Näin selviydyt epäonnistumisesta | Golfhuoltamo.com

Näin selviydyt epäonnistumisesta golfkierroksella

Popsi porkkanat ja nauti kirsikat kermavaahdolla [jo tänään]

 

”Tarvitsen sisua, periksiantamattomuutta ja päättäväisyyttä! Haluaisin tsemppiä pelikavereilta! En huonon lyönnin jauhamista ja analysointia. Rakentavaa, kannustavaa palautetta. Kaikesta huolimatta pitäisi kaivaa se, mikä lyönnissä oli hyvää.”

Näin kertoi eräs aktiivigolfaaja itse sähköpostissaan siitä, mitä hän tarvitsisi selvitäkseen epäonnistumisista golfkierroksen aikana.

Miltä sinusta tuntuisi golfkentällä, että toiset pelaajat kannustaisivat sinua juuri sellaisena kuin olet ja tsemppaisivat peliäsi…riippumatta siitä, sujuuko kaikki [juuri tänään] aivan kohdilleen?

 

Tai mitä jos saisit lisäboostia peliisi silloin kun kaikki lähentelee jo parahinta flow-tilaa…

 

…tai jos saisit nostettua ryhdin takaisin ylle niin ajatuksiin kuin lyöntiinkin myös silloin, kun kaikki ei sujunut niin kuin Strömsössä?

Tästä artikkelista saat ideat, joilla voit itse kannustaa itseäsi golfkentällä…riippumatta pelikavereistasi tai siitä, oletko vasta aloittelija vai kokenut golfaaja, kilpapelaajakin.

Opit, miten kokoat voimasi hyvään lyöntiin myös ikävimmän epäonnistumisen jälkeen, ja miten kokemuksesi kilpailustakin on kepeämpi jo seuraavalla golfkierroksellasi!

 

Vaihda näkökulmaa

 

Huomaamattaan kirjoituksen alussa omalla kommentillaan esiintynyt golfaaja kertoi jo kommentissaan hyvän viisauden huonon lyönnin jälkeiseen masennukseen: ”Kaikesta huolimatta pitäisi kaivaa se, mikä lyönnissä oli hyvää.”

Hyvän löytäminen ”huonosta” saa kuitenkin lähes jokaisen näkemään punaista – sehän on mahdotonta, jopa teeskentelyä, koska eihän huonossa ole mitään hyvää.

Saatat ajatella, ettet osaa löytää mitään hyvää huonosta, että et ole hyvän arvoinen, koska olet huono ja huonompi kuin muut, tai että positiivisuus keskellä huonoja lyöntejä on vain itsensä pettämistä tai tosiaan, teeskentelyä, mikä ei kuitenkaan johda mihinkään parempaan.

Kyse on kuitenkin aina vain näkökulmasta. Se, miten asiaa katsot, määrää, mitä siitä ajattelet.

Koska voit itse ajatella sitäkin, mitä ajattelet, pystyt myös päättämään, mitä ajattelet. Golfkentällä tilanteet tuntuvat ylitsepääsemättömiltä, koska ole tottunut katsomaan itseäsi ja omaa peliäsi tietystä näkökulmasta, ja ajattelemaan omista taidoistasi tietyllä tavalla.

Olet mahdollisesti tottunut keskittymään siihen, miten hyvin muut pelaavat, ja miten huono olet verrattuna näihin toisiin. Reikäänkin päätyvä putti saattaa mielestäsi olla huono, koska se ei ollut sellainen, jonka olisit halunnut sen olevan.

Kun keskityt vertaamaan itseäsi toisiin ja kaivamaan aina sen huonoimman irti jokaisesta lyönnistäsi, on selvää, että kadotat yhteyden kannustaviin ajatuksiin. Mutta huomaatko, että kyse on vain siitä, mitä itse olet päättänyt ajatella?

Mitä jos päätyisitkin toisenlaisiin ajatuksiin – vaihtaisit näkökulmaa?

”Tarvitsen ajatusten poistamista. Kaikki ne negatiiviset ajatukset pitävät raivon yllä vielä seuraavillakin lyönneillä. Myös luovuttaminen on yleistä, vaikka kaikkea ei suinkaan ole menetetty!”

Ajatusten poistaminen tuskin on mahdollista, mutta voit itse valita, mihin niistä päädyt.

Voit itse päättää, annatko negatiivisuuden pauhata korvissasi ja nakertaa itseluottamustasi, vai keskitytkö hankalammissakin tilanteissa kannustamaan itseäsi eteenpäin.

Edes viiva tuloskortissasi ei vie pohjaa peliltäsi. Kun päätät pysyä positiivisella puolella, voit viivastakin huolimatta pelata tasoitukseesi ja pärjätä kilpailussa!

”Tarvitsen uskoa siihen, että kannattaa yrittää aina loppuun saakka. Muillakin on vaikeat hetkensä. Kilpailut ratkaistaan usein pienillä marginaaleilla, joka lyönti ratkaisee.”

Ajatuksillasi valitset joka hetki satoja, jopa tuhansia kertoja, millaista tunnetta itsellesi luot, ja mikä on pohjana kaikille päätöksillesi toimia golfkierroksen aikana.

Huonoilla, epäilevillä ajatuksilla lähtökohdat onnistuviin lopputuloksiin ovat vain heikoissa kantimissa. Negatiivisuus syö energiaasi, ja vie terän suorituksestasi. Kun raivo on päällä, paras lyönti vain harvoin pääsee oikeuksiinsa…ellet sitten osaa löytää jotain hyvää siitäkin (lue eteenpäin)!

Jos pienet asiat tuntuvat kuitenkin joskus liian isolta palalta kakkua, seuraavassa saat vinkit asioiden palasteluun paremmin pureksittavaan muotoon!

 

Pieniä paloja positiivisuutta, koko kierroksen ajan maistellen

 

Tässä 3 käytännön vinkkiä, joilla napostelet pieniä paloja positiivisuutta koko kierroksen ajan niin, että päätät ihan itse entistä useammin pysyä parempien ajatusten ja mukavamman pelikokemuksen puolella. Koska kyllä, tästä todella on sinulle hyötyä! (Huomaa siis myös jokaiseen vinkkiin sisältyvä porkkana, jota pureskelemalla voit tarttua peliisi uudesta näkökulmasta.)

Kun tunnet jääväsi kiinni epäonnistumiseen golfkierroksella, ja yhdestä huonosta lyönnistä tulee helposti kolmen huonon väylän mittainen, ja haluaisit kuitenkin entistä enemmän nauttia hyvistä lyönneistä – toimi näin:

#1 Ajattele hyvää

Riippumatta lyönnistäsi, tekniikastasi tai siitä, onko tänään hyvä vai paha päivä, ajattele itsestäsi jotain hyvää niin ennen kuin jälkeenkin pelikierroksen.

Ajattele itsestäsi jotain hyvää myös jokaisen väylän alussa, samoin kun pallon kolahtaessa kuppiin.

Kun toistat tämän saman vielä ennen jokaista lyöntiä sekä jokaisen lyönnin jälkeen, alkaa peli pian olla kokonaisvaltaisesti hallussasi.

Porkkana 1: Huomaat, ettei pahoja kuoppia enää tule niin paljon. Epäonnistumiset jätät nopeasti taaksesi ja kykysi pääsevät esiin lyönnissäsi, kun osaat aina löytää jotain hyvää itsestäsi. Kannustamalla itseäsi teet onnistumisesta (jälleen) mahdollisia itsellesi.

#2 Hyödynnä energia pelissäsi

Kun huomaat huonojen fiilisten ottavan ylivallan itsestäsi, ajattele ikävä tuntemus energiaksi ja käytä se.

Energian voit aina hyödyntää suoritukseesi, vaikka se alunperin olisi lähtöihin ikävistä tuntemuksista. Joskus juuri raivo tai viha golfkentällä voi olla käänteentekevä voima saattaa oma peli jälleen hyviin kantimiin vaikka pienen notkahduksen jälkeenkin.

Porkkana 2: Tunne on joka tapauksessa energiaa, jonka voit halutessasi käyttää hyödyksesi siihen, että pääset eteenpäin. Ikävät tuntemuksetkin kuuluvat elämään – ja golfiin – joten niidenkin kanssa kannattaa tulla tutuksi.

Kun opit näkemään tunteetkin energiana, osaat pian antaa niille positiivisen merkityksen. Kun käytät energian huonoistakin fiiliksistä, ne eivät jää painolastiksesi hartioillesi tai kiusaamaan keskittymistäsi. Näin pystyt palaamaan hyvän lyöntisi pariin, ja olla läsnä uudessa hetkessä.

#3 Kannusta ja tsemppaa

Kun kaipaat kannustusta, kannusta toisia.

Omat aivosi eivät tunnista, vaikka puhuisit jollekin toiselle, vaan ottavat kaiken kannustuksen vastaan kuin se olisi tarkoitettu juuri sinulle. Muista kuitenkin hienotunteisuus. Jos olet epävarma, anna mieluummin pelirauhaa kuin äänekkäitä kehuja!

”Tarvitsen ulkopuolisen kannustusta tällä hetkellä kun omat henkilökohtaiset taidot eivät riitä ja “masennus” iskee. Tosiasiassa tarvitsen lujaa omaa sisäistä uskoa itseeni ja palavaa tahtoa nousta suosta ylös ilman valopilkun näkymistä.”

Porkkana 3: Sisäinen usko itseesi kasvaa jokaisesta myönteisestä ajatuksesta itseäsi kohtaan. Anna siis tsemppihenkesi olla äänessä golfkierroksen aikana, niin näet valopilkun pelissäsi myös silloin kun silmissäsi mustenee.

 

Positiivinen ajattelu on kuin kirsikka (porkkana)kakun päällä

 

Pienet palat positiivisuutta pelastavat päiväsi muulloinkin kuin maanantaina – ja pelisi golfkentällä!

Näitä pieniä positiivisuuden makupaloja on äärimmäisen helppo viljellä niin omaan kuin kaverinkin peliin – ja antaa auringon paistaa myös pimeään bunkkeriin!

Sinun tarvitsee vain oppia oikeat tekniikat ja tavat ohjata ajatuksiasi ja toimiasi golfkentällä, ja kaikki tapahtuu hymyssä suin ilman aikaa, vaivaa tai mitään ylimääräistä säpellystä. Kokeile siis yltä lukemiasi vinkkejä, ja yllätä itsesi jo tänään! Se on helpompaa, ja ennen kaikkea hauskempaa kuin kuvittelit!

Positiivisuudella säästät aikaasi ja vaivaasi golfkierroksen aikana niin, että sinulla on enemmän energiaa omalle lyönnillesi ja pelisi johtamiseen. Kun osaat kantaa mukanasi hyviä, kannustavia ajatuksia, tunnet olosi kevyemmäksi ja rennommaksi – ja jaksat paremmin!

Muista koristella oma pelisi myös asiaankuuluvilla kirsikoilla, ja maistele niitä porkkanoiden kera rohkeasti ja runsain mitoin!

Golfista on lupa nauttia, jokaisella kierroksella. Vaihda turha vääntäminen siihen, että annat itsellesi vapautta ajatuksiisi ja sitä kautta rentoutta peliisi.

Yllätyt itsekin – positiivisesti. Olet parempi pelaaja kuin luulit!

– Taru Hermunen-Kuusela, taru@golfhuoltamo.com


Opi lisää lukemalla – tilaa kirja!

 

Follow Tarugolf2017:

Golfhuoltamon johtaja & päävalmentaja

Taru on coaching-ammattilainen ja kanssakulkijasi golfissa. Tarulta saat uutta ajateltavaa ja käytännön keinoja parantaa suoritustasi entistä tasaisempaan ja varmempaan suuntaan. Oivalluksia, ei kalvosulkeisia.