kuin itse päätät sille esittäytyä.

Vaikka et tiedä, mitä edessäsi juuri tänään on, voit valmistautua siihen jo etukäteen. Käy asiat läpi mielessäsi, niin tiedät jo etukäteen kaiken tarvitsemasi.

3. Huono lyönti meni jo, keskity kengänkärkiisi

Moni pelaaja jää pelissään miettimään jo menneitä huonoja lyöntejään. Seurauksena on usein se, että myös seuraava lyönti tai kokonainen väylä sujuu huonosti… Epäonnistumisesta ei tahdo päästä yli eikä ympäri, vaan se jää kiinni kuin jeesusteippi jättäen jälkeensä tahmean jäljen jopa koko loppukierrokselle.

Kun jäät miettimään mennyttä lyöntiäsi, keskittymisesi on auttamatta jämähtänyt ihan väärään suuntaan. Seuraavaa lyöntiäsi ei auta se, että mielesi laahaa minuutteja perässäpäin. Joskus on toki mielenkiintoista analysoida jo tapahtunutta, mutta kierroksen aikana sinun tulisi muistaa, että analyysien paikka on myöhemmin.

Jos sittenkin haluat antaa itsellesi mahdollisuuden onnistua myös huonon lyönnin jälkeen, on sinun syytä keskittyä hetkeen. Helpoiten palautat mielesi tähän hetkeen katsomalla kengänkärkiisi. Jalkasi nimittäin seisovat juuri siinä hetkessä, mikä on pelisi kannalta olennaisin. Huononkin lyönnin jälkeen kenkäsi ottavat askeleita eteenpäin. Anna myös mielesi ja keskittymisesi seurata mukana.

Kun katsot kenkiisi, mielesi on juuri siinä missä pitääkin. Anna menneen jäädä taaksesi. Lyöntisi tapahtuu siinä, missä seisot. Uusi lyöntipaikka on aina uusi mahdollisuus…riippumatta täysin siitä, mitä edellisellä askeleella on tapahtunut.

Huono lyönti meni jo. Keskity kenkiisi, niin tiedät, mistä lähtökohdista lyöt nyt.

4. Pidä kiinni pelistäsi – se ei ole koskaan menetetty!

Tunnistatko itsesi seuraavasta?

”Omalla kohdallani pelaan aika pienellä tasoituksella, joten tuloksellisesti kisa/peli voi olla ohi jo kahden tuplabogin jälkeen. Sen jälkeen tekisi mieli lähteä jo pois kentältä.”

Tulos, tulos, tulos… Se on ihme, miten pieni numero saa mielen niin helposti suunniltaan, että sitä on valmis heittämään kierroksen romukoppaan ihan ennen aikojaan…

Mutta mistä voit jo etukäteen tietää, että mahdollisuutesi hyvään kierrokseen, jopa tulokseen, ovat menetetty…vaikka kahdelta edelliseltä väylältä olisitkin kirjannut tulokseksesi tuplat?

Tiedän, miten helppo tähän on keksiä hyvältä kuulostavia selityksiä (niin minäkin välillä teen), mutta oikea vastaushan on, että et voi tietää.

Saatat nimittäin tehdä jopa birdiet kaikille lopuille väylille! Tai saatat toivomaasi heikommasta lyöntituloksesta huolimatta lyödä aivan upeita ja mahtavia, elämäsi parhaita yksittäisiä lyöntejä. Tai saatat juuri sillä kierroksella oivaltaa, millä asenteella ja ajatuksin haluat pelata onnistuaksesi paremmin. Voit jopa tuloksestasi huolimatta yllättäen menestyä tulosluettelossa ennakkoon pelkäämääsi paremmin, koska kaikki muutkin ovat sinä päivänä pelanneet omaa tasoaan huonommin.

Et voi koskaan tietää, miten hienosti pärjäät vielä vaikka huonommankin reiän jälkeen. Pidä siis kiinni pelistäsi, ja siitä, miten olet jo ennen kierrosta päättänyt oman kierroksesi pelata – etenkin kilpailussa.

Harjoituskierroksella voit myös siirtyä lyöntituloksen laskemisesta merkkaamaan esim. vain onnistuneet lyönnit, kuppiin uppoavat putit tai lyönnit, jotka tuntuvat hyvältä. Tulosta voi tehdä monella eri tavalla, ja voit itse päättää, mitä niistä haluat seurata, jos mitään.

Tuloksesta riippumatta voit aina tehdä asioita saadaksesi jälleen kiinni hyvästä vireestä ja pelihuumorista. Mitään ei ole menetetty. Voit aina menestyä, oppia tai kehittyä – tai näitä kaikkia!

Sen sijaan että sinun olisi pakko, tee kierroksestasi sellainen kuin haluat. Mukaudu tilanteeseen, ja ole valmis myös muuttamaan suunnitelmaasi jos se ei toimikaan.

5. Kunnioita ja kannusta – iloisen ja tuloksellisen pelin perusta

”Pidän siitä, että sääntöjä noudatetaan, mutta joidenkin mielestä olen nipottaja, jos sääntöihin viitataan (olen tuomarikurssin käynyt, joten tunnen säännöt kohtuullisen hyvin).”

Säännöille ja etiketille golfissa on hyvät syyt: niitä noudattamalla peli pysyy sujuvana ja ennen kaikkea turvallisena kaikille. Säännöt ja etiketti takaavat kaikille yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet pelata onnistuvaa nautittavaa peliä, tasapuolisesti ja reilusti.

Jos tunnet piston sydämessäsi, ja huomaat kentällä epäröiväsi erilaisissa tilanteissa, kertaa säännöt ja etiketti nyt. Kun tieto on hallussasi, saat lisää varmuutta ja osaat tehdä lyöntisi ja pelisi kannalta parempia valintoja. Muistat myös ottaa toiset paremmin huomioon, ja osaat auttaa jos pelikaverisi tarvitsee apua jossakin tilanteessa.

Säännöt ja etiketti toimivat vain noudatettuina. Ne suojaavat kaikkia ikäviltä vahingoilta ja mielipahalta.

Laaja kokonaisuus voi olla kuitenkin hankalaa hallita yksityiskohtaisesti, joten sääntönikkarina muista ottaa iisisti. Etenkin jos kyseessä on harjoituskierros, kannattaa olla hienovarainen. Jos sääntöjen jatkuva muistuttelu alkaa aiheuttaa toisissa mielipahaa, neuvosi eivät enää aja asiaansa. Toisaalta jos sinua pitää usein huomauttaa tai muistuttaa jostakin asioista golfkentällä, älä turhaan suutu! Niin neuvojen kuin neuvojienkin tarkoituksena on pohjimmiltaan auttaa sinua. On luonnollista, että se joka tietää ja osaa enemmän, jakaa osaamistaan myös toisten hyödyksi.

Iloinen ja tuloksekas peli perustuu siihen, että jokainen pelaaja kunnioittaa toinen toistaan. Pienet virheet korjaantuvat nopeiten kannustamalla, jolla kannattaa tarvittaessa aloittaa myös silloin, kun koet tarpeelliseksi jakaa sääntöosaamistasi kesken kierroksen. Hyvästä neuvosta taas on parempi sanoa kiitos kuin menettää hermonsa.

Hyvä peli kuuluu kaikille. Kentällä olet vastuussa vain omasta pelistäsi, mutta välillisesti vaikutat tahtomattasikin myös yhteiseen tunnelmaan ja peliryhmän dynamiikkaan.

Tee jokaisella teollasi ja sanallasi pelistä parempaa – niin itsellesi kuin toisillekin!

Golf ja onnistuminen on mahdollinen yhtälö

Opi hallitsemaan hermosi ja kehitä keskittymiskykyäsi. Ota nyt käyttöösi nämä keinot, joilla teet pelistäsi hauskempaa samalla kun saavutat parempia tuloksia!

Golf ja onnistuminen on mahdollinen yhtälö – myös sinulle.

Mikäli sait edes yhden ahaa-alämyksen tai ripauksenkin lisää virtaa laittaa oma peli kuntoon, jaathan artikkelin myös tutuillesi.

Anna peukku, ja jaa juttu napeista oikealta!

Tykkään – kiitos!


Ota lyönnin hetki haltuusi, osallistu kurssille – se on alku unelmiesi golfkierrokselle!

Unelmien golfkierros -verkkokurssi on 5 askeleen harjoitusohjelmasi rentoon varmaan peliin.

Kurssilla opit mm.:

  • Saamaan parhaan lyöntisi esiin (myös silloin kun sinua jännittää),
  • Tähtäämään tuloksiin (myös silloin kun kisapaineet puskevat päälle) ja
  • Tuuppaamaan kuppiin (myös silloin kun kaikki tuijottavat suoritustasi, ja epäusko itseesi jo melkein on vallannut mielesi).
Jokainen harjoitusohjelman 5 askeleesta vie sinut lähemmäs sitä rentoa ja varmaa peliä, jossa huippuonnistuminen on mahdollista myös sinulle!

Ilmoittautuminen on sulkeutumassa, ilmoittaudu mukaan nyt >>

Unelmien golfkierros

 

Follow Tarugolf2017:

Golfhuoltamon johtaja & päävalmentaja

Taru on coaching-ammattilainen ja kanssakulkijasi golfissa. Tarulta saat uutta ajateltavaa ja käytännön keinoja parantaa suoritustasi entistä tasaisempaan ja varmempaan suuntaan. Oivalluksia, ei kalvosulkeisia.